男人的浪漫(2)之Nokia 6到貨未啊仆街

1001 回覆
18 Like 6 Dislike
衛訊訂左黑色有冇得攞銀白

直接落舖問啦

間野好遠
call ok?

你無打過去

打唔通

之後就冇咗回事

我落舖問第二日就打比我話有銀色攞
衛訊訂左黑色有冇得攞銀白

直接落舖問啦

間野好遠
call ok?

你無打過去

打唔通

之後就冇咗回事

我落舖問第二日就打比我話有銀色攞

上星期5南豐衛訊拎機時,佢主動問我轉唔轉銀色
利申:要咗黑色
想問點解有whatsapp呀ig通知呀都唔會自動著moon? 但係snapchat通知又會自動著 有冇得係setting到搞搞定係佢跌過落地壞左
想問點解有whatsapp呀ig通知呀都唔會自動著moon? 但係snapchat通知又會自動著 有冇得係setting到搞搞定係佢跌過落地壞左

跌到淨係壞Snapchat?
暫時用尿袋叉電先會有啲熱,打機唔覺有熱到但有少少lag
但我覺得底下三粒制擺得太落,成日唔小心hi 到指紋制,叫左Google assistant 出嚟

430 你想佢點…………
有冇人可以教我點樣較番個app係主目錄而啱係search app咁樣

再推
姐係好似平時啲an機係有個制㩒個啲app出嚟,唔係好似nokia6 咁你要向上拉

唔明

姐係類似呢張圖咁下面有個制係㩒個apps 嘅目錄,而唔係要向上拉

裝第三方launcher
其實係Google 放棄左app drawer 制

原來係咁
咁我習慣下啦
幾鐘意呢部機本身個launcher

接受唔到app目錄背景轉唔到透明
一直用開既apex launcher 係7.0到有bug
而家用nova

我覺得用Nova 比Google launcher 食電d
雖然nova 係好用

要順你用 Arrow Launcher
想問下有乜apps代替到小米嗰啲安全中心嗰啲?avast掂唔掂?

小米
sorry笑咗

咁我老豆用緊小米,改用nokia最好有類似嘅野比佢清垃圾用
android唔用呢啲優化程式咪又搞到越積越多垃圾野,我用zenfone 3一樣有個智能管家可以清下垃圾,唔知有乜好笑
唔怪得有人啲機用一年半載就話平時用都lag…

因為小米本身就最唔安全
見到安全中心自然好笑
清cache係設定到自己清咪得

原生Android有冇呢堆類似嘅野?

原生洗q用呢啲多餘野,何必要run多樣野

點解?唔係原生冇呢啲野先唔好?

Linux 本身係For 7x24 行,理論上唔駛呢埋野。慢係以前堆機用Ext3 同超慢 emmc , 計正家下 eMMc 5.0 / 4GB Ram 係夠曬,反而啲廠堆後台/Launcher 先係慢的原凶。
想問下有乜apps代替到小米嗰啲安全中心嗰啲?avast掂唔掂?

小米
sorry笑咗

android唔用呢啲優化程式咪又搞到越積越多垃圾野,我用zenfone 3一樣有個智能管家可以清下垃圾,唔知有乜好笑

因為小米本身就最唔安全
見到安全中心自然好笑

你用番屌米算

講真 真係無撚用
清緩存唔需要呢個app都做到
清memory 根本無必要 system自己會管理好
至於安全隱私 得啖笑
睇黎你唔明點解要用原生

Nexus 6 換左Lineage OS 都無裝個堆乜鳩Clean Master 都順到飛起。
有冇人可以教我點樣較番個app係主目錄而啱係search app咁樣

再推
姐係好似平時啲an機係有個制㩒個啲app出嚟,唔係好似nokia6 咁你要向上拉

唔明

姐係類似呢張圖咁下面有個制係㩒個apps 嘅目錄,而唔係要向上拉

裝第三方launcher
其實係Google 放棄左app drawer 制

原來係咁
咁我習慣下啦
幾鐘意呢部機本身個launcher

接受唔到app目錄背景轉唔到透明
一直用開既apex launcher 係7.0到有bug
而家用nova

我覺得用Nova 比Google launcher 食電d
雖然nova 係好用

之前幾部機出名倒水, 搭一程車閒閒地無10%電
而家我覺得啲電用極都用唔哂

Nokia6瘋狂打機都好似之前部機閒置緊咁

呢樣真

後台管理好

新既高通S400 S600系列SoC 係好慳電,就算長氣過S820 都唔出奇

最慳電應該係s625
但聽講就算而家8系都慳電
只係旗艦機2k mon 依然食電

Mon 係最食電,不論Amoled /LCD

小米
sorry笑咗

因為小米本身就最唔安全
見到安全中心自然好笑

你用番屌米算

講真 真係無撚用
至於安全隱私 得啖笑
睇黎你唔明點解要用原生

我就係唔知原生有冇問題先問
android一直出名呢啲野管理差,所以原生我先奇怪會唔會有呢啲問題
部機我自己用就可以自己搞掂,但衣家部機唔係我自先係最大問題,好似我老豆尋晚先又無啦啦手多del左wechat

驚咪唔好用囉,信埋啲垃圾app都唔信原生,咁咪用屌米啲‘安全’野囉

就係屌米同其他廠鳩寫個rom先有呢啲問題,本末倒置走黎話原生rom有問題

即係除左原生,所有廠都唔掂

換個Lineage OS
升左之後, apps 個版第一行多左一排常用apps, 點remove??

忽然又搵到, 螢幕小工具個邊有個設定, off 返個推薦程式就攪掂

即係點?

係得snapchat通知先會著,其他都唔識自動著mon
總之 android , less is more

防毒嗰啲乜柒洗唔洗裝?

中毒多數用家問題

小米
sorry笑咗

因為小米本身就最唔安全
見到安全中心自然好笑

你用番屌米算

講真 真係無撚用
至於安全隱私 得啖笑
睇黎你唔明點解要用原生

我就係唔知原生有冇問題先問
android一直出名呢啲野管理差,所以原生我先奇怪會唔會有呢啲問題
部機我自己用就可以自己搞掂,但衣家部機唔係我自先係最大問題,好似我老豆尋晚先又無啦啦手多del左wechat

驚咪唔好用囉,信埋啲垃圾app都唔信原生,咁咪用屌米啲‘安全’野囉

就係屌米同其他廠鳩寫個rom先有呢啲問題,本末倒置走黎話原生rom有問題

即係除左原生,所有廠都唔掂

我就覺得睇硬件
多過2gb ram, 有32gb rom既話基本上都唔洗擔心
android 過左2.3之後已經好成熟下

4.2 或之前未有 TRIM, 會越用越慢

4.4

lollipop memory leak

marshmallow ok

nougat 功德圓滿

其實ext3/4 都好大分別
Nokia 6
冇NFC,
影相喇叭速度都差過同價錢嘅機

如果你買嘅原因係要原生android
點解唔買Nexus 5/5x/6p?
功能齊全,又有Google direct upgrade

5/5x/6P 都bootloop , 二來貴,Nokia 6 呢個價算係咁
Nokia 6
冇NFC,

因為忍夠lg, 同歡迎nokia 出android機
雖然nexus 5係好機,但已經太舊 唔會再有更新
5x 有死底板災情
6p 仲脆過威化餅

Google 出Bootloop 殺手鐧迫你地追機
Nokia 6
冇NFC,

5x 有死底板災情
6p 仲脆過威化餅

nexus 5 你仲揾到一手機? 加上過咗兩年google停update得返security patch
5x 會bootloop
6p 華為食屎啦

利申5x受害者,lg狗也不屌
錯不在google,但啲代工廠
如果係講遲啲買pixel 2定nokia 9都仲要諗吓, 5x同6p真心揾到都唔好買

仲用緊Nexus 6 , 換左Lineage OS
https://lihkg.com/thread/232790/page/1?ref=android

入面條友講嘅評測係邊個

咪聽人鳩吹,自己上youtube睇review/comparison, 普通app nokia 6表現唔差得過旗艦機,係game先有明顯分別,咁當然等得同有budget就最好等傳聞用s660嗰兩部

唔知要等到幾時,等到下半年就冇意思

平心而論,load game明顯慢啲

430 渣
Nokia 6
冇NFC,

5x 有死底板災情
6p 仲脆過威化餅

nexus 5 你仲揾到一手機? 加上過咗兩年google停update得返security patch
5x 會bootloop
6p 華為食屎啦

利申5x受害者,lg狗也不屌
錯不在google,但啲代工廠
如果係講遲啲買pixel 2定nokia 9都仲要諗吓, 5x同6p真心揾到都唔好買

唔講都唔記得咗6P係華為依件事
仲諗緊乜嘢6p
乜有出過依部機我唔知

6P 又係問題多
我法國部機最麻煩係買殼同買貼

我嘅方法係胃訊訂機直接包埋

我都係胃訊,跟機有貼有套仲送尿袋添,但用落唔洗三兩日你就會發現問題的鳥

尿袋屋企多到傻撚咗
但豐澤送嘅貼同套我好滿意
個套夠貼同薄
不過佢第一下比個套我嗰陣我諗起一幅圖
係講緊全宇宙最多餘嘅事莫過於幫nokia機帶套

之前都無睇過

呢隻套都夠哂經典

呢種套係連腰帶夾,工地撚好有用

防毒嗰啲乜柒洗唔洗裝?

中毒多數用家問題

又唔可以咁講喎
其實我都唔會知邊個網頁有毒邊個無
裝個防毒可以幫我Scan哂啲網頁,有乜唔好?
如果為咗裝少啲app而用得順啲,咁做乜用smartphone

防毒嗰啲乜柒洗唔洗裝?

中毒多數用家問題

agger

係得snapchat通知先會著,其他都唔識自動著mon

關乎你個app 有冇呢個功能
whatsapp - 設定 - 通知 - 彈出視窗
利申: 討厭呢個功能
有冇得設定鍵盤個地球鍵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞