香港酒店討論(8)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
rc 360度都係景啦掛咁高
就係得個高字嘅風景,好撚高咁解
望海同望大廈都係咁離地
有咩package 推介
我睇cool corner有個package 雖然包左$1500 credit
但total 都要3000起跳
上次係RC豪咗一次,唔捨得比多次

暫時心水得返半價萬麗
Murray Gourmet Stay Staycation 大家覺得點?
諗住weekday請兩日假去hea下
順便行下香港公園
咁你心目中點先算靚景
各大酒店嘅staycation package 變幻莫測 各類債券層出不窮
要問問題嘅自己做咗功課先
記得留低BUDGET同埋要求
呢度啲巴打會盡力幫你

酒店心水推介-update(排名不分先後)

維港海景
灣仔: Renaissance Harbour View / Grand Hyatt
金鐘: Conrad / Island Shangri-La / JW Marriott/ Upper House
中環: MO/ Four Seasons
北角: 港島海逸君綽 / Hyatt Centric Victoria Habour
尖沙咀: Peninsula / Rosewood / K11 Artus / Sheraton
尖東/紅磡: Kowloon Shangri-La / 海景嘉福洲際 / Hotel ICON / 千禧新世界/Kerry / 九龍海逸君綽
九龍站: Ritz Carlton / W HongKong

價廉物美包泳池
北角: Hyatt Centric Victoria Harbour (人滿為患)
佐敦: Eaton HK
沙田: 帝逸酒店 / Courtyard Shatin

注意事項
1.酒店設施(包括健身室、泳池及行政酒廊)的開放時間
或會因應香港特區政府所制定的防疫措施而有所更改
建議入住前可以先向酒店查詢及確認

2.接受在《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章)下 由指定地區抵港人士預訂房間的酒店列表:
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/inbound/hotels.pdf
加左啲酒店,大家重有冇野update
話說喺呢到巴打推介下,前幾日終於體驗咗人生第一次staycation 徇眾要求下做個簡單包膠

前幾日小弟生日諗住book間酒店慶祝,一個人hea下差下電 因為想睇景浸浴,所以揀咗W嘅Marvelous Suite 揀咗Stay for Breakfast再用埋半價卷,折後加埋一$1500有找

酒店風格好時髦,個人幾喜

晏晝兩點check-in,間房未ready 所以安排咗去Fabulous Room休息

不過都有海景睇下

睇咗兩個鐘海房間終於ready

今次住16樓嘅11號房

入到房首先係大廳 ,最後係用唔著

Minibar,除咗嗰雪櫃用嚟雪今晚晚餐外都係用唔著

廳望出去嘅景色,望住君臨天下同ICC,加條維港罅

跟住就入到睡房

睡房張辦公枱望出嗰景 本身帶埋laptop諗住扮下工,最後攞都無攞出嚟

拉開窗簾後嗰景,主要望住西隧

另一面就係望住南中國海

Book嗰陣同左酒店講今次係嚟慶祝自己生日,無特登request任何野,最後都有少少deco

最後就梗係要睇吓Marvelous Suite嘅重點:浴室

浴缸望出去呢個景真係無撚敵

嗱嗱聲開支黃店買嘅香檳去浸浴 不過 (第一次) 整泡泡浴失敗咗

附送美腿一對

浸完浴食嘢,晚餐喺黃店嘅凍海鮮 有龍蝦有赤蝦有蟹腳

本身仲諗住砌好一碟自製海鮮拼盤打卡,不過食海鮮食到好呢啡,所以唔影了

食飽飽再開多支香檳浸多次浴 今次終於整到泡泡浴

浸完浴都成凌晨三點 喺時候瞓覺

因為前一晚選擇唔落窗簾瞓覺,所以第二朝七點幾就曬醒,不過超精神

落KITCHEN食自助早餐,嘢食選擇嚟嚟去去都係嗰啲,有中西熱葷啊冷盤Egg Station啊麵檔Pastry飲品呢類

因為前一晚一條友隊左兩支香檳,起身後有啲hangover,所以第一round攞咗啲heavy嘢

食完第一輪先醒起前一晚嗰餐一條菜都無 唔想便秘所以第二輪拎咗碗淨菜嘅麵同埋生果

Btw嗰雲吞湯底好鮮,配埋辣椒油好夾,值得一試

食完執埋行李夠鐘check out,check out嗰陣有個大粒嘅M走過嚟chit chat咗幾句,有同我解釋返前一日執房執耐咗嘅原因。雖然都係客套話,但係對住我呢個白板會員都搵個大姐關心客人,值得一讚

總括第一次staycation體驗,overall我覺得幾好 房間正不在話,staff有禮貌有heart,服務殷勤得嚟又唔會過於熱情嚇親人 好多人都話W嘢食唔掂,可能我垃圾口啦 覺得都還可以,起碼擺得入口

完~
用酒店本身果枝?
Hotel icon比呢個價唔值
W支bliss泡泡浴一流
難得有圖有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞