香港有咩攝影討論平台

28 回覆
0 Like 2 Dislike
除左連登
高登
講黎講去都係講器材 無所謂啦
連登少啲廣告,真誠啲
有無試過crit相

細個番學讀攝影要一齊critique大家d相,一人拎一張出黎,講大家作品有咩好,有咩可以再好d,然後影嗰條友講番thought process,影既過程做左d咩,試過咩唔work,點解簡呢張,點解咁影etc

真係討論攝影應該要crit 相先啱

不過呢d真係咸豐年代既野,嗰陣數碼岩岩先起步,第一堂入黑房學沖相,幾好玩藥水任你用,瘋狂做實驗,而且無ig 影響,比較容易揾到你既個人美學概念
無 但一直都想 但可惜身邊攝影既朋友都無太好既心態 難啲做到crit相 好認同你講既野
只要一crit啲人就會話你影得幾勁啊?夠膽走嚟話人
風氣
其實我都想做依啲野,我都想進步
我想聽到多啲評論,但奈何我淨係得街拍

有冇興趣開個tg group試做下?
入黑房真係好正
望住個相紙無嘢變有嘢
開啦👍🏼
tg : https://t.me/Sonofabach

不過我真係好新手,影左一年多少少
學習為多,幫唔幫到大家真係唔知
祭品 :
https://t.me/joinchat/De2OnBltk8IIDKJg7lcW7w
開左group
歡迎各位入黎教下嘢學下嘢
真係純技術討論,器材嘢都可以講下, 但盡量唔好阻住技術討論
等到多啲人嘅時候先再睇下應該點樣玩法
我理想中大概嘅玩法係 :可能每個人每個月或者每個禮拜post一張,佢哋認為最好嘅相
之後就好似上面嗰位巴打咁講,點可以影好啲或者分享下影嗰時有咩困難,類似馬格蘭嗰班攝影師咁
但暫時個group得兩條友,真係玩唔出啲咩花樣
支持
你地刪左group? 條link fail
lm
裏面又係嗰啲師兄影到好靚喎
然後啲人就掟啲相出嚟
其他人又唔會講啲咩 淨係放相
意義不明
https://m.facebook.com/groups/879462575432932

FB:World in B&W 高手雲集
可能夠人
又close左
新手想入去學野進步
講下感想 又想比人講下
可惜條link入唔到
咁不如我就搞個啦
大家咩相都可以放上去 然後盡情講吓
無論好定唔好 照直講
咁當然最好唔好憑感覺啦 係基於一啲判斷
Tg: ppl64
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞