買 S&P 500 指數既 ETF ,算唔算係最屈機既投資方法???

92 回覆
80 Like 6 Dislike
得罪講句,
其實你買任何一隻單一股票
都係賭緊錢
冒既風險其實好大
就好似匯豐咁,
當年$130 全盛時期果陣,
邊有人會諗到今日會跌到$30咁陰公???

識少少風險管理,都知道分散投資係穩健好多
再加上大家都知政府一直以來都印銀紙,QE 左一大堆錢出黎
銀紙只會不斷貶值
相反物價就會不斷升值
而股市亦會跟通脹升

買S&P 500 指數,
就類似係買左美國500間公司既股票,
一來造到極佳既分散投資,唔需要擔心單一股票仆街既風險,
二來又唔洗驚通脹果陣渣 Cash 會貶值

完全諗唔到咁簡單既投資方法有咩Bug ???
4點唔瞓?
Sphd
真係唔明d 人咁辛苦研究股票為咩
屌我一隻 S&P 500 etf 搞撚惦啦
晚晚訓得勁安落,又唔洗 mon 市
QQQ better
疫情完左NDX可能會跑輸俾 DJI
QQQ 冇 S&P 500 咁萬能
長供 長線投資咪就係lo
短線回報冇咁和味嘛
目標之後5-10年 SPY平均回報一年幾多?
買500全餐同買牛熊有咩分別
S你老母&P咩,梗係跟契媽ARK啦
中國有「支爆」
美國都可能有美爆
月供標普500就係將自己嘅身家押注美國國運
所以如果要冇bug就要買total world etf (例VT)
咁岩你買中左個長升市場, 如果美國好似日本咁迷失, 你味話尼個係最on9 既投資法
之後連登仔話all in TSLA 勁過你
買$1bitcoin退左休
咁不如arkk,指數入面肯定有唔少累成家既
有Bug,如果你臨退休撞正3月大跌市,身家冇一半,你要等 不過想問如果長供,大家驚唔驚對換率問題,美金轉返港紙
top 10 成50%, 最高隻tesla仲要揸11% risk都好高下 買s&p唔係就係想diversify risk咩
接受到大上大落都ok既 長揸0.75% expense ratio會好貴
咩年代仲買QQQ
但問題係如果美國都迷失咁全世界都會迷失
暫時唔存在美國經濟好差其他發達國家可以獨善其身
你試吓貼過去房屋台問下
實俾人屌話你以為自己少年股神
梗係買香港樓跟住個龍市去賺係最屈機啦
諗起強姦金收>1% expense ratio
用結果推出黎實無錯既, 如果個時間點係08 中國如日方中, 美帝次按好似世界末日咁。
08年歐洲亞洲經濟全部仆街喎
中國唔仆係因為封閉市場咋喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞