區間測速有個好大嘅問題

120 回覆
4 Like 36 Dislike
西九龍走廊有
荃灣路都有
總共裝左兩組
正常都會有,但如果成段路計就唔會誤差得太多
唔知點解要咁糾結全程71定好快再好慢,個結果都係一樣係超速,上到庭都係超速
一刀桶埋去係殺人,慢慢放血又係殺人,上到庭都係告你殺人
荔橋荃灣方向整測速真係on撚9
有時啲車拖到60都冇 唔塞都變塞 多9餘
行荔橋就係想快 咁搞而家成日70都冇

你話有啲路段有黑點或者
繁忙時間唔想車流超速有危險就話啫
荔橋去荃灣根本冇呢個需要
又未必 我相信佢空間會幾大
點解支炮都要有誤差
你話快得離譜咁過第二個check point 你話冇超速就冇人信 但實際上我唔覺得誤差比白鴿籠細
白鴿籠係有效 因為見到超晒果班即收
呢啲除咗捉超速 仲有阻嚇作用
區間都一樣 但實際上誤差應該都大(誤差多數食咗佢算 同白鴿籠一樣)
咦? 佢個技術係咪認車牌?
我唔知
但如果係認車牌,兩個點認到同一部車一計時間就冇乜誤差咋喎?
如果係第二啲技術,sor 我柒左
同影相一樣,其實都好準

留個誤差係為左減少爭拗,每個車廠個速度錶對踩油/煞車嘅反應都唔一樣,所以執法上通常都有buffer
因為以往罰錢扣分停牌係講佢果一刻超幾多
如果有得跟時間拉均除開
裝區間測速個意義就冇左
如果真係中左 只要佢唔係衝住過
應該好多人都只係超幾公里
到時淨係罰450唔扣分 仲有咩用?

第二點就係兩部相機嘅距離唔可以太短
如果唔係好易會超
好似上面d人咁講踩到85 cut完線計埋加減速時間
都有機會超

我又諗到樣野 如果有條撚屌踩住100過
然後為左唔超區間 dup撚到50咁慢碌
後面d人要加速cut佢 其實都係惡性循環
其實誤差就係咁產生
換咗鈴 落雨風阻 各廠個錶板計算都產生誤差
讀車牌其實係有一定error
以前做過類似工作 用機器讀車牌
大概中八九成 一成人手讀 仲要你影到喎 睇返片你太快都影唔到 讀唔到
所以區間係on9
叫啲狗坐係馬路食塵影相好柒過啦
測撚到咩,除返時間點撚計超速? 成段超大順風又點計?
最尾個樣唔會發生

因為有成堆慢車喺前面
你想100?兩秒後就要跟返前面慢車速度
所以可以預期個段路係一堆慢車慢慢碌

當有其中一部要-20 就時間,後面就一齊要-20

結論係好撚柒慢
影唔到咪 ignore 囉
相機都有呢個問題啫?
相機打爆記憶體或者舊啲冇菲林就閃咗冇料到
但本身白鴿籠係明買明賣
你sure 區間起點check point 係分毫無差
機讀唔到 睇片都冇意思 點解快相要開閃光燈 就係想果一刻夠快門速度定格 當你一秒六十格都唔代表夠快門速度拍低清晰嘅片 我離咗題
區間系統on9 我一早咁講 影唔到用public money 整件垃圾 不如搵隻狗坐係影線BBQ好柒過啦 有人捉就應該咁
其實好on9
呢兩個位又唔係多意外
荃灣路仲間唔中塞車

佢咁搞到時仲塞/仲多意外
實有好多唔知頭唔知路既司機見到個區間測速牌之重無啦啦重dup
其實總括嚟講就係似支那咁

頭嗰段個個照飛
尾嗰段嘆支煙先~
專家話得 但你話唔得 連登仔咁威架咩
俾我直頭停喺到,玩起步0-100
好想知平時點渣車,由貨櫃碼頭去到荃灣西都cut唔到2條線,定平時鐘意cut線要踩快2-30,突然用區間測速唔知點算or唔記得cut線都係加長左個行駛距離,正常踩快快小小cut係會抵消返果幾秒
可能遲啲新行車証整埋nfc tag,一過龍門架就記錄
完全明白樓主講乜野,博得樓主既,應該都未揸過車

一句講晒,on9系統
唔代表唔on9架
其實區間測速,兩部相機係咪個時鐘一定要 sync ?
如果其中一部相機個時間同另一部唔同,差一秒的話,已經有誤差。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞