求救 連精神科醫生都R哂頭

60 回覆
1 Like 7 Dislike
食咩好咗?
要出事嗰果陣有帶機先得,可以做心電圖再搵人嚇你/跑步嗰隻試下,如果你做劇烈運動會有
中藥 不過實俾人屌 唔開名
好難呀到依家都未克服到
我果時既"克服"未去到睇通睇透,點諗都無事既LEVEL
咁我咪諗方法等我少D諗

e.g. 我果時沖涼/臨訓果時都會特別多野諗
咁我咪帶埋部電話入廁所一邊睇youtube一邊沖涼
跟住等到自己好撚累先上床訓教,一撻上去即訓

如果真係無啦啦又瀨野 我會深呼吸先 之後諗其他自己驚既野轉移視線

我依家好少了, 雖然專登諗果時都會驚
但係可以好快轉移視線
望落似panic attack
panic attack
自膠冇睇哂
不過成日留意住自己心跳從而覺得自己驚
係驚恐既特質
你係恐懼緊自己有恐懼 呢個係惡性循環黎 同專業人士傾下
巴打應該係自己諗得太複雜
心理問題嚟 焦慮驚恐
樓上講得冇錯 係一個loop
我都有試過 但你愈凝住自己有嘢唔妥你愈唔會好
試吓當咩都冇發生過 唔好諗咁多嘢 或者分散注意力喺一樣嘢上面
不過我依家係唔洗特登諗都會 所以好難分心 連可能睇緊戲 聽緊歌 同人行緊街都會
樓主每日抽少少時間做靜觀練習,上youtuber搵下會有簡單練習可以跟,冇成本的
但係你食咗幾耐?
中藥我果陣驚調理好耐 所以睇左幾個星期冇睇
試下做運動?等身體自行解決?
一開始我都會全日無時無刻都驚
咁都係靠自己逐D逐D咁轉移視線
你有街出有戲睇仲易啦
我果時自己日日一個龜係屋企都做到
咁試下問醫生開beta blocker?
屌同我一樣
1個月左右 可能我輕啲 不過我未必同你
我跑得快都會心跳好快要休息瞓低
驚係其中一個因素
已經盡量同自己講放鬆,但有時避唔到,我仲有玫瑰痤瘡,一緊張紅都面哂
你應該果日因為某D情緒trigger左你應激反應
你仔細諗下第一次發生同之後發生既時候
你第一個反應係咩
同埋因為第一個反應之後既連鎖反應係咩
我懷疑你係好驚控制唔到既想像性失敗
你最好將你每次發生既情況同情緒group埋分析
睇下自己係未因為自己將一連穿本身可能無關但有可能發生既事串埋左一齊
我第一次同之後發生嘅第一個反應都係覺得奇怪 明明冇野嚇我 個心都會自己離一離咁 之後就會盈住 就會整番個感覺出嚟

你講得岩呀我係好驚控制唔到佢
你個心離一離果陣果下諗緊咩?
離完又會諗咩?
似係強迫性恐懼症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞