畀中國封殺嘅「白箱」喺香港嘅票房可否超越「鬼滅之刃」?

447 回覆
794 Like 21 Dislike
諗住去到先買
反正都應該唔咩人睇
希望我燈
諗住去到先買
反正都應該無咩人睇
希望我燈
禮拜六去睇
一定買飛入場支持!
偽毒話睇一套鬼滅已經超愈生死, 進入頓悟境界
其他人識西睇動晝咩...
白箱呢D番, 唔上大陸無損失
唔訂飛實無位, 應該
白箱已睇真心正

老老實實,呢期啲劇場版真心正嘅
HF saber vs r姐直頭光污染到wow一聲
京紫樸實而温暖,唔洗賣肉賣打鬥
白箱係每次有挫折嘅時候再睇返,又會有返動力

鬼滅都正嘅,上三vs炎柱

平心而論
想打到世界末日光污染極致:hf
想感受人間温暖由頭喊到尾:京紫
想每個shot都好似你的名字咁做wallpaper:京紫
想有返社畜工作動力:白箱
想入場睇多啲背後想表達嘅意思:白箱

四套嚟講,與其話鬼滅冇一樣特別出色,不如話綜合實力都好高

Btw ufo 係咪痴線,一連兩套同一檔期,十個繪麻都畫唔掂
HF春天畫完啦,喺俾武肺搞到spring song變autumn song
「日日係ig宣傳呢部嘢,營造一種好hit既感覺」
做緊
睇完,好有老朋友再見既感覺!
劇情太急,感覺上跳下跳下咁。
Push
今日APM睇完全場得4個人希望可以上到一個禮拜
睇完覺得水島努想要努力表達既想法都有傳達到,應該係想回應eva類思想既作品,最後仲要

話說作家坂上秋成琴日出咗一串tweet,簡單地總結咗由95後想像力到10年代白箱既思想脈絡,如果抱住呢個基礎入場睇應該幾有啟發。

90年代尾既故事係「想要同他人聯繫但他人好可怕,之但係自己一個自閉同樣係錯誤」既兩難主題。

到咗00年代呢種有關人際關係既思考就出現咗「思考停止」,最明顯例子就係《kon》,冇社會共同目標既「故事」,總之大家共有時間同地方,隨便地保持一種幸福感就好(白箱語境大概係七福神時代)。

但呢種幸福感好快就被sns年代既偽正義感所取代,Twitter用戶之間既批判形成一種監視社會,係一種通過對某東西攻擊以維持同他人聯繫既系統(白箱語境應該係各種中止爆死炎上)。

到10年代《比宇遙》全員向住南極呢個共同目標既「故事」係對00年代空氣系一種回應,又或是白箱咁披住動畫面具揭示「如果工作唔係同等立場就無法維持友誼」殘酷既人際連繫。
https://twitter.com/ssakagami/status/1328909574720483333?s=21
https://twitter.com/ssakagami/status/1328915753307815938?s=21

如果要拋棄95後既隱蔽思想,主動地作出同社會聯繫既決斷選擇,就自然伴隨住要承擔各種體制責任(擔當職責、合約、完成工作、分工、前後輩...),在此之上再作出反省(創作同觀眾既聯繫、如何傳遞想法...),應該算係今次劇場版其中一個主題...

11點頭場
可唔可以解釋下點解佢比間gpu cut左之後頹要唱歌

睇唔明果到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞