令狐沖對小龍女 邊個贏?

83 回覆
36 Like 84 Dislike
但佢咁講又錯唔曬 即使兩個劍法可以互補
都唔代表冇弱點 係金庸設定上只要有招就可以破
姐係以金庸世界 九劍>>所有劍招
就好似正反兩儀劍法 當中都有兩人配合
破綻都係極少但唔等於破唔到
都係嗰句
你夠快咪可以捉到招同招中間個空隙
但咁唔代表招有破綻
少林武當喺射雕年代都仲係細路仔…張三豐變阿伯先話有楊過咁勁
令狐沖點會輸
如果可以cross over, 想睇掃地僧秒東方不敗,用針快極都拮唔入個2米氣場
根據佢打練左辟邪嘅君子劍
最後係覺得 只要係有招就可以去破
可能係睇大家點睇個破字
掃地僧始終太少資料 佢個氣牆係咪長開又唔知
咩武功又唔知 好難去判斷如果佢撞上葵花寶典係咩情況
同埋東方不敗打果場我覺得都未盡全力
係突然條仔比人搞先輸 你話真正去到咩lv都好難講
真, 睇下天龍8部的年代. 果D已經係仙術唔係武功

然後愈後愈廢

不過唔止金庸, 好多武俠小說都有"愈後愈弱"呢個情形. 黃易叫好D, 中間(元朝中期)出佐個唔使靠四大奇書, 冇其他人幫助都可以"破碎虛空"的痴線佬令東來(慨念係抄獨孤求敗).
因為佢未見識過左右互搏
青山精神病院文學系及科學系雙食屎畢業
吸波大法
你覺得張無忌贏崑崙華山四條粉人係因為佢睇穿招數破招?
4條粉皮本身學藝不精,跟本唔係冇破綻。張無忌睇唔到破綻只係佢自己都未夠閱歷
見到隔離post有人講令狐沖九劍勁過重劍
但係書唔係話招同招之間會有硬直,果個咪破綻/弱點
要中間連貫已經係入左九劍mode
應該係話 獨孤求敗嘅九劍 勁過重劍
令狐沖梗係唔夠楊過打啦,楊過內力咁澎湃
但係九劍嘅劍法級別係高過重劍
九劍以巧破力 重劍用內力鳩打
你又會引起劍宗氣宗大戰
On9

楊過見返小龍女開心得滯,用唔返黯然銷魂掌,威力細左一半

你提返佢d傷心事,即刻爆seed出掌打撚死你呀
小龍女有九陰真經飛絮勁

點x吸?
依舊版嘅故事 葵花寶典係由一對夫婦合著
而有人認為尼一對夫婦就係王重陽同林朝英
第二版先改咗做前朝太監

如果根據尼個線索做比較
小龍女已經完成學晒王林兩人刻喺古墓嘅武功 包括一部份九陰
但都未至於天下無敵

而東方不敗學咗葵花寶典嘅殘本 就已經天下無敵
而且喺四個高手圍攻之下都佔盡上風 基本上佢喺當時係屈晒機

咁比較之下 笑傲江湖個程度 對比三部曲 其實係幾低

不過我都係覺得係兩個分開嘅故事嚟 無乜好比較
狐古惑d
小龍女有玉蜂幫拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞