【溫柔鄉】《病港II》(14)

976 回覆
931 Like 4 Dislike
今晚兩邊都會晏少少出,沖個涼先
好眼訓,等埋先想訓
課金嗰邊好肚餓
失敗了吧
會唔會又要聽日先有
失敗了吧
仲未有文
Push
你知道太多了
果邊唔係話要聽日咩?又變左晏少少?
「晏少少」同聽日差唔多
緊接下來,我們就不知不覺進入了一料理、一題問的環節。

「公仔,點解佢哋會叫你做「無名病獵」?」我問起。

「如果唔係,你以為呢區少咗咁多病者,係邊個做。」少佐淺淺一笑。

公仔靦腆一笑,喝一口熱酒:「因為滿天師傅同我講過,出去行事嗰陣唔可以留低任何痕跡,我有時會入艾寶琳接病獵公會嘅任務,去賺少少外快,但因為我唔留名同姓,佢哋就索性叫我做「無名病獵」。」

「咁都要你厲害,先會有人願意記住一個無名無姓嘅人。」我說。

「係啊!佢喺城入面係個小有名氣,最常喺「死亡之路」嗰邊清理病者。」娃娃參一嘴。

「呵,你喺城入面,都係人人嘅貝果女神。」公仔笑一聲。

「咁你呢娃娃?」我轉問。

「佢仲跟緊滿天師傅學習醫術。」公仔代她答。

「咁你兩兄妹,加埋就係滿天的合體。」我左望右望他們各一眼。

「嚟!啱啱燒好。」袁豐剛好做完一道料理了。

燒得金黃滲汁的肉串,芳香四溢。

「呢樣係?」少佐抬頭,問。

「燒鳥肉串,用大本營捕捉繁殖嘅麻雀製作,先揪走佢哋內臟,只取肉嘅部份,再用慢火燒烤、灑少許鹽。」抱手的袁豐搖搖頭,感到一點美中不足:「原本仲可以灑上少少白蔥花,可惜大本營無出產。」

「唔~!」娃娃又發出讚嘆的聲音,臉上樂得像花兒。

公仔邊吃邊說:「唔、果然好好味啊......」

「鳥肉火喉好夠,燒得啱啱好,仲帶些少焦香。」少佐作出專業評價。

最後,袁豐把視線移向了我。

「一流。」我向他舉起姆指。

少佐展開新的話題:「公仔,話說你朝早拎個塊布,係咩嚟?」

「喔,你話「刀布」?佢算係,一件特別縫制嘅武器。上面有好多放手術刀嘅小袋,所以將塊布抹向對方嘅話,就等同斬向對方。」公仔特意拿出那件危險的武器說明。

一身利刃。

這個字用來形容公仔就最妥當。

「老師,不如問下你?」公仔望向我。

「我有咩好問?」我放下小酒杯。

「你呢幾年嚟,去咗邊到?」

「我啊......喺個好黑又凍嘅地方,「生活」咗段好長嘅時間,然後到我完全康復,可以自由行動嗰陣,就周圍去廝殺病者,結果病者殺極都仲有,殺極都唔完,我開始麻木。」我直接說出結論:「總言之,我宜家喺港島區嘅一個超大型倖存區行動緊,嗰到人口同病者嘅強度,都係將軍澳區嘅幾倍。」

「哦?港島區......」正在做玉子燒的袁豐,似乎有點在意。
叫他有這樣的反應,我續問:「你話你對岸嚟,唔通你係指港島區?」

「係......我正正係嚟自港島區......」

不過,比起遇見港島人,公仔和娃娃的反應表情更是訝然。

「仲有將軍澳以外嘅地方......?」他兩兄妹很有共鳴地說。

「有。」我淡笑。

公仔和娃娃接收到這個消息後,都需要一點時間去消化。

「咁你係點過嚟?同我一樣因為海浪而......」袁豐續問。

「唔係,我係行過海隧道過嚟,不過嗰到仲好危險,有病者之餘,仲有大量殘留嘅毒氣,正常人係通過唔到。」我打消他想回去的念頭。

「啊......嗄......」袁豐嘆了口氣。

「老師,我想知道嗰到啲嘢啊。」娃娃眼裡充滿期望。

「噓──」為我倒酒的公仔,洗耳恭聽。

「人類沿用港島區遺留落嚟嘅各類工廠,換取咗算係唔錯嘅生活,但嗰到有好多複雜嘅事情,有更多人與人之間嘅爭鬥,總之諗起都心煩。」我喝口熱酒,又說:「嗰到十幾個倖存區,王達尼宜家就做咗其中一個區嘅管理人。」

「居然......」反應最大的是少佐,他頗為意想不到。

「我遲啲諗住靠地下鐵路,打通兩個地方。萬一我計劃失敗,呢到就會係我嘅最後逃生門。」

「咩計劃?」娃娃天真一問。

「南征戰爭。」

接著,我便把來龍去脈通通說給他們知道。

兩兄妹聽完之後都把身子微微仰後,道出一句:「原來係咁......」

「嚟,燒玉子。」袁豐又放下新一道料理,並說:「如果你真係有能力打通嘅,咁就萬幸,我可以見返自己個仔同老婆。」

「咁你走之前,記住將你嘅料理技巧,傳承俾另一個學徒。」少佐輕笑。

「放心,少佐,我唔會走,可能會接收家人嚟,如果你批准嘅話。」袁豐伸手向我,說:「正如呢位客人所講,港島區係個好複雜嘅地方,至少呢刻......我覺得大本營係個好純粹嘅地方,大家都為住更美好嘅將來而努力,呢種感覺令我好實在。」

黃金燒玉子。

因為需要用到雞蛋製作,因此大家都知道這一口極為珍貴。

我們先用筷子夾起正正方方的燒玉子,玉子之上仍殘留著一點蛋汁。

當我們懷著感恩的心吃下去時,一股香甜鬆軟的口感佔據了腦袋。

這玉子......

太......

太美味了。

雞蛋的味道,我差點忘記了。

「......」我們四人吃完後,都一動不動的。
大家閉著眼睛,彷彿回憶著剛才那滋味。

待玉子之味從口腔溜走,我們才緩緩清醒過來。

「少佐,喺到平均食一餐要幾錢?」我第一件事問。

「我諗一般套餐嘅話,最少七、八塊硬焦糖走唔甩。」少佐回答。

「好多謝你呢一餐。」公仔向少佐道謝。

「多謝少佐。」娃娃跟著道謝。

「唔洗咁快多謝,仲有份蕎麥麵先完結。」少佐揚嘴。

最後的最後,一人一客蕎麥麵奉上。

冰冷的蕎麥麵條清爽可口,蘸上袁豐給出的特製醬油,他刻意不說醬油秘方,但我們只要吃得津津樂道就足夠了。

「多謝款待。」餐點結束,我們禮貌性向廚師譏致謝。

「歡迎再嚟,四位客人。」

透過一頓餐點,我們都互相知道大家之間的小事情了。

「娃娃,滿天仲喺靈實醫院?」我行出門口,問。

「師傅好似暫時離開咗,佢好似話去唔知邊到採集樣本......」娃娃托著下顎,抬頭回想著:「好似係銀線灣......?」

「樣本?呢幾年宜條友做緊咩。」我很好奇。

「佢無講過俾我哋知啊!但我諗應該都係我聽完都唔明嘅研究吧,哈。」娃娃傻傻一笑。

「咁你兩個,之後有咩打算?」少佐行到他們面前,問:「睇個勢,我諗你哋短期內都好難去到艾寶琳。」

「係,唯有多啲出去打獵......」公仔的語氣間,表達出了無可奈何:「艾寶琳以北嘅飛鵝山到,有唔少箭豬、果子狸同埋七間狸,幸運嘅話,仲可能會打獵到赤麂,夠食成個星期。」

「如果你唔介意嘅,可以嚟大本營。」少佐有挖角之意。

「但大本營無自由交易嘅市集,又無獵殺病者嘅工作,我嚟到......應該發揮唔大?」

「放心,你幫我哋做事,我照計糧食俾你當做報酬。」少佐拍他膊頭。

「但我接任務有個原則......」公仔事先說好。

「係?」

「我唔會殺人。」

少佐低頭一笑,繼續說:「放心,唔需要殺人,好簡單,嚟教書吧。」

「教書?」我一頭問號。

「教、教書?」公仔都一臉問號。

「當然唔係教ABC嗰啲,而係......」少佐向他投以信任的眼神:「病獵老師。」

病獵老師......

呵。

世界真是奇妙。
可以瞓了
Push
病獵會長都唔見咗大約幾個禮拜係咪
完全冇人關心佢係邊度
得王達尼知 不過佢都驚病獵協會有叛徒 應該唔會話俾協會啲人知
好似先大約一個禮拜
四五日挖緊大鼻,黎到將軍澳大本營訓左晚,而家第二晚
雖然一個禮拜都係耐
其實仲有冇人記得赤牙同赤瞳......
赤曲
輓歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞