mac big sur 報告區

263 回覆
16 Like 1 Dislike
Big Sur 用IINA player full screen 會變咗背景作業,detect緊你用緊finder,想郁條time bar點知佢彈個 dock bar 出黎, 有冇人都係咁?
部機太舊,今個version開始冇得update
Update 前唔backup 真係玩命
換機啦
咁睇嚟都真係好舊喎
順便換機啦
2012年底買,仍然運作正常
執相打機都冇問題,所以唔係好想換住…
2015 pro update完都幾好用
用AirPods 仲可以自動切換過黎
我仲用緊部 2012 macbook pro retina,好順暢,唔想放棄
13 air 升咗 ,介面靚 用落幾順
其實新pro不堪入目...
條bar 冇撚用
個AirPods switching 成日好fail 已經放棄
Apple product -> 勁方便乜都自動
3rd party speaker -> 用兩用斷
好耐無用safari , 大家有咩ad block 推介呀?
我同你應該用緊同一個model
其實讀完書之後好少會拎部macbook出街用,而家部嘢長期插電當desktop咁用
如果換機嘅話我應該會買iMac算
adguard
想問吓更新完big sur
待機啲風景相變晒低清
可以點搞
差電唔夠100%就停 可以點搞
你係咪唔多用得盡夠電,例如好少拎出街用足全日,佢咁做係保護電池壽命

因為鋰電池最傷就係 0% 同 100% 附近,你長期插住 100% 好傷舊電

你要熄呢個功能有得熄,不過我會建議唔好熄
我係MacBook 同iPad iPhone 都唔得
淨係得iPad 同iPhone 之間得
而家做嘢好唔方便
thanks
係呀少拎出街
宜家用電池好似倒水咁
Macbook pro2014
唔夠storage up
清一清用external 放住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞