★綠置居揀樓至今僅售出約4成單位!!!

213 回覆
125 Like 9 Dislike
綠置居揀樓逾3個月,至今仍未售罄,還剩餘過千單位。以市價49折出售的今期綠置居柴灣蝶翠苑及青衣青富苑共3696個單位,早於6月29日起開始揀樓,至今僅1533個單位成交,換言之,至今仍剩餘約6成單位。有房屋委員會委員預料今期綠置居將會出現剩餘單位,甚至有機會多達數百間

房委會委員招國偉預料,今期綠置居有頗大機會滯銷,甚至剩餘數百單位。他指經濟不景氣,而且受疫情影響,市民或會擔心飯碗不保,考慮到經濟能力或會卻步。另外,他收到不少居民查詢租者置其屋計劃,反映不少綠表人士對該計劃感興趣,對綠置居反應則較冷淡。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201017/bkn-20201017170038745-1017_00822_001.html
none buy
至今仍剩餘約6成單位
至今仍剩餘約6成單位
至今仍剩餘約6成單位
邊有人會交間公屋買200尺單位
支那鬼城咁
房屋台講兩句啦
私樓易買左(8成9成按), 交間公屋買樓都ON99
買得綠置居點解唔買居屋?
粉嶺果堆搵鬼買咩
2年前富戶政策 隔離屋有人因手持$70滙豐股票變成富戶焗買,

現在double 中伏
居屋/綠置居/公屋 興建時只知政府屋,三者用料一樣

最後才confirm 變邊種屋(好似bus route咁可變)
弱撚智政策
分分中仲細過住緊間公屋
其實 你有得住公屋
都唔洗買樓啦
會唔會賣唔出d又變返公屋,二種住客mix again
住公屋2000蚊租 傻閪先比幾球野去買公屋
全部得返2百幾呎仲細個本身間公屋買條撚咩如果全部係三百呎以上嘅大單位肯定多多都同你掃晒
低端人口量已max左 公屋冇哂需求
幾球all in tsla好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞