新一代Oculus quest 2 玩Steam VR 集中討論 (6) 收到機既人表示VR係魔鬼!

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我諗應該要買加電池版先真係做到個好嘅balance

耳機就無咩所謂....
咁應該係你ipd唔岩
我用ipd3可以有大啲focus範圍,用ipd2就細好多,要直視啲野先focus到
不過VR你係要習慣轉頭黎睇野,唔可以淨係轉隻眼,Q1其實都係咁
我覺得Q1個focus係依家Q2既ipd2同ipd3中間,所以我其實覺得今次sweet spot係大左
我自己就已經習慣左要轉曬成個頭
普通elite strap有興趣
有人咁講"EDIT: just figured it out. I had it sitting with the weight on my eyebrows. Ive adjusted to my cheek more and its perfect. no blur. I didnt realize the straps can rotate."
你地會唔會試下
我冇去到咁誇張 但啲字同overall畫面有啲散光咁嘅感覺
要買VR COVER 有SILICON 可以清潔
有無推薦
巴打,你有冇去check過自己其實有冇散光我有100幾度散光,平時唔洗戴眼鏡,無你依個問題
仲未出,暫時oculus store exclusive緊,香港買唔到
Rift s用家表示葡萄
我副眼鏡本身有配散光啦
同埋我有quest 1做比較
Quest 1所有野係實好多
我唔係UPGRADE
但睇D 野成日有影點SET都唔清....
報告一下,琴晚玩既時候一直係用原裝頭帶,因為我戴眼鏡所以每次拎起除低都幾麻煩
啱啱裝左個Elite strap, 方便超超超超超多
因為佢唔係用橡根而係用一個扭去收緊,帶上去容易好那多多多多多多多

報告完畢

p.s. 我呢隻有電池,我唔覺重
真係要等啲配件出
依家打唔到機,只可以睇下AV
郁動一大動作少少就會甩focus
如果條頭帶緊到唔會甩focus,又太緊,用一陣就頭痛
睇完想買電池版,但捆綁咗個case,而有人話個case啲料好流,唔值個價
有Quest 1, Quest 2 Sreen door effect 係少D, 但係sharp 既位係少D,lens 質素好似差過Quest 1, 同埋我帶眼鏡,已經用elite strap,但foam嗰個位窄左,好難至塞到眼鏡入去,塞到入去又會搞到壓住塊面。睇youtube D人話部野輕左舒服左,但其實Quest 1 帶得舒服好多。
ALVR 係唔係只 FOR STEAM VR?
唔可以好似Oculus Link咁操作PC & 睇2D片?
有冇人已經配緊近視鏡片
唔係㩒舊雲即刻有反應?
我Quest 1未update最新bmbf 唔知關唔關事
其實如果照巴打咁講係應該等halo 最化算
因為我每日玩個零鐘度, 無咩需要加舊電
唔知關唔關佢IPD限死左得68事
不過我quest 1 68-70都係清
Apple撚: cast 去iPhone 再Airplay去Apple TV
/ cast去macbook sidequest 插電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞