21/22 NON-JUPAS 專區 [3] 慎防伸手黨

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
History冇interview
唔該晒你,我已經問咗啦
今年唔知,不過如果同上年冇大變化嘅話,
我諗都係要中文有星先穩陣,
以下係上年case:
1. 我自己3.8 full cert,中文5,7月收到
2. 有fd個分仲靚,cgpa3.9x ,中文有5,IELTS6.5,4月就已經有HKUBA,但都係7月先有city呢個offer
3.Database 有位CCCU嘅Ching,親生仔Cgpa 3.77 中文5 八月中先收到
4. 有fd 3.68 中文4 full cert 冇CIty CAH offer。
少少資訊,希望可以幫到你哋
年年唔同,可能今年水位調低都唔一定。
不過中文系呢幾年競爭係大嘅,點都要做好最壞嘅打算,報定啲UGC 水泡/私立大學先。
盡力拉高少少,博下Hku,依家3.75都有機,因為已經達到佢conditional offer條線,如果>3.75,機會大好多,穩陣
想問bu個early round係咪可以報? 唔係好明佢又non-local又non-Mainland 利申第一次報
想問吓Ling u non ju senior entry 中文係咪要有要求
因為我DSE中文得2 不過我讀緊HKCC asso 然後我怕就算我報但係因為中文唔合要求所以唔會睇application...
冇中文要求得英文要求有3
前日喺cc搞嘅lingu non jupas talk 佢咁講
大家如果喺屋企做唔到online interview 會去邊到做?
我屋企好嘈
返學校
bu non-ju係唔係唔洗填獎項? 直接擺落Supporting Documents?
想問下asso year2 報u year 1會唔會考慮多啲
因為依家我都係讀media,culture 但主修advertisting 報BBA會唔會有難度(讀左先發現自己對marketing其實係有興趣)
Lingu credit transfer 係點玩?有冇限申請幾多科?我4個sem讀咗20科 係咪可以全部填哂等佢幫我睇
一月前 信者得救
求解答
職員講 最多18 credits
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞