[請教]想開gym房 啲器材通常點訂

58 回覆
2 Like 27 Dislike
話說小弟呢排想同朋友夾份開間健身室,唔係以賺錢為主,純粹想有個地方同朋友落下腳做個運動。

主要想問啲餅同機通常係咪要外國訂。
餅想買啲calibrated,準啲嘅牌子,例如rogue/eleiko,機嘅想買matrix,但上網睇要報個數拎quotation。

有冇師兄知咁樣買運費通常係咪要自己出?貴唔貴?唔想買香港網上批發嘅不知明牌子,驚用耐咗唔安全。大家有冇啲咩建議同推薦。
Amazon 幫到你
去鐵館問老闆d土炮野邊到買,講真鐵館d野好操過而家新型健身室d器材
淘寶
順便想問下通常一個月水電費連冷氣大概幾多?

如果開24,3000-4000呎,有幾部跑步機咁。
有冇好推介
我問過以前鐵館老闆,佢話係搵個老師傅自己燒

而家既你試下搵台灣既黃建智,你試下Facebook搵佢

佢係前重量國真級健美選手,而家有做埋健身器材,台灣寄香港應該平啲,而且d機我睇過幾靚,似外國gold’s gym質素
應該會整商業登記,開放賣月票咁。

純粹當個副業,賺下少少錢咁,冇諗住當正職住。
4000呎好細
睇下先,thx師兄
諗緊分帶氧同重訓

帶氧大概2-3部跑步機,2部划艇機,1部stair climber

重訓主要free weight。2-3個squat stand連free bar同plate,for squat加卧推,5-6張bench連dumbbell,2部cable,再求奇加少少機咁。

4000呎應該都夠?
暫時諗緊荃灣區近一啲私人屋苑,因為我見嗰邊有一頭多私人屋苑都冇會所/唔近康文署或者24/7,加上附近又有3間中學。

大家覺得如果收300-350/月,都係做24,做附近住戶生意,有冇得同連鎖gym room鬥?不過機就一定冇連鎖咁齊,主要free weight training。
Ok la enough
買的 人地就執的二手 器材先了
喺到留tg會唔會比人ban acc架
聽講最近technogym有平
TuffStuff
更衣室,廁所,locker,工作室,休息區
位置預左未?
點解係呢到唔講得要tg傾好撚鬼
荃灣區好似有三間24小時gym
24/7 Go24 anytime fitness
個選址唔近佢地應該都唔少人有興趣去
但你要夠宣傳
sor我係有堆eleiko餅想賣 home gym要搬, 睇下樓主有無興趣接收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞