從日本一周到隔離兩週,工作假期遊記 (2) 東北關東篇

77 回覆
19 Like 0 Dislike
TG咗等你覆
希望俾到參考你

一朝早落大雨行去車站,孭著背囊好狼狽
行到中途先發現頂帽唔見左,Decathlon! I'm sorry! I'm sorry, Decathlon
去到JR買個早餐,不過我唔會空肚食早餐嘅,食左毛豆味爆谷先,不過冇毛豆味,話說毛豆係咩味
仙台→會津若松再轉車,喺月台食早餐,隔籬凳又咁啱有個外國人食緊早餐

唔洗心急,聽日到你

途經蘆野溫泉,唔係蘿莉飛得

湯野上溫泉站落車,好有風味,呢個喺我記憶中唯二茅屋頂嘅車站(另一個喺大分)
留意下右下角寫著"来て。"嘅旗,係福島縣嘅宣傳標語。一眼睇落去好似好求其咁,但係考慮到個標語係311後先有,總係覺得有種悲壯感 (快啲黎啦 ←咁樣)
喺車站買好pass,再喺出面等巴士。
啱啱個外國人走黎搭訕,係同路人,佢之後再搭多個日本人訕,三人成行。
不愧係外國人,毒撚嘅我好羨慕,我都想喺旅行嗰陣再積極啲搭訕。

大內宿,叫得乜乜宿嘅都係以前旅客/商人嘅落腳點,簡單啲黎講即係酒店區

Nemo(個外國人,真係海底奇兵個Nemo)特登走去問婆婆影相,阿婆露出一副腼腆笑容

行到盡頭上山

一直線俯瞰大內宿街道。個天咁濛,同茅屋配搭有種特別氣氛
本來我地有合照,不過搵唔番

落山食飯,本來無諗著食,不過既然兩位都想食只好陪佢地。
嗰度出名用一碌蔥食麵,唔浪費餐具好環保?(圖中嗰位就係同行嘅日本人ゆうや)

行返去巴士站又開始落大雨,返到去會津若松先至停,孭著狽狼好囊背

大內宿望落真係幾正好舒服既感覺
用蔥食蕎麥麵
去過兩次仙台 好撚正 車站既毛豆奶昔同毛豆年輪蛋糕都好撚好味
同埋青葉城一定要食果間牛舌
留名
返到會津若松,同Nemo分開。唔知佢之後係唔係聽ゆうや推薦去姬路城,重要坐新幹線去。明明前幾日先去完妻籠/馬籠宿(長野/岐阜之間),而家又兜返轉頭,何等財力

喺JR出口一直線行,沿路同ゆうや吹水,佢原本住九州,讀緊大學去關東做intern,趁未開工前去個旅遊咁話。佢又話好想黎香港玩...過左成年香港都係唔適合黎

會津榮螺堂(円通三匝堂),據官方講法係世界唯一雙螺旋木造建築。另外叫三匝堂係因為佛教有順時針兜三圈(匝)參拜嘅儀式而得名(wiki),兜圈+參拜二合一好方便
成個塔好似扭曲左,驟眼睇有啲詭異

upm9

喺飯盛山行過少少,去到白虎隊墓地。
戊辰戰爭時會津藩(幕府軍)分四個戰隊,依年紀/戰力分配,白虎隊就由青年組成。當時新政府軍步槍大炮乜都齊,相反東北嘅幕府軍重係用緊前世代嘅火繩槍,屈晒機。結果二番隊敗退到飯盛山,一班傷兵根本打唔贏,就一齊切腹。勇武派(雖然係親政府)
不過有啲死唔去,重好長命下 總之自殺ダメ、絶対
墨索里尼聽到好感動,送左碌龐貝嘅羅馬石柱黎做紀念碑
再隔籬重有近藤勇(新撰組長)墓,不過就無去

行返去JR附近
:行唔行埋鶴城啊,附近重有條幾有趣嘅街喎
ゆうや:好想去但係時間好似唔係好夠,我重要坐車去仙台(咁啱又係住nine hours)
:我查過重可以遲多一班喎,真係唔去?
:嗯~~~都係唔喇
: OK bye~
引誘失敗,自己一個去

七日町通,成條街沿路都係江戶至昭和風格嘅建築,而且有啲賣飾物、時裝、甜品嘅鋪頭,文青啱晒 最緊要係會津若松唔係一線景點,好少人
順帶一題,野口英世係會津人

會津,戊辰戰爭,新撰組,薄櫻鬼,OK...

若松城(鶴ヶ城),戊辰戰爭激戰地,對歷史唔熟,淨係知會津係成個戰爭中好重要嘅一個地方
查維基發現到一啲趣事:
1986年山口縣萩市 (長州藩首府,即係新政府軍嘅核心) 想趁會津戰爭120周年,同會津若松市就戰爭和解兼結成友好都市。會津若松市以未夠120年為由拒絕。
另外有 會津地方嘅父母唔准仔囡同長州嘅人結婚 嘅講法
アイツまだ怒ってる 唔明都係問下識日文嘅朋友

夜晚又係住快活Club,不過有得沖涼嗰間喺JR嘅另一邊3公里外,所以行返轉頭
不過又可以沿途欣賞舊建築

之前cctvb有節目介紹過會津百年老店,不過人地一早收左門
Anyway,總之搵到代表會津嘅野食就得喇。
當地人習慣鋪左椰菜先擺豬扒
味道唔錯

つづく
樓主竟然會去會津

我兩年前去嗰時嗰邊都係無咩遊客咁滯,好靜但係好舒服除咗大內宿會有團客比較多人之外

宜家有鬼滅帶起同埋 go to travel,都希望佢哋多啲人去吓
青葉城上面都冇咩睇
又關鬼滅事
以為除左奈良姑且計埋東京之外無聖地

凌晨5點幾出發,又落雨。不過落得呢場,之後個天都算唔錯。
返到JR坐另一條線,乘客意外地唔少,當中不乏鐵道撚同龍友。

深入奧會津,愈黎愈多會津嘅傳統紅屋頂。其實唔只紅色

會津川口站落車。一落車個個都走上車頭影相
2011年只見線有暴雨,山泥傾瀉之類搞到只見線後段通唔到車,而家(2020)都未修復好,所以如果想去埋剩底嘅站就要坐接駁巴士。
差唔多個個都坐巴士走,我就志不在此

沿馬路行返轉頭一公里,去到鐵橋再過少少有個かねやまふれあい広場。公園細細地不過係只見線嘅打卡熱點(初心者向)

離下一班車重有20分鐘左右,慢慢調整相機先
一片煙雨雲山下,紅屋頂嘅村莊特別顯眼,配合只見川彎曲嘅河流,好似身處歐洲山區咁

我黎福島最大原因都係為左坐只見線同影呢張相 影得靚唔靚另計
雖然冬天更靚,但係心滿意足喇

繼續向下一站出發

其中一張好鐘意嘅相,好有意境,老鷹(?)翱翔山雲間

會津中川站附近,離下一班車重有兩個鐘,喺道之驛訓下先

咁少香港人嘅!?唔識野。其實去到無乜香港人去過嘅地方,我反而重開心
兩男兩女...情侶黎嘅

時間好多,放慢腳步行

兜完一圈去車站,向下一站出發

會津西方站落車,google map見到有餐廳,一點幾,食埋先。
好似黎得唔啱時候,去到老闆夫婦重訓緊
而且無晒麵,要即刻整。味道都唔錯

回頭路返去T字路口,今次直行去歲時記橋。
只見線嘅打卡熱點(初心者向)之二。不過通常都係晨早去,影埋煙霞先靚,感覺大概係火車上面,中間夾著煙霞,下面倒影。

返到車站重要等個幾鐘先有車
而家睇返轉頭,我應該上埋道之驛影一號橋先啱

つづく
咁就見人見志啦
至少我覺得臨上到頂嗰個石垣幾壯觀。城外個景好天嘅話都唔錯
打個卡,到此一遊姐
俾人話好似無限城個座旅館咪喺會津蘆之牧溫泉囉

9月5號。朝早睇完阿弐喂川搭車出發。
*阿武熊川係東北繼北上川第二長嘅河流,好奇妙嘅緣份(?)

磐城棚倉站落車,目的又係為左拜神
為左攞朱印特登兜路去埋啲無乜野睇嘅地方,開始產生左後悔嘅念頭,但係呢個係最開頭set 好嘅目標,不想放棄只好繼續
...個鳥居好似歪左喎
而且周圍好殘破,好似好耐冇人修葺過咁,我係唔係去錯地方
不過咁殘舊反而有神秘感,パワースポット

拜完,過左開門時間都未有人,算數走人
正門黎左一個阿伯,佢一身polo我以為佢係黎晨運。佢問我係唔係黎攞朱印。乜佢係神主啊
好似好耐無人參拜咁,佢同我講好多神社嘅歷史
最後佢返左屋企幫我寫朱印。間屋就喺神社隔籬,跟著我先發現原來告示板寫著"想要朱印請到隔籬屋"

陸奧國一之宮其二,另外有另一兩間同名嘅,不過神主稱自己呢間(馬場)先係正宗,拜左呢度唔洗去其他度拜

聽左神主嘅歷史堂,對神社附近嘅棚倉城(龜城)有啲期待。畢竟係當年伊達政宗都久攻不下嘅城(防守力高所以叫龜城),而且係安土城設計師個仔嘅設計。去到得個公園
前日鶴城,今日龜城,好奇妙嘅緣份(?)

關東

晒左成個上晝終於到關東,原本喺磐城棚倉站沿線直落可以去水戶市,不過一來茨城縣已經去過(大洗),最重要嘅又係要拜拜。所以要U turn轉去餃子...唔係,宇都宮市(栃木縣)。

又猴頭又蛇(へび)又鱉油(スッポン油)咁乜事

宇都宮二荒山神社。下野(しもつけ)國一之宮。
嗯?你話日光嗰度都有一座二荒山神社? Of course 去ed
順帶一題: 補陀洛(ふだらく)→二荒(ふたら)→二荒(にこう)→日光(にっこう)

神社對面就係美食(餃子)廣場,一個套餐額外叫多碟餃子都係800,不愧係餃子縣,鐘意食餃子嘅人如我抗拒唔到 [日本興珍珠(タピオカ)奶茶到一個點呢...]
其實栃木縣重出名士多啤梨同葫蘆同檸檬味牛奶。但係個個都食餃子又有邊個會理

宇都宮城,不倫不類咁已經唔知俾乜意見好
影影下相,有班日本大媽經過見到我塊紙皮。同佢地講左我係香港人之後,有個大媽講"你又咪係過黎玩"。
駁唔刀

返到車站。聽到樓下政黨宣傳,咁啱講緊香港
幸福實現黨,內容又係啲咩香港人嘅幸福就係我地嘅幸福
個名已經夠柒,講埋啲野又虛無縹緲,記得個黨好似有宗教背景添。
我真係完全對日本政黨無好感
利申無意分化

今篇無乜景點對唔著
つづく

上一章講左今次去GUNMA打工,但係關東重有好多地方未去過。尋日向反方向嘅東京停留一晚,今日(9月6號)去千葉縣
佐原站落車,行去大馬路對面嘅遊客中心租單車。

來回6公里好晒時間,踩單車好過
香取神宮參道個門口,點講好呢,硬係覺得柒柒地,好似made in支那嗰種庸俗感
店舖就多數賣和果子之類傳統野,偶然有間cafe咁。

下總(しもうさ)國一之宮。千葉縣喺古代盛產麻(ふさ),所以以前成個千葉叫做總國(ふさのくに),之後6世紀左右再分成上下兩國。無錯千葉上半部係叫下總,下半部叫上總,呢個係以京城為標準,近京都啲就會叫上。日本嘅上下左右係唔同啲。(同樣例子可以參考左京同右京)
如果去過劍道嘅道場,應該會見到道場個祭壇左右掛著香取大明神同鹿島大明神兩條掛軸。咁係因為兩間神社嘅祭神都係武神,曾經一齊下凡平定日本。香取同鹿島從好多方面上都係姐妹關係。(另外東國三社中重有座息栖神社,不過唔多講)

拜完踩去道之驛休息下,食個晏。雖然話食晏,其實淨係食蘋果
望著利根川,對面就係茨城縣。
利根川係全日第二長河,流域面積最大,日本三大河之一。
休息嗰陣見到有個backpacker都喺度休息緊。臨走搭佢訕。

佢法國人,自己一個環遊世界,之前去左東歐俄羅斯而家黎日本。已經孭著個80L嘅背囊行左幾日路
我地行左一陣,之後佢繼續搵住宿,我繼續行程

好在時間尚早,未有好多人。小橋,流水,垂柳,古宅。佐原嘅小京都。

伊能忠敬舊宅。講到日本一周,佢係位大前輩。中年中途出家學做地圖測繪,畫左日本第一張全國地圖。宗谷岬嗰位間宮林藏都係佢弟子

又見到頭先位法國女仔,佢搵唔到平價住宿遊蕩緊。不過附近得傳統旅館,貴野

回程返JR

live
會津若松前後行左幾耐
剩係計會津若松市中心,行左3~4個鐘
如果想去埋豬苗代湖,預一整日都得

順時針兜千葉縣一圈黎到上總國一之宮,玉前神社
關於祭神,神話寫道佢受姐姐委託照顧啱啱出世嘅甥仔,之後兩個結埋婚。所以有結緣、安產同おねショウタ等等嘅神德。
另外春分秋分時候太陽光啱啱好貫穿玉前神社,富士山同出雲大社。係唔係特登就唔知,不過日本好多呢類野(google"京都 五芒星")

請巫女寫朱印,結果佢滴左幾滴墨落隔籬版,你要點賠返俾我
算啦話唔定係神嘅旨意

坐著火車遊海岸線係好賞心悅目嘅事,不過有啲大浪,天氣預告都話有個風黎緊

落到房總半島底再轉巴士。安房(あわ)國一之宮,安房神社。阿波國(現德島縣)都係叫あわ,因為係古代阿波國人坐船去左千葉縣南部開墾(麻都係佢地帶黎種),之後就將呢度叫あわ。另外房總半島就係安國合稱。
離下一班巴士得30分鐘,無行好耐就忍痛急腳行返去巴士站。結果都係趕唔切,而且嗰日係假期,下一班車係兩個鐘之後。嗰日東京有個講反送中嘅講座,遲左就聽唔到
嗯?咁而家咪係截順風車嘅時候
今次毫不猶豫咁舉姆指,一直掛著紙皮訓練恥力係唔同啲嘅
可能我柒企喺巴士站度截,等左十廿幾分鐘都無車理。 結果身旁T字路突然彈出一駕車,問我係唔係截順風車。 報復成功
如是者上左車返去JR。雖然途中兜路送司機朋友/親戚落車,不過唔洗等兩個鐘車已經好好
同司機途中吹水,佢本身喺JR附近嘅hostel打工,呢日咁啱要帶仔仔上興趣班。可能佢做開hostel同埋係媽媽,對幫人/旅客特別上心所以先肯載我
不過都係趕唔切班車返東京聽talk,冇辦法。

坐車途中訓訓下聽到廣播 "下一站,ようかいちば"。 嗯?妖怪千葉?
望向車廂屏幕,係八日市場先真

呢兩日住嘅hostel幾得意,去到無人serve,唔洗check in直接上床訓(當然入門要密碼,而且事前email左俾我,係我無留意到)
尋日(8/9)個天已經愈黎愈差,結果個風吹到正一正,第二朝(9/9)JR停駛,本來想去橫濱都去唔到,困左喺東京
Fine,咁今日黎個東京一日遊。
有關當日情況個post重喺度:
https://lihkg.com/thread/1554334/page/1

不過起行之前緊係上JR睇下日本社畜有幾鐘意返工先啦
[已經想像到晏晝4、5點重有人排隊趕返工 同時放工 10:47]

一隻二隻迫晒喺月台
我有雙腿,我有自由

田端→淺草。遊客依然好多,係無乜香港人。心情有啲複雜

張相嘅主角係晴空塔,唔係阿叔

上野。打完風天氣好屭焗行到身水身汗
孤獨美食家電視劇有介紹過呢間主打羊肉嘅中餐廳。前年無食到,今次補番。員工全部中國山西(?)人,味道應該好正宗,總之就係唔錯啦。

秋葉原。暈暈地身體有啲頂唔順,喺商場坐低休息下。勉強行落去真係會中暑。
神田明神。對LL冇興趣,不過都要入去社務所休息下。話說間社務所又鋁身外牆又落地玻璃咁,好有現代感

上野恩賜公園。動物園閂左門無入去
睇動畫睇上腦,凝著凝著個蓮花池會突然著火。

日暮里。叫得日暮里,日暮時間真係好靚。不過穿過墓地先去到JR,都係行快兩步

[好啦,俾你預言到喇,你要點負責 18:15]

望著班社畜好愉悅

行埋聽日就要返工
つづく
4小時比想像中快

冇法國女仔相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞