(懷舊特攝JJ) 有冇睇過幪面超人ZO

58 回覆
11 Like 2 Dislike
叫你個friend收皮,其實幪面超人D故事好有深度,佢哋一方面表面上係幫小朋友培養正確三觀如正義感,一方面暗地裏係講緊世界同社會面對的困難和問題。只有D無成熟觀念嘅柒頭先會竟超人特攝低B同只for小朋友
巴打講得好
樓豬我留意咗你好耐, 今次你大鑊, 即刻入去睇第 #225 個回覆,
https://lihkg.com/thread/2170869/page/9
又嚇我
樓豬真係好鐘意成人向特攝片,難得的同道中人
圓谷n project都收咗皮
一啲啲啦,講真,好多細節都係就撚期賣玩具,
凱武作者都話創作拉打,東映限制得佢好勁
其實睇返石章森太郎佢D訪問同札記,佢自己都係話創作幪面超人特攝原意並唔係創造面向小朋友嘅故事,而係希望創造能夠融合特攝藝術面向大人嘅故事。但係唔知點解去到後期走晒去以小朋友為主,本身1丶2號D故事都仲算大人層面,去到v3打後叫嗰D除了Amazon外開始有少少走樣,而去到black同RX直頭變哂質,最後結果搞到昭和打後嘅平成定位唔同唒
係近年翻炒嘅Amazon先有返少少石章嘅大人向原意,不過可惜呢套雖然好睇有深度,但係無辦法係特攝引起迴響,結果直頭炒唔起。
因為zo 同J仲有真係同一套系列,同埋人設上J係完全copy zo的,只係少許外觀有調整,但大致上外觀係一樣。不過經歷完真冋zo 比人屌太真後,j嘅故事變得較為溫和老少皆宜,所以j算係前兩套大人向試驗品嘅改良同收尾
https://youtu.be/u5-DE20S75c

首音樂都好好聽 一路聽一路做assignment
條片唔work喎清
要入link睇
聽完好C服
依套我記得打鬥混入好多破壞場景嘅效果
例如結尾喺工廠一邊打一邊撞斷啲蒸氣管,噴晒啲蒸氣出嚟
所以依套野嘅監制之後咪拍牙狼囉,成人向啦
因為tv成本高同唔係佢話事,制作組要搵錢咪打小朋友市場賣玩具,佢漫畫嘅元祖拉打同black咪成人向,因為自己畫唔洗諗咁多
唔明點解小朋友市場先搵到錢,其實成人先係自主性消費群,睇下m記dc既大人玩具重可以賣得貴啲,其實係日本特攝定左形係子供番,所以先搞唔起
咁你拍得打。成本高=要增加收入唔可以依賴廣告,咁玩具咪係囉,嗰個年代應該仲係有玩具只for小朋友玩依樣觀念,牙狼都係因為柏青哥條水先可以打成人市場炸
童年陰影之一
只可講石章兄走得太前,前衞嘅諗法迎合唔到市場上利益需求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞