2021 CU taught master

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
因為會俾人話左膠 女權撚
未有offer 連女權撚都無資格做
理撚得佢哋咩 btw好耐冇見
巴打ug都係讀文研?
讀過可以做住半個先
我理佢地就唔會報名啦
我連app都del埋
想問mpup洗唔洗寄正本transcript?
第一日上堂,個lectuer 就話唔洗咁努力讀wo,個master 唔計hon

啲course 通常都淺過ug一半有多。個program advisor 又話想讀多啲數學嘅話,可以簡ug啲course ,不過最多讀兩科。

為張cert都幾抵讀嘅,但想學野/要黎博入mphil就唔好哂錢啦
我本身ug math 想學多d applied math
即係programming果類
又見同ust 個big data course list 差唔多
因為冇咩cs底所以唔揀cs master
咁ON9
之前未有Big Data Analytics and Computations Stream,啲numerical course 都教到好簡單,用matlab寫下for loop。唔知依家有無好左。

佢地教graph 話就話同啲algorithm 有關,但教嗰個人pure 底,讀algebra & number theory,research 搞埋啲graph labelling。個instructor唔多似識applied,上堂仲話佢係pure mathematician,唔知QR decomposition 有咩用

我依家自學下data science 算,上kaggle睇人地啲code ,有啲youtube channel都好似讀得幾好。
乜原來係咁!? 但係講真如果真係想學coding既唔會apply math 應該去apply cs or do, 去得既應該都想深研d math
個prgram 好多中學老師去讀,佢地ug通常都係non-math major ,要靠呢個MSc洗底先可以教高form。而且有一班友根本冇心讀,但為左就佢地,樣樣野都係教到好淺。

教differential geometry,講完啲curvrature、fundamental form,之後嗰堂lecture成2個幾鐘,搵個唔知咩個curve, 去verifity 返啲公式,比幾蚊一堂睇佢做partial d

nuermical 咪背下algorithms,到考試個個都80-90分,就算考得好都唔代表咩。

想讀數嘅入到去,真係嘥時間。
Dg我ug都讀過,照你咁就真係ug level
仲以為math background先讀得
咁ug 唔係math major, 係engine 你覺得入呢個course 有冇用?
利申 想轉行搞data science, coding skills有想學下d advanced math
ohhh
LLM派左offer了
巴打幾時交application? common law?
今年英國u marketing final year
想番尼即刻讀埋master先做嘢
Advertising就黎deadline應該報唔切
想問下隔離U有咩media/advertising科係好
諗緊poly multimedia但好似冇乜人讀 點好
係呀 係online application system 有得download...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞