新垣結衣 ( 多圖 ) 痴線佬東京尋根之旅 2

379 回覆
48 Like 2 Dislike
lm
好快手

沿途都係農田

速影櫻花

搭左過去東銀座站 再轉車去中目黑影夜櫻

目黑比我既印象就係好耐以前既目黑壽司

東京metro線路圖

只要事前做下research 其實冇咩好怕

基本上係由京成線轉去淺草線

再轉去日比谷線

去到神谷町時見到石原

這就是中目黑駅 去到已經黃昏 仲要橫風橫雨

好撚凍啊

對面係間書局 + Starbucks

好多架妹係入面一路同朋友嘆咖啡

一路笑鳩我又孭相機袋 又揸相機 又拎腳架 又擔啫 又孭個大牛龜背囊

不過好想瘋狂俾架妹恥笑

呢張相就係我人生第一次見到櫻花影既

不過同印象中好粉嫩有d出入

成條河都種滿左櫻花樹

如果冇落雨又真係幾靚幾浪漫既

呢棵算係比較粉

花瓣俾雨打甩哂

影到d雨一篤篤

去到呢刻已經唔係幾頂得順

又凍又餓又眼訓

結果去左車站隔離食烏冬

食食下個廚師出左黎坐我對面食 見到佢電話識打中文

我估佢係台灣大陸留學生掛

補充完HP之後 決定再去中目黑川影多次夜櫻

因為頭先仲好光同大風 影出黎冇咁靚

點知一出到去仲大風左

唔知邊個話夜晚會有燈照住d櫻花

但原來係同佢個名一樣 都係咁

我諗個櫻花節完左 或者有燈既唔係我去左個段

用腳架影都濛哂

因為太大風 d樹枝起勢咁chok

曝光曝到d櫻花同個天一樣色

其實當時既環境就係咁 黑到睇唔到影左d咩

最尾影左一粒鐘到就放棄左

因為d HP扣得好快

好多架妹既cafe

係車站附近fing左陣 影下條馬路

原本仲想去下公園同行下街 見個天氣係咁就打消個念頭

入到個車站冼到hihi 明明寫哂話不准停留or等人

但係個個人都棟係度

入左呢間士多仔買個能量飲料X

Hotto Remon 一支甜到漏既熱檸檬汁 飲完仲口渴

搭番日比谷線去東銀座參觀

月台又係濕哂

影下影下車就來了

去到東銀座站 以為會好似中環站咁靚

話哂銀座都係高價地段 點知係勁up dub 樓底又矮 又未裝修咁款

柒到咁所以冇影到

成個站都係呢d銅像

上到地面係個十字路口 當時心諗係咪我落錯車?

點解咁普通既 同想像中既差距都幾大

呢座野下面有日產showroom 見到一樓有架R35

點知行到去見到門口棟住個牌話門已閂

只好影下佢架1:1 RC遙控車

同埋KPGC10

外加infiniti一部

可以話銀座好似銅鑼灣咁

好多百貨公司同成棟既餐廳

之後用左成半個鐘係四個角落影下相

個個行人都望住路人烏低身gut個屎忽係度影

用把啫都擋唔到雨粉

不過感覺幾夢幻

發現精力飲料X

去到好多舖都收左皮 同埋全部都係買唔起既貨色

搵唔到Kose

根本就係靚既兆萬

行行下已經九點幾十點 好想搵個地方坐下食下熱野

行左去0101商場

話說影影下時見到隔離路口泊左架RR Phantom

有個底衫大隻佬拖住條女周圍搵野食 /周圍搵地方食豬

個柴可夫企左係車隔離 後面d車俾佢塞住左都唔撚駛開

故事說明有錢就是任性

最尾入左個商場既地下食街 入面都仲有好多OL

證明日本OT無極限

嗌左個茶潰本鮪飯 即係吞拿魚湯飯

上年係大阪都食過一次 吞拿魚醃過 有少少酸 但都算保持到鮮味

佢個餐仲有三小碟 醬油凍豆腐 醃山根(?) 同埋漬物菜

個茶壺就係裝住d熱湯 食個時可以倒哂落去又得

慢慢倒少少當汁亦得 個"茶"又唔會太鹹 可以帶出魚個鮮度

茶既熱力可以啱啱好淥熟少少個吞拿魚

如果飲哂d湯亦可以叫佢免費加湯 中意湯既都幾抵屌

[quote]食完宵夜之後 去左地下街間7仔睇下有咩宵宵夜買

難得黎到日本緊係買返支本土蕉碌茶啦

600ml大概9蚊到 抵啦 最後加多包糖就走左

臨走前去廁所放下水

入到去個廁格好密封 淨係得門口下面有空隙

屙屙下時突然聽到d有節拍既撞擊聲 又有d水聲

路人當時諗應該係個條友屙屎太辛苦 係咁敲牆姐

點知聽到女人既喘氣聲

一幻想個情節就扯扯地

好啦FF完就要搭返日比谷線去hostel

Hostel個站係叫茅場町 要行十分鐘先到

呢個區比較靜 似係住宅同office既地帶 夜晚都冇乜人行

過左河之後見到間居酒屋 入面個個都係煙剷 不了

過第二條橋時見到棵櫻花樹幾靚仔女咁

好彩當時又停左雨 冇咩風

Hostel條街 靜到hihi

呢棟就係路人今晚住既地方 Oak Hostel Cabin

記得前少少係可以望到河 雖然已經好撚攰 但係都照去睇下有咩景

因為呢度只係stay一晚 所以唔會有第二晚既夜景

豐海橘

行出d真係望到條河 雨後個月亮好光

路人相信結衣bb同我一樣都係望緊個月光既

以路人既攝影技術算係咁啦

入到去間hostel 個design好warm 好多木既裝飾

reception個架仔用算ok既英文同路人介紹下間hostel

可能你會諗 無啦啦點解要係度住一晚?

因為hotels.com寫住只要4月入住本店就會送印你片假名既T-shirt

兩舊水又有得訓 又有衫送 抵啦

最尾佢俾左L碼路人 好似裙咁大

件衫正面幾靚既 有d櫻花圖案

但後面就印哂廣告

路人個層係男女層 諗住會有架妹一齊訓

點知屌你 係個二百磅既美極鬼婆

又有勁多鬼佬同韓撚

極度懷疑個鬼婆要打通兩個床位先入到個窿

個棺材窿就係咁

二樓就係lounge 有好多鬼佬同條女飲asahi

上網偷人圖 大概係咁

四樓就係浴場 比想像中靚同埋乾淨

間"房"出面係個走廊 有locker俾你擺袋 只係行2步 非常方便

同埋"房"望出去就係頭先條河同豐海橘

不過間"房"開盡冷氣都有d焗

總括黎講第一日係好撚攰同辛苦 完~

---------------總行程---------------

成田機埸 --> 押上 --> 東銀座

東銀座 --> 中目黑 – 日比谷線

中目黑
-目黑川

中目黑 --> 東銀座 – 日比谷線

銀座

東銀座 --> 茅場町 – 日比谷線

Oak Hostel Cabin

步數: 14943步 ~10.67公里
第二日7點幾就要起身 因為行程都幾撚緊密

由於間hostel淨係住一晚 所以要拿拿聲執哂d野去趕路

朝早望出去既景 見到d雲走哂 雖然都幾大風 但好舒服

執哂野check out後就求其去間7仔買早餐

第一個去既景係隅田川テラス

普通旅客根本唔會去呢d公園

路人去得既緊係有個原因

終於可以睇清楚櫻花既真面目啦

公園入口已經有好多櫻花歡迎我

櫻花瓣飄哂落海

係海旁搵左個位 好似d廢老咁妹下個早餐

今次試下三文魚子飯團 + 蕉碌茶

又係醃過 本身三文魚子已經幾重海水味 加埋d飯都係幾鹹

要係咁飲茶溝淡d

究竟路人黎呢度做乜柒呢?

就係要搵今日子既腳毛

Cause baby you're my no.1

And you're the only one

扮下厄介先

唔係想自爆 只係想留個記念

十六茶做記認

諗返呢幕都好sad

毒撚既心聲

十六茶就是結衣魂

今日天氣太好 完全拍唔出劇入面既憂傷

種埋櫻花之後更加有feel

秒速五厘米

可能你會覺得路人好戇鳩

特登去d山卡啦地方影幾張相就走

不過路人覺得就係年少輕狂 襯冇咩束縛去做自己中意既事

唔想再係人生留下遺憾與後悔

除左影今日子之外 d櫻花其實都好靚女

黎個近鏡

有冇巴打記得結衣拍幼稚園個廣告

照顧小朋友訓教

當日都有好多廿幾歲既架妹帶住d細路field trip

佢地好後生 十足十結衣bb個個feel

點解我唔係日本出世

呢個公園非常之靜 間唔中有人放下coco醬(狗)同埋兩公婆帶個小朋友黎玩

成個環境十分舒服

咁先係旅行嘛
下一站 築地

與其俾百幾Yen搭一兩個站 不如一路行一路欣賞風景

雖然路人識有d fd會未天光就去睇人拍賣同湯魚

但路人冇咁既能耐

沿途都有好多公園種滿櫻花

咁細個地盤都有剷泥車

屌你咩執左去啦

十字路口邊有個窿 入面有得放coco醬(狗)同埋打籃波

築地市場個感覺就好似夜市咁

條街唔係好闊 側邊兩旁有好多舖頭

路人過到去都已經十點幾十一點

但仲係好q多人

每條街都有d細巷相連住

唔好以為細巷就一定係舊野污糟既舖

行過入去睇 好多都係高價食店 坐位唔多 可能得個師傅加個服務員

見過有間專食海膽丼 最平都三四千Yen

服部叔唔做工人 轉開舖頭?!

太陽都差唔多去到頭頂 但依然有好多店都賣緊新鮮食材

當路人用緊十五分鐘欣賞緊個魚頭時

後面有班港師奶係度鬥咀

"個頭真架" "假架啦咁明顯" "真架囉d魚皮"

"膠到咁仲唔係假野?" "你睇下 有血架" "係喎"

"哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈"

巨大蟹

其實望落係少少似西貢

最尾揀左呢個肥佬間舖 因為都幾肚餓 成朝得一舊飯團

望落有d熟口面喎...

掛左三四個字先有位

前面有班支那人/台人 排隊講野都嘈到大阪都聽到

而路人前面個港女就睇蘋果動

排到路人準備入去時

嘩頂你 呢個未桐生契弟?

原來就係人中入面間壽司店

入到去基本上冇咩日本客人 得遊客

d師傅仲要識講唔差既英文

點左個咩吞拿魚五味

路人由左面食起 (雖然唔知係唔係)

第一件大拖羅

感覺就好綿 d魚肉唔會雪到好凍 壽司飯都係室溫

同埋入口都算係即溶

中拖羅都唔差 只係雪花冇咁肥美

中間個件應該係普通紅赤身 吞拿魚味相對較重

跟住就軍艦同火焰拖羅

上面有d草同唔知咩醬 食落都幾有趣

之後加多左幾件其他壽司就走

甜蝦幾多膏 幾肥

反而三文魚就一般般

呢個就係條橫巷既其中一間

真係貴到hihi

食完之後就出去掃下街 睇下仲有咩好食

好多舖都有賣吞拿魚

佢地會即刻搵舊大件既魚湯俾你睇 切到細細粒咁好的骰

個字差2點就變左gaki 小屋

望落好吸引咁 但係一個人自己食哂成舊又好似太多

辛辣賓周

俾我就緊係三文魚子撈飯啦

位於市場對面既呢間店 佢係賣玉子燒

見到好多人排隊 身為港豬緊係排埋一份去試下啦

見到個師傅一桶桶藥水咁倒入個模到再煎

d蛋gem真係成桶chemical咁大桶

煎完即刻俾個架妹切開

原來100Yen有得揀甜或者原味

我選擇困難下求其話左食甜 點知真係好甜

仲甜過香港個d甜蛋壽司

成條雪條咁 食落口幾淋幾有蛋味(廢話)

其實路人認為呢個先係築地市場

不過因為我太遲去先會乜都冇野睇

入面有好多賣魚既舖

仲要前後舖都一樣名 保守估計後面係拍賣場買到魚後即刻湯

前面就係客人可以新鮮食到啱啱切既刺身

都唔知班人排雪糕黎做乜

黎築地唔通食雪糕放題咩

路人一直都諗緊買唔買昆布俾媽子煲湯

但係諗到自己冇gip 放入袋又阻靛 又怕會碎哂

所以就算數

隔離有檔食蠔既又係勁撚多人

路人係側邊影緊個時 見到有個港師奶排到佢買

個師傅用日文問佢要幾多 佢啞撚左

個師傅用英文問佢要幾多 佢又啞撚左

結果師傅要攞隻碟用marker寫個數字俾哥師拉

不過d蠔手掌咁大 望落又好juicy好肥美咁

再望一望條人龍 不了

返返入去條街再睇

睇到串燒幾吸引

築地既鰻魚飯都唔平

用200Yen食條鰻魚燒當自己食左

咬幾咬就冇左

時間都唔早 係時候要趕路啦

築地外既交通

搭日比谷線轉銀座線去涉谷先

一到涉谷站就見到全部柱都係大面bb

點解唔係結衣bb

第一下去到涉谷緊係影下個最出名既十字路口啦

上網睇過人話車站對面2樓Starbucks影得最靚

上到去果然個個遊客都埃係窗側邊影

雖然錄左video 但係唔識post上黎

呢度成座building都係賣CD DVD 雜誌咁

淨係得二樓係Starbucks俾你影相

難得黎到 緊係搵下bb既產品

一上到四樓即刻見到大poster

不過係收銀後面 好難影得清楚

再行去租碟個貨架 即刻見到逃恥專櫃

有哂一至十集既DVD俾你租

靚靚bb

店員寫埋空飛同今日子

側邊d人見我係咁起勢影 以為我係痴漢 事實係

去左睇完逃恥既櫃之後

路人繼續行上幾層睇下有冇其他bb既野買

去左中古CD個層 諗住實有bb隻hug掛

點知搵極都冇

再行上頂樓 個度係間cafe 你可以隨手搵本雜誌坐低睇

見到serve客個個架妹waiter幾似內田理央

行左圈睇下有冇結衣做封面既

搵極都係得大面架純同埋有村大面

可能呢排結衣唔得閒影雜誌掛

地下個層係d專櫃 好多新戲同劇都會擺個位宣傳咁

最後失望咁出返去大街

涉谷勁多賣音樂既舖

呢座成座都係CD Records個d

勁大座無良印品 個價位同比香港平少少

可能本身香港既貨係十算

睇唔慣正常唔講急口令既堺叔

呢棟樓真係好撚邪惡 佢有落地大玻璃

仲有樓梯俾你行上每一層

路人係下面望左陣

好多日本學生妹 明知自己條校服裙去到大脾既一半

又要行上去俾人昅

點知原來行到落黎對腳勁粗

同埋條街都幾多靚女 不過點都唔夠bb咁正

望返過去涉谷站

白色個座就係Tokyu mall

好似就係石原有份代言既商場

係平地影點都冇上面影咁好

通常d人會係夜晚搵大廈天台影落去 個feel會正好多

示意圖

涉谷站出面係個大廣場

有架服務台列車等你問下景點點去

又有好多人係度等fd

仲有不少得既就係忠犬八公像

人類忠心既朋友

不過好痴媽筋 路人未行到去時老遠已經見到一條勁長既人龍

唔通有咩好野食? 定係有咩明星?

明星就真係明星 不過係排隊同八公自拍

老實講涉谷唔係好多野行

同埋冇乜野好買 可能本身對mk鞋同衫冇性趣

接下來就係行去原宿

原宿個面有得睇表參道 竹下通 袋袋代代木公園

同埋結衣會成日去蒲 話唔係搵到佢

一行遠少少就即刻見到真人mario cart

我都好想試下 不過冇fd子

btw呢個活動好似俾任天堂告緊版權

轉角位有間Taito Station

入面有好多夾公仔機同埋街機

見到有部頭D Zero

條友叫TAT3

行返出去見到廣瀨老大

一路向前走 去到一個公園

入面有架美色車 有得俾你買下小食啊野飲啊

隔離就有個area俾班煙剷打邊爐

而公園都種左唔少既櫻花樹

影左陣頂唔順 真係好臭

途經原宿既馬路側邊 有好多賣鞋既舖

雖然路人冇乜潮流觸覺 但係應該個d款係香港比較少見

不知不覺就行左去原宿了

唔知bb今日有冇行原宿呢

向右走 就係好出名既表參道

行左上中間條行人橋

兩旁又係一d高級既店 賣d路人唔啱買既野

好彩路人就冇迷失左係表參道

係表參道行下行下入左條街

係一條幾靚既街 側邊既樓得兩三層

有d歐洲feel

之後就過馬路入竹下通

個招牌有個moon 睇睇下原來另一個入口有個鏡頭影住你

成條竹下通都多人到仆街

影一張相都驚俾後面既人撞

路人覺得呢度好似波鞋街咁

勁多買鞋買衫既地方 仲有好多買賣二手服飾既舖

例如牛仔褸同褲咁

有冇人愛毒撚

諗住係條街搵下野食

點知得一檔係食雪糕pancake既 唔理啦照食

竹下通有好多間 特登揀左間架妹serve我既去買

食完之後去左另一個入口 真係有班人對住個招牌係度fing下fing下

古老建築既原宿駅

雖然外觀好似幾舊 但其實入到去同普通站冇咩分別
接下來路人想去代代木公園影下櫻花

咁啱友人又落左機 諗住一齊去代代個度影

路人同佢講話入住去先 叫佢陣間入面等

咁路人就係原宿站轉個彎既呢個入口入去啦

點解連個公園名都冇既

一條好長既林蔭大道

一直行入去都未見櫻花樹

成個森林咁

去到分叉路前有排酒桶既東東

路人估呢d係以前用黎釀米酒既桶

行左差唔多半個鐘都未到 有d唔對路

睇睇goo map 屌!原來呢個係明治神宮既公園

兩個公園仲要冇得相連

結果要用半個鐘行返出去

再去轉個彎既入口

臨走前影多張

終於行到去代代木公園門口

睇下友人去到邊先

原來佢落錯站 姐係要我坐係門口等佢

東京既日頭同夜晚溫差好大

日頭有太陽曬住 可以去到廿幾度

但係太陽一落山 加埋d廿幾公里既風 真係可以得返十度

坐係度吹緊風時 有班架妹去左路人隔離坐低吹水

一擰轉頭 見到有個長腿妹向住路人荗左係度

大冷天時仲要著短褲 荗係度好似見到一d野

友人終於到了 路人已經變左雪條

入到去已經差唔多天黑

個草地有勁多情侶係度野餐 亦都有班西裝友係度慶功咁

大風到d樹枝係咁fing

個公園都好大 中間有個水池 有d lighting effects

呢棵櫻花樹特別突出

因為後面背景都係綠樹同枯枝 顏色對比大d

其實個陣已經黑到咩都睇唔到

曝光曝到日頭咁

計劃就係同友人行過去新宿

沿路都係d矮既平房 有d公司咁

路人愈行愈凍 亦都勁餓

最後行到去參宮橋已經收左皮

入車站前面條街

冇咩時間欣賞 淨係想拿拿林去新宿食熱野

搭十蚊車 一兩個站去新宿

新宿站係勁撚大同亂

同友人頭先搭私鐵諗住求其搵個出口上地面

點知個閘ban鳩我返轉頭 要去返指定既鐵路出口

結果兩條友係閘入面舞左十幾分鐘先搵啱出口

一上到地面 嗶屌仲大風過頭先

幾經辛苦先行到去神室町

AV車?!

終於黎到人中6神室町搵桐生契弟啦

其實覺得自己幾似小栗旬 學下桐生自拍先

自high完後 真係好肚餓

結果友人建議去大勝軒食沾面

搵左陣先發覺原來間野係地底

碗面好似六百幾Yen

但係個份量好似香港既一倍幾

實不相暪路人係第一次食沾面

通常係食拉面多 好少會叫沾面

個面身都幾掛湯 鹹度亦都好足

湯入面仲有好多蔥同叉燒

又凍又餓黎講食咩都好好味

食完後去返神室町朝聖 發覺人中真係同呢度一鳩樣

一町目個擺設差唔多 又有中央大街個廣場

間APA Hotel真係個個位

可惜係一食完面就落雨 擔住啫行好狼狽 同埋乜都冇影到

仲有二町目門口真係唐吉痾得 入到去up得出都有得買

性感T back 水手服 去到杯面果汁都有

同場加映MeltyKiss

好似係SEGA入面推錢機既禮物
可能因為落雨 加上時間都接近十點幾十一點

路人都要返酒店抖下叉下電

原本plan左既地方都去唔到

例如御苑 東京都廳展望室 想い出横町

唯有等下次啦

同友人告別後 就搭丸之內線轉去半藏門線

最後就係三越前落車

一開始以為個站又係d山卡啦地方

點知一上地面 嘩頂 仲靚過銀座咁

呢間應該係Mandarin Oriental Tokyo

酒店隔離係COREDO室町 好多高級野既商場

真係好有feel...

今次呢間會住3晚 同之前個間都係棺材房咁

門口有個area俾你除鞋 好有日本風

有locker俾你放鞋 條key會俾櫃台換個房key俾你

check in完就可以去locker room放低個袋

通去locker同房既門都要用手繩去unlock

呢三晚就訓呢度啦

沖涼房都好白好乾淨

不過熱水好閪 會有節奏咁凍水熱水

搞掂哂d野就去lounge hea下

有啤酒機俾你隊油

之前係隔離Lawson買定既宵夜

個短髮架妹店員幾有bb feel

原來啤酒機隔離就係杯面機 早知唔使出面買

總括黎講間酒店幾surprise

冇估到係咁靚 周圍既建築都好豪華

----------------總行程----------------

隅田川テラス

築地
-築地市場

築地 --> 涉谷 – 日比谷線 --> 銀座線

涉谷
-忠犬八公
-Taito Station

原宿
-表參道
-竹下通
-原宿車站
-代代木公園

參宮 --> 新宿 – 小田急線

新宿
-歌舞伎町
-唐吉訶德

新宿 --> 大手町 --> 三越前 – 丸之內線 --> 半藏門線

Nihonbashi Muromachi BAY HOTEL

步數: 29534步 ~ 21.09公里
會唔會係屎上最長既第一頁?

應該會
推走個第一頁佢
留名g 持~
推走個第一頁佢

聽日再post
因為都冇乜人會再入黎
推走個第一頁佢

聽日再post
因為都冇乜人會再入黎

一日未完me都仲喺度
屌…比你搞到我好撚肚餓…
推走個第一頁佢

聽日再post
因為都冇乜人會再入黎

一日未完me都仲喺度

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞