21/22 NON-JUPAS 專區 [3] 慎防伸手黨

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
請容許我問清楚啲
即係想報三大一定要有referee,但除非佢地係大粒佬 否則只係一個要做嘅手續 如果佢地唔係特別出名的話就referee數量不影響機會; 而其他U就冇特別要求referee 但同樣係大粒佬或者出名嘅referee先會有效提高機會 。總之GPA>interview>其他
係咪即係咁?
你閪知 扮哂野
問你又問?
哈彿 law school, 答la
同問
咁我得一個referee夠唔夠? 會唔會都係兩個好啲?
改到
夠做
報cu個陣submit完先發現報錯second choice 報左ee yr1 entry(本身想報senior yr entry) 唔記得轉 不過1st choice系冇錯 宜家改唔到資料 不過我都知2nd choice基本上都冇乜用 我應該開過個新ac 定係直接交錢? (推
hku應該係最 flexible, 就算交咗,除咗個人資料基本上咩都可以改同加
我想問下我報左cu 但係我有三個學系都好想讀 根本唔知點樣排次序 如果佢到最後萬一肯收我 係淨係會比我第一志願嗰啲如此類推 定係會俾晒我睇有邊幾個肯收 然後仲可以比我揀咁樣?
如果三個choice入面1st choice第一個收咗你先,咁另外兩個choice就唔會考慮你 亦都冇得揀
如果3rd choice收咗你先,就會比埋1st同2nd choice你揀(如果佢地都收你)
唔該晒 我最驚係佢覺得我擺咗個學系係3rd 跟住會有影響然後唔考慮咁
我揀都會有啲影響嘅,佢地都會想收個放佢喺1st choice嘅學生架嘛
同埋都要睇你gpa,如果你gpa高 咁你放3rd當然都會考慮你啦~
其實通常只睇first choice
Deadline 前可以改choices
me too
如果GPA算高 報early round同main round係咪都無分別?定係報main round會蝕D 利申文科
想問hku同cu既personal statement 可唔可以後補?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞