【互動故】今日個天變咗血紅色

80 回覆
9 Like 2 Dislike
簡單規則:呢個故入面你想做咩都得,不過部分決定需要擲骰判定,樓主會幫你擲埋。如果想做正常人嘅話就盡量保持【狀態值】,正面情緒及良好健康會令【狀態值】上升,反之則下降。

遊戲開始。
————————————————————————————————————
你係一個大學生,啱啱落堂嘅你拖住疲憊嘅身體,喺學校門口排隊搭車返屋企。呢個時候,四周突然暗咗落黎,天空閃爍住血紅色嘅詭異光芒。大家紛紛抬起頭,一時間議論聲不絕於耳。

你打算點做?
留名等睇主角不斷死去同復活
瘋狂 發出joker笑聲
世界末日都要返工
當住所有人面前除褲打飛機
見到咁嘅情形,你突然好想放聲大笑。

「哈哈哈哈哈哈哈...哈哈哈哈哈!!!
你笑到彎低咗腰,就好似電影入面嘅小丑咁。附近排隊嘅人見到你無啦啦笑到咁,以為你癡咗線,嚇到彈開咗幾步,其他人就用手機影低咗你。大家嘅注意力都放咗喺你身上,冇人發現天色已經越黎越紅。

你好辛苦咁忍住咗笑意,望到眾人奇異嘅目光,你覺得好羞恥,你好想離開呢條隊。【狀態值 -5%】

你決定點做?
係眾人面前除褲
指住個天 嘩有外星人
「越係羞恥嘅事就越要勇敢去面對!」你無啦啦諗起老豆嘅教誨。一個大膽嘅諗法出現係你腦海中。

頂住周圍異樣嘅目光,你坦蕩而又神聖咁除低咗你條褲,雙手捧住你嘅大鳥上下聳動,等佢同大家打個招呼。
側邊嘅人群開始騷動,女人尖叫,男人驚呆。你見到有啲人拍緊片,有啲人已經打緊電話報警。【狀態值- 10%】

站務員見到咁嘅情況,衝咗出黎大叫:「喂先生你做緊乜呀!呢度公眾場所黎架!」

你諗住為自己點解釋?
直接衝去除個站務員條褲,插佢
[我做嘢洗乜同你解釋?]

你冷笑一聲,完全冇理到破口大罵嘅站務員,默默咁加快咗手中嘅動作。

「喂,先生,你搞咩呀……!!!」

「呃,啊……」你低聲虎吼,將子孫噴滿站務員嘅全身。望住站務員綠色嘅制服上面滴緊嘅白色液體,全場空氣彷彿凍結起嚟。

【成就:精蟲上腦】
射精嘅爽快令你心情感到愉悦。【狀態值+5%】

解決咗性欲,大腦一片空明,進入咗聖人模式嘅你終於意識到件事嘅嚴重性。
[今次仆街了。]你心諗,[好彩班狗出名遲到,應該冇咁快到嘅。]

你決定有咁快走咁快,但走去邊好呢?
女朋友屋企
唔好Quote文
唔走
玩自己屎眼
紋身師父屋企
女朋友屋企

你正諗住去女朋友屋企,先醒起你冇女朋友。

但係此地不宜久留,尚有理智嘅你揈走殘存嘅精液,求其咻返條褲就跑走咗。

跑咗一陣嘅你,感覺自己好似幾安全,先至拎起手機一睇。

「叮叮叮叮叮叮叮叮叮一一」連綿不絕嘅信息彈出嚟。

肥龍: 哇大佬你搞咩,Facebook係咁傳你當街打飛機單嘢喎

肥龍: 好彩今日天色咁奇異幫你分散咗啲消息啫

肥龍: 打機先,要幫手出聲

小藍: 語音訊息(01:12)

小藍: 語音訊息(00:02)

小藍: 語音訊息(00:27)

小藍: 快啲覆返我啦!

老母: 今晚返唔返嚟食🍚❓

果然傳開哂,冇喇冇喇…你開始為啱啱嘅所作所為陷入深深嘅懊悔。【狀態值-15%】

□□□□□□□□□□□□□□□□□
陷入情緒低潮嘅你,抬頭望咗下天,竟然隱約見到天空中撕開咗一條黑色嘅裂縫。一把不可名狀嘅聲音係心入面出現,但你聽唔清楚内容。

你有種不祥嘅預感: [唔可以再望天了,再望的話,好似會有啲唔好嘅事發生……]
□□□□□□□□□□□□□□□□□

你決定揾個地方處理咗啱啱打飛機單嘢先,但去邊好呢?
冇錯,最危險嘅地方就最安全!係禮賓府避一陣風頭果然係一個天才嘅諗法。一諗到呢度,你就跑咗過去禮賓府。

但係要越過重重保安進入禮賓府,一啲都唔容易。正當你係禮賓府門口草叢一籌莫展之際,你見到特首架車駛咗入去,車上面仲有一個形相怪異嘅男人。你正諗住企高睇清楚嘅時候,門口嘅保安卻好似見到你,仲向你嘅方向行過黎。

突然,一隻手㩒低咗你。你嚇咗一跳,轉頭一望,一個約莫23,4歲左右嘅女仔無聲無息咁蹲咗係你身後。個女仔扎住馬尾,一襲黑衣,用面巾遮住咗半塊面,但露出來對眼卻相當靈動有神,眉宇間滿是英氣。

「唔好出聲。」佢將修長嘅食指搭喺你唇上。你點點頭示意明白。

保安疑惑咁望一望,咩都發現唔到,又返返去站崗。

見到個保安走咗,個女仔先移開手指。

「你都係想入去?」

「妳都係?」

「嗯。你入去做咩?」

「妳講先。」冇理由話我入去想避風頭家嘛。

「咁算啦,當我冇問過。」女仔聳肩。

好彩佢冇繼續問姐,你心諗。

「總之我哋嘅共同目標都係進入禮賓府啦,你有咩計劃啊?」佢眨一眨眼,期待住你嘅回答。

你打算點回應?
想借廁所沖涼
「想借廁所沖涼。」你面不改容,語氣認真咁講咗一個荒謬嘅答案出黎。
「噗」女仔忍唔住笑咗,搖咗搖頭。「咁你去先,我等你好消息。」

你淡定咁點頭,行咗過去保安面前。魁梧嘅保安面色不善咁望住你。

請進行談判判定:
談判技能:1級【成功率-75%】
荒謬的理由【成功率-15%】

1-10中選一個數字留言,以進行十面骰判定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞