澳洲留學生討論區(8)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我以前果陣係65分 2nd low, 70分2nd up, 75分就1st hon

感覺上2nd low門檻比香港高少少,不過都係睇科同邊間U,都會有唔同
有無話mean同sd大概幾多分
5%就差一級
想問下係咪一定要打疫苗開關之後先過到去?
早排做咗簽證驗身交咗report
小弟有啲嘢想問吓大家
我絕對唔係伸手黨
但因為身邊啲人多數係去英國讀書
所以真係唔係咁多人可以俾我問

講返我自己先
我而家係喺香港asso讀緊yr2 (humanities)
因為社會環境同埋疫情種種因素加埋
自己喺香港升學個方向又唔係好明確
所以有諗過去澳洲讀書
但我想請問下
有冇機會可以用我asso成績transfer返去澳洲大學嘅yr2
等多數要重新由yr1申請?(即係asso呢兩年冇用)
睇下你係澳洲大學想讀咩科同埋asso gpa
不過比較難直接yr2
睇大學轉到幾多credit
但嗰科要同你asso嘅科有關連
我都係好似你咁讀完asso去澳洲讀大學,我因為轉科關係所以要year 1讀起但因為trans cred可以讀少幾科,其實主要係睇你而家個syllabus有幾多野可以tran到credit,如果你大學都係諗住讀呢科可能緊讀少d fundamental既野
睇下你黎澳洲讀嘅科同你asap個科有冇關係 我就係讀完asso過澳洲 tran credit之後可以直接讀yr2
但其實我係驚報名嗰方面容唔容易
見個個好似都係一報就收
只要考埋個ielts就搞掂咁
認真呢
我係澳洲隔離nzl話今年可能只放一千入入境
澳洲有無限人數?
絲打介唔介意留個tg
今日聽到啲大劣學生話十月可能開關 唔知堅定流

ching 留tg ?我都2021 fm
可能又真係喎 相信大劣學生唔會呃我哋嘅
澳洲預計10月打哂疫苗開始開關都唔出奇既,只係留學生成幾十萬,排隊入境都排到下年年中最少
10月Qantas復航,我估應該都有少少關係(?)但係要飛過去應該都要打「受認可的疫苗」,根據澳洲嘅疫苗認可制度,即係我地要打Biontech 或者香港未允許使用嘅阿斯利康啦
唉,如果真係10月先開關
我9月intake unsw pg都唔知de唔defer好
開咗monash gp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞