【溫柔鄉】《病港II》(14)

976 回覆
931 Like 4 Dislike
唔識評畫 但係我覺得好型
持續推post
我正在努力推post
紙言
因為我成日喺度諗佢紮起個頭,會唔會係咁嘅樣

同墨巴想描述嘅一唔一樣?
其實係咁既樣

佢話紮起個頭架!
課金既會快冇課金既幾多 10%?
四格就冇喇
等出場等到蚊瞓嘅滿天就有

墨巴快啲俾佢出嚟行個圈
今日好似未有文
佢哋鍾意睇另一本書
一個月鬆啲
每日一推
好可愛
好想快啲見到滿天同大boss仲有瓦禮
再推post
等一個人,出文
寫滿天被大眼殺死
公仔把我扶起,娃娃則替少佐消毒傷口加以包紮。

「嚟得咁及時啊。」大腿中了箭傷的關係,我需要搭著公仔的肩膀站立。

「我長期留意住「死亡之路」嘅動靜,咁啱見到有班皇犬過緊去大本營方向,我就知道有啲唔妥,於是跟咗上嚟。」公仔說。

「你哋......」我打量全副武裝的公仔一眼,又打量專心包紮的娃娃:「睇嚟都學有所成。」

「咁你呢老師?呢幾年你......」公仔都想問下我的事情。

「哥,我哋返到去先再噓寒問暖,要睇下佢哋傷口有冇中毒。」娃娃扶起了少佐。

「都係。」公仔點點頭。

「少佐!」一群大本營戰士,經已趕到來。

「威脅暫時解除......」少佐回望郭恒運和明日駿二人。

前者經已中箭身亡,後者尚殘餘一口餘氣。

「將仲未死嗰個,帶返去大本營監倉,然後派人清理變電站入面嘅屍體。」少佐下令。

「收到。」合共三十多名大本營人士,馬上執行指令。

接著,我們四人便安然回到大本營去。

在醫學大樓接受完檢查後,我和少佐那些皮外傷都被處理好,順便在病床上大睡一頓,到醒來的時候,天空變成淒風冷雨的,窗外「沙啦沙啦──」。

「呃......」一覺醒來,就渾身骨痛的。

我往鄰床一望,少佐他正看著《棒球少年》漫畫。

他到底要看多少年?

「醒咗?」少佐雙眼依然放在漫畫上。

「仲有監視者未處理。」我掀開被子,就要下床去。

「你話潛服喺其他地方嘅監視者?唔洗急,我訓之前,吩咐咗大舊帶隊去將其他犬學派監視者處理,佢宜家都應該完成任務返嚟。」

「......咁就好。」我放下心來。

「你落到床?」少佐問我。

「落到。」我雖然能下床,但一拐一拐的:「應該。」

「公仔同娃娃都喺出面,你哋係咪要聚下舊?」

「都好耐無見佢哋。」我拿走少佐放在床邊的金屬棒球棍:「借一借嚟當拐杖用。」

如是者,我靠著棒球棍撐到去醫療大樓外面的走廊。

我一行出病房門口,娃娃就呼叫我的名字:「老師?」

「娃娃,靚女咗。」我右手給她善意的一抱。

我左手都給公仔一個抱:「公仔,型仔咗。」

「你中箭嗰隻腳應該無事啊,佢哋無喺箭頭到落毒,你預計抖番一個星期!就可以無痛咁跑。」娃娃給我說明情況。

「放心,再痛嘅傷我都試過。」我說。

「係呢,老師,點解你突然間,會出現返喺大本營?」公仔問。
「係囉,明明你已經消失咗一段日子,都幾年無探我哋,師傅又唔講你嘅消息,我同哥以為你已經......」

「宜家,你哋知道我仲存在就足夠。」我搭住他們兩人的膊頭。

我不禁去想,如果自己當初沒有幫助這兩兄妹,就不會有現在重遇的感動。

我也不會為他們解救我的作為,感到驕傲。

「三位,有冇興趣食啲好料?」少佐都走出來了。

「好料?」娃娃對理料特別有研究。

「嗯。」少佐望出窗外,不覺誇張地說:「我諗全將軍澳區,或者全香港,應該只此一間。」

「特級硬麵包啊?」我笑言。

「跟我嚟就知。」少佐保持神秘,為我們帶路:「我平時只會用嚟招待貴賓,就算係遠在艾寶琳嘅富豪,都會為咗食嗰間嘢而到嚟大本營。」

如是者,我們三人就跟著少佐前往那神秘場所去。

一行出醫療大樓,他們兩兄妹就如同閃亮的螢火蟲,各自吸引不少路過的年輕異性注視。不單是外貌出眾,有別於一般人的眸子更是明亮清澈。

「娃娃,我宜家先發現你眼珠係藍色。」我說。

「喔,係啊......之前師傅話,隻瞳孔色好罕有、而阿哥嘅綠色就更加罕有,機率好似10%都無。」娃娃手指抵著下顎回想。

「不過老師,你唔洗再戴面具?」

「鳥嘴先生喺大本營嘅使命已經完結,唔需要再用嗰一個身份行動。」我微笑。

我們三人跟著少佐,來到工坊四樓。

沒看錯的話,這裡應該是處理食品的地方。什麼魚乾、蔬菜、製鹽、乾麵包、製糖、釀酒、蕎麥、大米、乾淨水,都在這裡頭製作、加工、檢察。

「咯!咯咯!」

「我有冇聽錯?」我望入食物加工場的單位:「好似有雞叫聲。」

「隻母雞係第一任艾氏國王,送俾大本營嘅禮物,象徵兩個倖存區交好,但我諗宜家,我哋只會互相送屍體俾對方。」少佐說。

「咁佢幾耐先生一次蛋?」娃娃像個學童,問。

「大概兩至四日?呢啲係舊社會人類借助基因篩選技術產出嘅母雞,有好強嘅生蛋能力,宜家唔會再做到。」少佐繼續解答。

轉眼間,我們就來到四樓一間隱秘的小單位前。

單位的大門貼著張通告:「「風林火山」。限定營業時間:星期四,中午兩時至下午四時,每次只招待五位客人,請先到大本營行政單位預約!」

「呢間係......」公仔愣然地看著食店通告。

「大本營居然有食店?」就連我都感到驚奇。

「呢間嘢叫「風林火山」,係大本營推行貨幣政策後,首間嘗試推行貨幣交易嘅食店,一塊硬焦糖相等於二百五十塊艾幣。」

「咁貴?」我說。
「大本營正常會工作嘅居民,一星期先會獲發一粒硬焦糖,再加埋製糖嘅工序同成本,其實差唔多。」少佐推開風林火山店門,暖氣即時撲來:「外面都凍,大家入嚟吧。」

「唔係星期四先招待客人咩......」娃娃第一個探頭跟入去。

「我係大本營首領,當然幾時開都得,今日我包咗場,就當係犒賞你哋幫我解決咗監視者嘅問題。」少佐擦擦手掌,和暖身子。

「你嚟過未?」我搭著公仔的膊入去。

公仔笑著搖頭。

一行入去看室內的裝潢風格,我就知道這店子是販賣日式料理的居酒屋。地方不大,一張給廚師工作的吧檯,幾乎佔了房間三份一位置,上方掛著以毛筆寫有「大本營」三字的燈籠,燈籠還微微亮著暖黃色的火光。

屋頂雖然低矮,但正好有地方雖小,五臟俱全的感覺。

我們四人坐在吧檯的位置前,面前豎滿了酒瓶,對著一位留有濃密鬚子的大叔,他應該是這裡唯一的廚師。

「你好,少佐。」風林火山居酒屋的廚師,向少佐躬一躬身:「你好,三位客人。」

「袁豐,今日啲貨新鮮?」少佐問。

「嗯,我今朝去海旁到釣到鮮魚,可以為你哋做少許魚生。」袁豐答。

「咁就交俾你。」

「居然揀開壽司舖?」我把頭微微傾前,望向少佐他。

「呢個世道奢侈嘅食店極少,居酒屋嘅話可以令我哋大本營有獨特性,而且艾寶琳附近無海,好少有魚食,如果我哋要喺艾寶琳人手上拎到艾幣,最好就係靠魚類嘅美食。」原來少佐都有分析過市場。

「請享用。」袁豐給一碗毛豆、開一瓶熱酒,給我們自己倒著喝。

「咁呢位師傅係?」我又問。

「佢叫袁豐,係近年先加入大本營,以前係開壽司店。」少佐說。

「袁豐師傅,喺加入大本營之前,你係住邊?」我問他。

「海嘅對面。有一次捕魚因為狂風大浪,我同自己隻船吹到嚟宜到,我暈咗喺海岸上,然後就俾大本營搜索隊發現,之後加入咗大本營生活。」袁豐一邊握著飯一邊說。

「嚟,第一件先俾你試試鮮。」袁豐捏好一件池魚壽司給我。

「多謝。」透白皎潔的池魚肉,安躺在自家製的醋飯上。

「老師。」娃娃為我倒些少醬油。

我握住池魚壽司:「嗯,唔該。」繼而,把魚生的位置往醬油一蘸,一口放入嘴中。

細嚼。

「......」

新鮮的魚肉味和醋飯互相融合,口腔莫名生出一陣軟冧的口感。

「一流。」我向袁豐舉起姆指。

大家見到我給予好評的嘴臉,都露出了恩惠的笑容,期待著等會送到自己手中的美食。

「唔~」娃娃摸著兩邊鼓脹的腮子,十分滿足。

「手勢仲係咁好。」少佐點點頭。

「我都唔記得咗壽司係咁好味嘅嘢。」公仔像重新發現新世界般。

大家都嚐過美味的手握壽司後,袁豐又給我們弄了比目魚。他用香煎的方式,先把居酒屋內傳遍美味的魚香,然後捏取一點檸檬汁、放入鹽,反覆煎至金黃色。

我們四人握起筷子,往比目魚上夾兩夾,整條魚就只餘下骨,大家都餓得緊要。
負皮唔係咁呃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞