相信香港地好多人都對GK一知半解, 到底有無版權?入黎話你知(3)

1001 回覆
11 Like 32 Dislike
多謝各位巴打支持,竟然開到第三個Post,
希望繼續分享一下雕像(或GK)嘅資訊同開箱,
同埋多個地方比大家討論下

相信香港地好多人都對GK一知半解,
到底有無版權?
其實有好多工作室都有開訂同搵廠整GK賣。
個啲係無版權,質素就要視乎工作室。
有版權既唔算多,因為就算同一套漫畫版權都有細分,同埋要不斷續約,而且價錢不非。

我亦都聽過好多師兄話GK不外如是,原來佢地係睇完信和用膠盒包裝既大膠「GK」,其實個啲完全唔係GK,最多叫「假景品」。

不過而家現時點同信和多左啲公仔機,SHOW返啲真GK出黎,相信有見過既師兄都會睇得出有名既工作室同真既GK真係靚到一個點。

當你想訂某款,但又心大心細,可以黎問下大家意見。(不過請上圖)
當你買左新款,除左自己開箱開心(或者不幸中伏好嬲),可以黎分享一下

汲取上個post有唔同巴打嘅意見。
希望都改到大家先入為主嘅定義。

其實「GK」主要係白模,
而家開訂個啲應該稱之為

雕像

亦都有人形容有版權嘅叫雕像;
無版權嘅叫gk

講起版權,希望大家尊重下知識產權。
我聽好多人講版權對佢黎講無咩特別,
完全唔係吸引之處。

有版權最主要就涉及金錢,
閣下唔買唔係問題。
但請尊重有版權嘅工作室同
堅持買版權嘅收藏家。

好多工作室百花齊放,有好有唔好,
好就有良性競爭;唔好就侵犯緊版權,
同埋好易中伏或者呃錢。
有啲工作室官圖無限好,大貨係篤屎。
所以最好問下/做下research先買。

以下會有啲簡單Q&A,歡迎有問題再問,
未必識答,但識答一定答。

1)講左咁耐,邊啲工作室有版權?
日漫就主要Tsume、開天、RYU、UA、鐵風箏、集美、Oc
美漫就主要Prime 1,XM,Sideshow、開天、Qs
等等

2)邊到可以買到/訂到?
現貨就要問下代理,有時某啲款會有少量現貨
或者上Facebook d 二手Group徵。
由於涉及版權,灰色地帶,唔會有鋪頭明碼實價擺現貨賣(海關有機會搞)
有錯請指出。
-
訂嘅話請搵比較出名嘅代理,近排聽唔少騙案,唔好貪平個少少。
我自己搵龍珠gk toys同專業gk訂開,
香港gk都係比較大嘅代理。
淘寶最好搵啲大店,XXHome,X智,猴X,萌布X等。
另外如果想係gk zone hk訂野之前做少少資料搜集再決定訂唔訂。

3)訂 / 轉單 嘅流程係點?
訂:搵間信得過嘅代理,
比訂金代理>等工作室整>準備出貨>補款>速遞到付
-
轉單:同賣家傾好價錢,最好開個WhatsApp group,代理+買賣家,講明轉單,
到時準備出貨>補款>速遞到付

4)土地問題,啲盒掉唔掉好?
隻雕唔係好貴,或收藏價值高嘅話,啡盒就唔建議留(衞生問題);彩盒就最好留,除非你肯定自己唔會搬屋/唔會賣/唔會移民,或者好瀟灑平賣都無所謂,否則無盒你要將隻野帶離屋企都幾困難。
但有啲盒成個洗衣機咁大,所以我自己就租倉擺盒,全部都有留盒。

5)買返黎爛左點算?
新買嘅就算無位拆出黎擺,都最好拆開檢查下(除非一心轉賣,有人追求全新未拆),
發現有損,即刻通知代理同工作室講,通常售後都會寄返補件比你,由於香港寄返廠唔平,佢未必要你寄返爛件比佢。
-
二手買嘅照問下代理,太耐無得售後就只能夠課金搵手藝人修復。
唔想課金就自己買啲混合膠痴下,最緊要過到自己個關。

6)閒閒地都一二千,大舊啲就三四千,
我買返十零廿隻景品唔好?

當然閣下有自己嘅選擇權,我只能夠以過來人嘅經驗同你講,
當你開始買雕像,會發現完全係唔同層次,就會慢慢覺得景品買黎只會阻掟。
我間唔中都會買返一兩隻景品,
但對景品嘅需求愈黎愈細,
只會諗留返啲錢買雕或者點樣可以擺多幾隻。

當然閣下有錢有位嘅話,WHY NOT BOTH?

7)咩係翻模?

有啲工作室專做翻模
例如古羅、Tf toys

即係將啲有版權/炒起左既款,照炒照做多批黎賣,但價錢平一半甚至1/3。
簡單黎講即係A貨。質素就見人見智,但有啲的確幾可亂真
有啲人會睇唔起翻模;有啲人會認為自己收藏無乜所謂。
即係你想買隻撈,但又覺得貴,最後買隻A貨。
有無問題就視乎你自己價值觀。
但香港地gk市場已經算細,翻模嘅二手市場仲細。
近期沉迷美漫:

P1S Venom

Xm Venom

P1S Batman Ninja

P1S Harley Quinn

另外分享下啲日漫,大部分係上網睇到

最後當然都有私心嘅,
想睇開箱或者雕像gk資料請follow小弟

小弟youtube:https://www.youtube.com/playlist?list=PL-K08VWYmPW7cKvG0OI7I6t3a2NtKquZS
IG:https://www.instagram.com/chihow_channel/
Facebook:https://www.facebook.com/groups/958639654618110/?ref=share

歡迎比意見或批評,但請屌得細力啲
啲特效好正
但塊面好似有啲長
同埋「小南」個兩個字好出戲
牌方面都係鐵風箏寫英文+人物風格好d

btw集美對手套好戴過鐵風箏

而家好多間都興比埋手套
幾窩心同好似high class d

人物風格都算,個中文名牌真係搞唔掂
[分享喜悅]屎家軍細b睇場既紅資cga又呃人錢
https://lih.kg/2254122
點睇呢隻

我都有睇呢隻啲相
比達主體幾出色
但特效一般同地台差啲
不過千零蚊 有愛就衝
好過玩一番賞
諗下先
入坑呢樣野好危險
真係睇你有無愛
二次元GK無寫實系咁保值

香港地買雕,有愛行先啦
要保值就好難估,多數都蝕
魔方個兩隻鬼滅女角都吹捧到炒起左就知啲人愛>>>質素
依隻點睇 岩岩開訂無耐
留名
邊啲算係寫實?
出事架嘛
好彩隻雷神用返英文

照出貨速度 應該年底有
呢間工作室無乜成品參考
而且定價太進取,個地台又奇奇怪怪
唔洗諗一定skip
除非好有愛同肯定有位+自留
我都想知留待個位巴打回覆
但到貨慢到on9呢 集美控制晒每日出貨量 最多比你日出20隻
杜老師你都唔識?

國內一位好勁既上色佬黎 對上隻路飛個價已經飛起左無記錯係漲左50%左右

之前仲有同幕后合作出灌籃 你見佢地d灌籃屌打其他盜版工作室就理解
4檔個隻?
係 家陣最好既4檔
識玩 無可否認佢marketing做得好出色
杜老師=無限工作室?
之前唔係就咁叫杜老師xxx架咩
如果杜老師出品就唔錯,啲上色好靚
但隻隻都好大隻同埋價錢不菲
不過呢個地台特效真係麻麻地

原來不嬲都係無限工作室,自膠
無限係佢開 上上下色做埋gk個邊 地台偏簡單所以只係2988人仔 1:4但唔算佔位 抵玩之作
如果以依隻悟空黎講 3620 黎講係咪算貴貴地
其他雜魚工作室黎講係 以杜老師黎講就適中 你當係買牌子咁 有部份有好口啤既工作室同size類近設計都會開得比其他工作室貴

所以差唔多價嘅話隻路飛正好多
隻極意價錢有啲進取
精灵社2015年成立于香港,是一家专注于衍生品、工艺品,集开发、制造、生产、代工于一体的公司。
公司拥有自主的设计研发团队、3D打印部门、工厂生产量产流水线。多年来与世界多家知名影视、动漫公司有着深度合作关系。
2019年12月公司首度推出了旗下高端衍生品品牌“SOUL WING”。目前SOUL WING已取得多部一线动漫IP授权,已公布的有:《航海王》、《龙珠Z》、《圣斗士星矢》、《剑风传奇》,后续将更多授权IP陆续公布。
2020年SOUL WING签约了多位国内外优秀的艺术家,将着力打造一系列原创作品。“踏实做事、诚信经营”,“低调做人、高效办事”是公司一贯的宗旨,精灵社将不忘初心,砥砺前行。

原來係香港工作室cls
踏實做事都做成咁 好難搞喎大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞