被拒入中大校園 「Lunch 哥」與學生互罵 要求警到場

45 回覆
43 Like 24 Dislike
【被拒入中大校園 「Lunch 哥」與學生互罵 要求警到場】

中大學生會今日舉辦「中大保衛戰一周年歷史回顧」相片展覽,但人稱「Lunch 哥」的中學生示威常客 David 不獲准許進入校園內。

校方在昨日起貼出有權禁止校外人士進入的告示,不過記者及公眾人士今日仍然可以進入校園內,惟「Lunch 哥」今日前往中大時即被校園保安認出,被阻止進入。「Lunch 哥」多番要求解釋不能進入的原因,保安解釋「校方唔俾」後便拒絕回應。

其後有數名中大學生上前激動地要求「Lunch 哥」離開,質問對方「點解你仲有面嚟呢度?」、「點解要同周梓樂祭壇自拍?」、「林鄭覆咗信俾你未?」「Lunch 哥」則反罵兩人是「臭雞」,又斥兩學生也是「保安」一份子,最後中大學生離開。

「Lunch 哥」其後撥打 999 報警 ,指自己被中大保安「非法禁錮」,要求警方到場。現場保安以錄影機拍攝記者及在場學生。警方到場後,向「Lunch 哥」解釋校方有權禁止校外人進入校園範圍,他表示清楚原因後願意離開。

今早中大學生會懸掛在大學站的相片已被校方清走,現場只剩下留在柱子上的膠紙及繩索。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3634985279920399&id=710476795704610
星級白卡團隊
Lunch 哥唔洗返工架咩
冇事就性騷擾女手足,有事就屌人臭雞
今次有冇同狗握手
開始黎料
「Lunch 哥」則反罵兩人是「臭雞」
「Lunch 哥」其後撥打 999 報警

當初連登唔係好多人話佩服佢嘅咩?
典型連登仔
讀緊中學
立場個fb重有大把護lunch手
雖然Lunch哥真係白卡佬
但鼓勵大家如有需要就報警
佢哋有出糧嘅有職責嘅
真係比人打都唔抵可憐
根本佢係假膠嚟,成日令唔小記者及手足被抄身份證及食599g
呢條友真係唔係同路人黎
正想咁講
似與C奶對罵多d wo
其實呢條on9仔想點
好撚貪靚。開直播係咁搞個頭
attention seeker
一早話咗條白卡仔唔係同路人
係兒登同fb先有堆盲撐撚
咪返緊囉!
劉馬車2.0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞