PolyU Taught Postgraduate 2021

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
傳聞Poly好多野背
但HKU就要寫文或者做project
傳聞Poly好多野背
Poly 標準 60 考試 40 平日,平日通常包功課, group assignment, present, etc, 可以揀讀十科唔做 project

但HKU就要寫文或者做project
Hku 就平日輕鬆考試一炮過,以前可以唔揀 project 讀埋 course, 依家 capstone project 好似係 compulsory
巴打好詳盡
感謝
Washington accord 嘅 degree 就可以,就算你 send email 去 cibse 問佢都係咁答你
有 accredited degree 之後所有野都係睇你點 present 你嘅經驗
dg讀港大就poly
dg讀poly就港大
Second up
巴打working experience 係咪related?
我都聽過有同事third hon無U收
等埋第二round可能有轉機
希望做到同學我心儀poly
想問大家交哂文件之後,大概幾耐先會verify
巴打你係叫舊U掉文件去定點
而家煩惱緊點寫request
我估到reg day前個禮拜先會check 我上兩個禮拜都交左到而家都未verify
直接講報咗master 拎埋offer,要學校sd transcript
有冇巴絲收到professional accounting 嘅interview/offer?
順便睇埋屋企方便去邊間,呢個好重要,否則將來後悔
Poly了
有無人報左health informatics?
有無offer?

PS:application being considered
有冇ching報咗speech therapy?
可否講下背景?

我本身唔係speech therapy出身
english linguistics second up grad
想知我咁既背景係咪唔大機會始終我冇therapy底
但又對呢科好有興趣
報左
三大linguistics major final year
應該都second up掛......
我自己本身讀左啲關於phonetics(我對依方面幾有興趣 所以讀埋advanced啲個course) bilingualism acquisition psycholinguistics 同 stat嘅electives
係HKU CU啲speech lab有做下student helper咁
我都驚 因為我始終成績唔係太標青 係year 3,4先發力同埋我都冇medical嘅底 連language disorder都冇讀過(學校唔開
呢科出黎做到咩行業?
我都係 本身就年年都有揀SLA FLA psycholinguistics相關既modules
但又係一啲medical底都冇
之前做既工都係教學多
我係英國畢業 所以都驚唔夠爭
希望巴打快啲有offer
埋大bse好定UST ibtm好
Poly PAED ug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞