畀中國封殺嘅「白箱」喺香港嘅票房可否超越「鬼滅之刃」?

447 回覆
794 Like 21 Dislike
00代都唔係一面倒空氣系啫

創聖 激鬥戰車 雙子公主etc

各個年齡層都有唔同面向嘅佳作

10後所謂共同目標嘅動畫00代都唔係冇不過多數都係漫畫/輕小說改編 考慮埋市場飽和而點少啲而類原創動畫都合理

95後就唔熟了 少睇當時嘅動畫
有啲inside jokes

不過整體唔會唔明做緊啲咩 應該會睇得幾順暢

有啲位可以享受下視覺效果 情感傳達略嫌不及tv
估唔到連登有人會用動漫評論界嘅term分析
三日月平時有寫開文?
tv版印象唔太深了
劇場版絕命反底嗰種flow我會鍾意d
tv版雖然同樣遇到好多問題但故事風格正面到我覺得危機感有限
劇場版陰沈嘅情緒好似多少少

佢開頭會簡單介紹返之前嘅故事
會睇得明劇情嘅,都係講整動畫
但初接觸可能訊息量會有啲大,術語又未必識,啲人物又多
尋晚特登揀咗幾集翻煲,認返啲人物
Push
因為呢個post應該比較多未接觸過既普通觀眾,要喺極大量對白同neta之中睇得出中心思想可能唔係一件易事。

所以先特登用一個科普方向既回覆,等大家了解一下白箱背後既文脈,動物台之間溝通自然唔會咁寫,因為好多基本概念大家睇得多就已經明。

白箱本身係《真哥斯拉》差唔多時期既創作物,主要特色係解決問題唔再係個人英雄主義手段,而係依靠一個體制去處理危機。每個角色唔只係一個平面人物,背後可能代表緊某個世代既思維同心態。

同庵野喺《真哥斯拉》想表達日本未來條路要點走既態度一樣,水島努喺白箱放咗自己對呢個世代動畫界未來既期許同指引,劇場版就表達得更加明顯。希望大家睇到譏笑怒罵同享受之餘,如果可以更多地思考一下佢既立意就好...
因為本身串tweet都唔係好嚴謹地講,kon都係00年代尾10年代頭既產物,用日常/幸運星做例子會好啲,一般會用311前後做分界線

講00年代想像力最出名係宇野常寛,佢本書主要係用死筆/fate去講(仲有非acg類既大逃殺同宮九),都係用對95後既批評做出發點
Up
我睇咗《劇場版白箱》喇,你呢?
https://lih.kg/2294649
Push
受眾唔同 唔可能
不過可能會因為鬼滅令人對動畫有新睇法

唔好咁低能啦
一打唔贏xxx 就係loser 咩

我地夠唔夠李嘉誠有錢啦 唔通我地都係乞衣咩
星期四睇咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞