不明個案由深圳來港 屬14日檢疫豁免人士

93 回覆
286 Like 8 Dislike
張醫生冇做錯! 講出黎係政治不正確,隨時泄露國家機密你阿媽
如果衛生署冇講大話,即係佢10月6號落嚟,咁14日潛伏期過咗啦wor
唔該用返少少思考力
(預咗畀人屈毛
on9仔邊個話隻毒一定係14日潛伏
屌你老母港共
佢地一開波已經講大話話條友無出過境,之後先澄清10月6日出過境,話唔定仲有一次出境記錄但唔可以俾市民知
OK你講曬
不明國
其實佢可以病左成個星期先去做檢測
潛伏期有幾長?

根據國家衛健委與國家中醫藥管理局[1]及衞生防護中心資料[2],新型冠狀病毒潛伏期介乎2至10天,但可長達14天。亦有中國專家表示,新冠肺炎的潛伏期為 4 至 10 天,平均為 7 天。

不過,最近有少數個案的潛伏期超過14天。明報引《韓國先驅報》報道,一名女病人被傳染後,潛伏期可能達18天或以上,超過普遍認知的最長14天。

根據傳媒報道,國家衛健委高級別專家組組長、中國工程院院士鍾南山於2月11日接受央視訪問時表示,在他們研究的 1,099 例患者中,有 1 宗個案按患者口述計算出24天的病毒潛伏期。但他稱相關數據是「不夠科學」,不應過份解讀。
死支那狗黎香港播毒幫政府
人地糾正你又唔信,似係你講哂喎
求其一個走一轉支那過番黎香港都中招
我就唔信支那感染人數會少過美國
Push
不過唔知佢幾時發病
30日公布唔等如30日發病
97%係11-12日見病徵
99%係14日
剩返1%就係beyond 14 日
潜伏期唔止14日 有d超級傳播者21日都出現過
林奠仲唔出嚟護主??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞