BNO VISA (LOTR)人已到英國,有無人圍爐取暖?

343 回覆
19 Like 62 Dislike
here also
之後打算share house?
london 有無d 平平地唔洗share 廁所既studio flat ?

上網睇過有d 遠少少可以700p 一個月
sorry 自
去到英國
第一件事
應該係學吓自己部電腦
點樣打 £
同英國人網上溝通 避唔到
有層樓香港收租又唔想比稅
打算一月一條友過去,希望有巴絲打可以解答吓以下問題:

1) 依家倫敦氣氛係點樣?
今日變返tier 2 lock down,街上會唔會好冷清定係其實生活如常?

2) 到步住酒店定住airbnb?
睇過一啲 airbnb 都好似幾up dup,價錢都唔算平

3) 租房有冇咩要特別注意?
上 spareroom 睇都有好多選擇,會唔會有伏?
不過夾租有啲擔心 flat mate 中招會一鑊熟
定應該住遠少少搵個studio?

4) 住近市中心定住偏遠地方?
據知倫敦交通費都幾貴吓
如果住遠少少,租金加埋交通費同住市中心差距大唔大?

5) 有研究過,Isle of Dogs 好似唔錯,行去 Canary Wharf 都幾近
推唔推薦呢?果頭又有無其他好住嘅neighbourhood?
1)條街一d 都唔冷清 之前只係d 鋪頭唔開 今日開返晒

2)我都係租左airbnb 再搵樓 對比起租 airbnb 真係好撚柒鳩貴

3)唔會 打電話約睇樓 我睇過好多都好新淨 我就住studio 既 無伏 租room 答唔到你人夾人
唔可以 好撚煩 好多野搞 黎到你就明
今日lockdown完 勁多人shopping 報復性消費咁款lol primark d 衫無得試d 人拎起手就買
巴打你一個人住? studio flat 大約幾錢租?
Thanks 巴打
真係咁貴仲以為我自己唔識search
咁睇黎過到英國要快快趣搵地方住
唔洗驚 唔太多要求既話幾日就搵到租 呢到d 租盤幾新淨因為上手租客走前會有專業清潔 而且好多根本無人住過你係第一手
兩個 睇地區 多數講完價後£600pcm
英國政府明文規定
有好多嘢check完先可以租屋俾人
否則業主唔check或check少要付法律責任
check完之後有咩事就可以免責

所以呢刻香港人未有5+1而LOTR係要去到搞, 所以未出發前租屋,係唔會過到個checklist
"In England, it is a condition of every tenancy that the right to rent status of all adult occupiers is checked before the tenancy is granted. Failure to perform this check can lead to serious consequences with fines of up to £3000 per occupier without right to rent or potentially a prison sentence of up to five years."
如果單丁友 得大概一百萬港紙到
可以簡英國邊到好?
邊區,離市中心會唔會好遠?
我睇果啲淨係一間房都最少£700
邊個city 先 我manchester 10分鐘到centre
其實好睇你邊個城市揾到份啱心水嘅工

落腳點就曼/利,二線城市,睇你入唔入到口,因為同香港差好遠

接受唔到就倫敦

建議自己當旅行行一轉先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞