K-hiphop 討論區 (18) 坐等khundi panda拎冠軍!!

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
見d comments話好似係homie恐慌症病發所以去到佢個part先出嚟

不過個人嚟講我覺得homie最match呢首歌 好鐘意佢嗰part, 仲有上次team cypher都係。開頭係鐘意lilboi多d (因為佢個rhyming),但聽多幾次覺得homie嗰part
https://youtu.be/mL_bZLNhy6E
一齊loop
兩首1hr loop
如果嚟個 sky X takuwa
就算音源版冇咗sky都係唔夠live好
冇曬d配合,doubling, Wonstein同Lilboi 最後個句比homie入verse d位
隻耳仔唔洗要
takuwa 好似都轉左style
你睇返smtm9第二round
我覺得好似冇咁刺耳
再feat sogumm
Signature sound: Sky~
黎多個olnl
其實好多時我都鍾意LIVE版多啲
就好似今集既SWINGS咁 最後有句HOOK係佢唱
一直都好鍾意佢用好柔既聲唱歌 佢唱歌真係好撚有FEEL
就黎要整返個連登仔最頂唔順既RAPPER排行榜
官方有up比賽版上Spotify?
Apple music仲未搵到
通常SMTM既歌都係勁耐先會UP上去
可能要今個星期四先會有
apple music有啦有啦!!
你點搵的
我打show me the money 9淨係得justhis個首
Thanks
SPOTIFY又輸次次都係播下一集先有今集既歌
今次贏咗嗰4首歌你地點排先後次序?
我覺得PALO嗰首除咗個HOOK之外 輸晒俾另外3組

WINWIN我特別鍾意尤其係HOOK嗰陣有句係But i Feel like we go up 最後個up字突然高音咁唱 唔知點解特別令我起雞皮
呢3首真係唔識點排 3首都好高汁

唔講剪輯論歌黎講應該點都贏咗smtm8先
音源版咁睇 個人覺得VVS屌打哂另外三首本身MUSHVENOM同KHUNDI PANDA已經玩哂 宜家仲有埋JUSTHIS加持真係贏哂同埋MIRANI真係越聽越正 難得喺SMTM又有啲女聲中和下

第二會係WINWIN副歌位有幾個位本來聽落好似甩BEAT咁有啲哽耳 聽耐咗反而好過癮好上腦仲有ROSE DE PENNY好有驚喜 前嗰幾ROUND都唔太起眼 今次呢首就好突出 佢個TONE真係好正 準備發掘下佢其他歌

之後就係FREAK(當冇SKYMINHYUK啦) 本身就多勁人 聽住就覺得爽 WONSTEIN後面段BRIDGE完全係畫龍點睛嘅存在同埋CHILLIN HOMIE好畀到驚喜 冇諗過首歌咁襯佢 佢段VERSE聽得好舒服 (冇咗SKYMINHYUK嘅話音源版應該多好多人聽 完美演繹咩叫一粒老鼠屎壞了一鍋粥

最後係WANT IT唔係唔好聽而係其他三首嘅爆位太多太出色 搞到呢首出到嚟效果相比之下有啲遜色 明明4個都勁人其實首歌唔差 不過擺落音源任務有啲唔夾 以往嘅音源任務出啲歌一係好HIGH(好似SIAM SIAM, BAMN嗰啲) 一係好大眾風(GOOD DAY, 바다) 呢首少少牛仔風又啲啲黑暗FEEL 起伏位冇咁多聽落冇咁CATCHY 反而覺得呢首如果擺落本選舞台嘅話 可能成績會唔錯

4首曲風都好分明 所以點排真係好睇個人取向

8除咗BAMN之外其餘都麻麻
本身喺電視播下啲音源版做背景音,一邊玩手機
聽聽下播到justhis,覺得嘩咁勁嘅,覺得佢係類似nafla 天賦型,天生食呢行飯嘅人。跟住播到mushvenom(我估係佢),心諗邊撚個,咁撚勁,好行雲流水,睇到呆咗,其他人都要行埋一邊。

第二個覺得正嘅係Khakii,把聲好低音,又rap得舒服,唔chok,仲有佢幫人唱一兩句verse嗰陣,又配合得洽到好處,又唔會搶fo

反而啲導師讚歌詞layone 進步咗,我又唔係太有感覺,依然無喱頭,希望佢快啲克服,畢竟一直靠抽筋同跳舞,好多人審美疲勞,仲有唔係swings,一早淘汰咗,人脈rapper 極致,我鍾意佢都咁講,跟咗basick 一年都咁
。下次diss戰都唔知點鬥,有冇人幫佢作詞?
我會排VVS > Freak > Want it > Win Win
雖然vvs音源有2隻怪物喺到 但都係鍾意2人版多啲 個女仔同mushvenom好有默契 一齊算啦不如

果然有人都覺得winwin有甩beat feel 可能係因為第一組問題 因為聽到dsel組又無咩問題 btw rose佢好似無乜歌 我都係聽有佢既feat多

如果論音源既話 copal team首歌係killagramz mckdaddy+ khakii應該都會幾受歡迎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞