【溫柔鄉】《病港II》(14)

976 回覆
931 Like 4 Dislike
每日一推
Keep pushing
我成日覺得船長係個美少年 但佢又好似係個油頭大叔
隔離post係咁屌文真係好煩老奉咁
嗰到好多大種乞丐
我諗隔嚟班垃圾用半年都寫唔倒墨巴一日嘅文
虔誠者好多角色都真係好經典
課金仲未有文
所以好鍾意呢個世界觀
無論係邊個勢力
啲人物都刻畫得好深刻
傲家 古家 死靈飛盜 赤兵隊 狼族 0風 特攻部
全部都各有特色
「病獵老師......」公仔沒想到少佐給出的,是如此重要的職位:「我夠資格咩?」

「呢個唔再聽到病者笑聲嘅大本營,就係你嘅實力證明。」少佐把貝雷帽托高,說:「我諗多得你,我哋宜五年外出嘅死亡風險先至大大減低,點?可以俾時間你決定。」

「都唔洗點決定。」公仔停下腳步,和少佐握手:「如果你係信得過我嘅話,我好樂意返嚟大本營。」

看到這個畫面,我有些感觸。

在六、七年前,公仔兩兄妹他們因為父母的緣故,是被大本營唾棄且不信任的人。

如今,卻得到了信任,亦沒再計較前塵往事。

彷彿這些的苦,都捱出了頭。

「啊,少佐你哋喺到啊?」在樓梯間,我們碰見工坊長愛紗。

「係,為你介紹,呢位係大本營嘅新病獵導師,叫做公仔。」少佐為兩位互相介紹:「宜位叫愛紗,係內政大臣。」

愛紗向公仔點點頭:「你好。」

「你好。」公仔回覆。

「我正好有啲嘢想同你講。」愛紗望向我和少佐兩人。

「係?」

「你哋之前話想做嗰一件生化衣,我研究咗好耐,我諗我哋係設計唔出。」愛紗面有難色。

「缺少材料?」我問。

「呢個其一,其二係我問過工坊嘅所有裁縫師,佢哋無能力、亦都無概念應該點樣設計製作出一套合政府標準嘅生化衣。」愛紗咬咬嘴唇,感到抱歉:「考慮到會關乎安全問題,我唔想隨便製作出一件生衣件最後係會害咗你哋,所以原諒我做唔到。」

「......明白。」看來回到港島之日,更遙遙無期。

「但我可以建議你哋搵一啲專家幫手。」愛紗豎起一隻手指。

「你已經係我哋大本營嘅生活百科,仲有比你更勁嘅專家?」少佐笑問。

「搵瓦禮啊,佢裁縫技術喺末世嚟講,應該係數一數二。」愛紗說。

瓦禮......

這名字好熟。

「你哋要搵瓦禮姐姐?佢有時會喺靈實醫院。」娃娃又轉念一想:「不過......滿天師傅唔喺到,佢應該返咗去艾寶琳。」

「好......仲有冇需要?」

「仲要搵個好熟化學知識嘅人,我諗直頭要係專家級別......」愛紗搖頭嘆氣,覺得很難成事:「因為得佢哋先知道,咩物料可以防到毒氣。」

「熟化學?大BOSS幫你!」娃娃像說出廣告台詞一樣。

「大BOSS......」我完全忘記了病者界,這位特別的存在。

「咁睇嚟娃娃你要陪我出一次差。」我說。

「好啊。」娃娃雙手放後,微微一笑。

總結一下流程:

找大BOSS設計生化衣草圖,再找瓦禮製作出成衣。

完。
「唔該你,愛紗。」

「有咩再需要叫我。」

「事實上,的確仲有樣嘢想你幫手。」

「係?」

「你識唔識整噴火槍?」

愛紗回眸望我,漸漸揚起嘴角:「呢樣可以。」

落到地面的露天廣場,我們是時候解散了。

「公仔,你聽日八點,上嚟我七樓書房,同你講解下運作。」少佐交代。

「娃娃,你聽日八點,去大本營道鐵門等我,」我交代。

「知道。」他倆一同回答。

飯聚結束後,我和少佐用接下來的半天時間,處理一些昨日未完的事。

大本營A橦,二樓罪犯羈留室。

這裡,有不少大本營的維安人員站崗,他們手握標準的長矛,每當看見少佐經過便會作出敬禮的姿勢。

「少佐!」他們的腰骨都挺得很直。

「嗯,大舊喺邊?」少佐問一句。

「二一二號室。」

在二一二號室的羈留室內,發出了頻頻的打擊聲,像拳套打在沙包之上。

「呯呯!呯呯呯!呯呯呯!!呯呯呯!!!」

「嗚、嗚嗚啊!嗚啊!!呀──!嗚噫噫......!」走近一點,還能聽見捱打的喊聲。

少佐把門打開,便看見大舊把一名羈留人士雙手吊在半空,然後把他當作沙包一樣出拳暴打。

「大舊,今朝叫你做嘅事,你搞成點?」

大舊回望我們兩人,然後停下了手:「你叫我處理嘅監視者,全部都解決哂,但活捉到嘅得一個。」

「咁佢喺邊到?」

大舊把眼睛移動到那個被吊在半空的人:「就係佢,叫洪烈。」

「嘿......我唔會講......你哋點樣打我......都無用、放、放我走吧......嘿嘿哈哈哈......」洪江烈失神地苦笑:「你將我所有朋友扔哂落樓......你下場一定會慘烈一百倍!一千倍!!」

「我拷問咗佢好耐,但條友幾耐打,一隻字都唔肯講。」大舊打得全身滲汗了。

「馬克,交俾你。」少佐對我說。

「嗯,仲有另一個明駿喺邊?」我問。

「喺隔離房。」大舊說。

「帶埋佢嚟同一間房。」

幫洪江烈解下繩子後,將他固定到椅子上,然後找來一小鎚子,先在牆壁上敲一敲。

「咚、咚」很響亮。

原本仍在強顏歡笑的洪江烈,笑容漸漸收卻:「......」

「帶我去邊啊......我唔想死住......」大舊把雙腳已廢的明日駿,帶到來同一間羈留室。

同樣地,兩張椅子分別背向大家。

是時候再來一下,問情報的遊戲。
「嗄呀!嗄噫噫呀──!!!!」明日駿在見到我和手上的小鎚子後,隨即陷入了瘋狂。

「坐好!!」有賴維安人員的幫忙,才把他綁到椅子上。

「駿!駿!唔洗驚啊,我喺到,犬學派嘅人唔會放棄我哋......」洪江烈小聲安慰他。

「哈哈......哈哈哈......哈哈哈哈......」明日駿還未受刑,就冒出了冷汗:「你、你唔明嫁喇......你唔明嫁!呀啊啊啊啊!!!!!」

「無事嫁!!頂住呀兄弟。」洪江烈擺出堅毅的表情。

「好......」我悠悠行到洪江烈面前,將小鎚子往他膝蓋上一敲:「第一條問題。」

「啊啊啊啊啊!!!!!!」

洪江烈的慘叫傳出走廊,外面站崗的維安人員都你眼望我眼,很想看看裡頭到底發生什麼回事。

一小時後。

羈留室內,經已毫無生氣。

兩個膝蓋紅腫的犬學派成員,沒精打采地垂頭。

我將紀錄好的情報,一一都寫上了筆記簿。

現在,就來重看一次。

布巴。犬學派的幹部,組織中的好鬥份子,稍為有暴力傾向,擅長使用阿拉伯刀,喜歡以犬決方式處決敵人。

攜帶犬隻品種為「比特鬥牛犬」,名為「貴婦」。該品種因為打鬥期間,睾丸的激素分泌速度會較快,而免去大量痛楚感覺。

鄭榮格。犬學派的副首領,組織中的穩重份子,對首領和組織都十分忠誠,擅長使用短彎刀。

攜帶犬隻品種為「藏獒」,名為「惡虎」。該品種生性兇殘,尚存野性,基本上不能把牠當作狗看待。

當然,他們還供出了其他犬學派幹部的名字,但因為未見過他們的樣子,所以知道也沒有。

「可以走未......」明日駿問。

「你走到?」我解下明日駿的繩子,反正他兩隻腳都斷了。

「嗄啊......」明日駿將身子傾前,狠狠地從椅子摔到地上:「我要返去......」

他用雙手努力地爬出門口,看見都可憐......

在他要爬出去之際,我一手把他衣領拉回來:「留喺到。」然後,我自己便行出去,並把羈留室的門鎖上。

「咔」

「......」明日駿這次沒叫、沒喊,只是低下了頭,如像接受自己的命運。

得到情報後,我把它轉介給大樓辦事處。

監視者的事情,叫做告一段落。

現階段,艾寶琳應該不敢再有大動作。

是夜,大本營又有一場例行的營火晚會。

老一輩的居民們圍在營火前,對酒當歌,甚是高興。

少佐給今日負責清除監視者的戰鬥人員們各一顆硬焦糖,這當然包括我在內。

「睇嚟你都老。」少佐走過來,派我一顆糖。

「我有多咗皺眉?」

「你睇下坐喺到嘅,都係咩人?」少佐說。

我掃視全場一眼,坐在營火前的居民,都是眼裡渴求安祥和平穩的人,他們不是上了年紀,就人到中年。

大家辛苦完一天後,就再沒氣力去玩耍,只想靜靜坐在這裡,感受這份安寧,

我抿嘴一笑:「或者係。」遠眺運動場和圖書館那邊,那可是源源不絕的語笑喧嘩,年輕的血液在大本營的某一處流動著。

「M,你有冇諗過未來?」少佐摘下貝雷帽子,坐到我旁邊。

「話題轉得咁快?」

「呢啲話題永遠唔嫌慢。」
仲有成個世界觀連埋曬一齊
特工部呢頭打生打死,同一時間糖糖和樂仔可以喺符家bbq緊
狼王一方面可以刮緊張澄,另一方面冇嘢做又同廢晞鬥結他
果然是滿天

到底滿天是有多帥

能如此吸引亂世中的瓦禮。
帶旺下故台
船長個原形 我係用死亡筆記嘅 L
小松應該五萬 - 六萬字左右 唔會太長 試寫番啲愛情小品

但如果好睇應該會出第二輯
有第二輯嘅話咁呢個小松仲計唔計正傳?
第二輯=第二集 其實基本上點都會寫埋
要課金兩本書了
希望第二集唔會隔太耐先出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞