【溫柔鄉】《病港II》(14)

976 回覆
931 Like 4 Dislike
推病港
出版社有考慮過 不過唔到我決定

如果搵唔齊可到豐林文化fb 網上訂購
Push
推呀
終於追到live
這是必須的
課金可唔可以加多更
推到墨巴寫足24小時
唔係幾抵出
談論完正事的我們,正欲離開這裡。

當我們步出安靜的走廊,便聽見外面一陣人聲鼎沸,激烈的呼喊聲都傳入耳內。

我和少佐一同行近,只見大堂入口聚集了一群年輕的大本營小伙子。

他們圍成圈形,似乎在看戲。

好奇的我們,便行到人群之中,看看中間到底發生什麼一回事。

只見,一位年輕的傢伙,正拼命地攻擊大舊!

大舊不見數年,髮型和肌肉一樣沒變,那黑亮的掃把頭依然保持豎直,當然不少得那件市井的白色背心。

「啊啊!!啊啊!」至於那位對他出拳猛打的年輕人,即使施盡渾身解數還是被大舊一一抵擋下攻擊:「好難打得入呀──!」

我記得大舊現正使出的,是大本營防身自衛術,這裡每個學生幾乎都會用。

原本我們以為是什麼執爭,少佐正要把他叫停時,人群中有一位人兄,卻率先喊停:「夠鐘!一分鐘已過!」

「唉嗄......」那位年輕人停止了攻擊,交下一塊硬焦糖。

「仲有冇人要挑戰啊,哈哈,贏咗嘅話呢到成盒俾你哋。」大舊拿出一個盒子,入面全是放著方形小巧的硬焦糖。

「領導!?」、「少佐喺到喎......」、「少佐!」、「挑戰下啊!?」

人群中,出現了各種聲音。

「你哋做緊咩?」少佐問。

大舊摸摸頭髮:「哈,同佢哋玩緊囉。」他果然深得學生喜歡。

「大舊老師話,只要一分鐘內打到佢個身一下,就俾哂成盒糖我哋喎!」有個女生說。

「但要俾一粒硬焦糖做報名費,少佐試下啊?」旁邊的男生支持他。

「係囉,試下呀!幫我哋打低大舊,分返啲糖嚟都好。」

「大舊老師宜家有成盒喇,完全係土豪啊!」

「要試下?」少佐笑問。

「我?」

「嗯,幫你俾報名費。」少佐拋顆硬焦糖,到大舊的手中:「有位新朋友想參加。」

大舊厚實的手掌,一手接住糖塊:「無任歡迎,呢位朋友仔點稱呼?」

接著,群眾的視線都一同移到我身上。
今日冇文?
我好像,又被少佐推出去了。

「馬克。」我就唯有摺摺手袖,跟他玩玩兩手:「約翰 ‧ 馬克。」

「好,我叫大舊,之後會即將俾你見識到,全將軍澳最厲害嘅防身自衛術!」大舊像不動明王,神色嚴正地盯著我。

「咁,就多多指教。」我行入圈中。

「一分鐘計時,現正開始!」一名有錶的學生高聲宣佈。

挑戰展開,大舊的眼神立即更為銳利。

我也想看看,經過接近六年的成長,他到底厲害到什麼程度。

於是,先是試探性地進出直拳。

大舊毫不猶豫,就使出了撥手。

我又使出側踢,大舊就彎舉小腿,擋住中盤。

試探結束。

接下來,我等待時間倒數......

「約翰馬克先生,咁快就放棄!?」戰意高昂的大舊,還順著格鬥的節奏搖擺著身子。

「最後五秒!五、四──」大家一起倒數。

「三!」

「二!」

變線踢!

「呯!!!」

腳掌如同流水的曲線,狠狠地擊中大舊的頭部。

「嗚啊!!」始料不及的大舊,硬生生吃了一腳。

身形健壯的他狼瘡幾步後便重拾平衡,但他已經輸了。

圍觀的學生們都目瞪口呆,包括在遠處樓梯看戲的傢伙也是,好像沒一個人看得清,我如何使出這一招踢擊技。

「我無眼花啊嘛......」負責倒數的那位學生,揉一揉眼睛。

「隻腳好似蛇咁扭轉、改變向方嘅!?」

「好型呀......」

大家都為這一招正常不過的招式,異常地讚嘆。

「呢招叫「縱蹴」......」大舊雖然被我擊中頭腦,但還是很清楚我的技巧背景:「係出自巴西極真空手道嘅技術。」

「哇,咩嚟?聽都未聽過......」學生們困惑。

「少佐,你朋友馬克,係個武術家?」大舊打量我一眼,補充一句:「啱先個下,唔係虛有其表......係有一定力度。」
「佢只係位神父。」少佐轉移話題,向大舊招招手:「好吧,大舊,拎盒糖嚟,我哋贏咗。」

「好,我願賭服輸,嚟!」大舊把糖盒交給我們。

我在糖盒拿了一塊硬焦糖放入口,作為自己的小獎勵,結果卻被少佐一盯。

「咩?唔食得......?」我問。

少佐這才說:「唔記得同你講......我哋大本營宜家有法定貨幣,就係呢啲3x3公分嘅「硬焦糖」,一個有工作、有學習、有貢獻嘅人,一星期先會獲發一粒。」

就是說,我吃了錢入肚?

在少佐把硬焦糖分回給原本的年輕挑戰者後,這段在體育館發生的小插曲就告一段落。

「過咗成日,居然無人認到我。」夜了,我們回到設計學院那邊。

「你唔係紮起啲頭髮,啲人可能都有印象嘅。」少佐說。

「今晚我訓邊?」

「跟我嚟。」

少佐走上樓梯,一口氣把我帶到八樓去。

這樓層,以前是屬於董倫那群知識份子所居住的地方。

這一層都有人居住,但人數沒有樓下幾層的多。

「少佐。」有位巡樓的守衛,遇到上級便點個頭。

「今晚呢位客人會喺到休息一晚。」少佐正介紹我。

「收到。」守衛得知消息,便繼續巡樓。

少佐把我帶去一間面向西南的房間,那裡有塊落地大玻璃,但窗簾都拉下了。

「聽朝見。」我本以為今天,就到此為止。

結果,卻有意想不到的發展......

「見唔見到。」少佐行近窗邊,凝視對面大廈某一個單位。

「嗯?」我走到他身邊,沿著他線視瞧去:「有咩嘢。」

「望下彩貴閣嘅十二樓單位。」少佐又說。

我從下數起,數到彩貴閣大廈的第十二樓單位,也發現了那恐怖的事。

有個人,正在窗口暗地監視著大本營。

「你幾時發現佢?」只是環境太黑,單位又沒開燈,看不清他的樣貌。

「幾個星期前。」少佐說。

「咁都發現到,厲害。」

「我係收到一封告密信,先知道大本營原來已經俾人監視、跟蹤緊,特別係我。」

「你意思係,有人提醒你?」

「嗯,所以我先特別注意周圍,我代入監視者嘅心態,然後就俾我意外發現宜條友。」少佐仍然盯緊十二樓單位,那個黑漆漆的人影:「佢哋好醒目,夜晚先會出現喺窗口位,觀察大本營嘅情況。」

「佢哋?仲有其他人?」

「如果係得佢一個嘅話,我就即刻會上樓郁手。」少佐說出自己的隱憂:「但係,佢應該唔係自己一個,而且係應該有一班人,因為就算係近近地西南面嘅嗰堆私樓,都有監視者存在。」

「到宜家為止,搵到幾多個?」

「三個,仲有一個喺東南面嘅變電站到,唔排除有更多,所以暫時唔打草驚蛇。」

「會係咩人。」

「仲有咩?就只有艾康嘅走狗。」少佐說。

「咁真係全方位滲入。」

「你應該知道,艾康追殺佢個妹艾匡嗰陣,我哋短暫接受咗艾匡幾日,相信嗰陣已經有艾寶琳混入嘅耳目留意到,而且艾寶琳反對派嘅流亡領袖,如果離開咗艾寶琳,咁佢哋可以喺將軍澳揀嘅倖存區,就得返大本營同康城,所以佢仲係監視緊,我哋有冇接收咗對佢不利嘅人。」

「咁封告密信係邊個俾你?」

「就係反對派個領袖,佢係托人送信俾我,亦因為呢件事,我同明雲先決定暗中咁支援「聯合倖存區」成立,艾康太猖狂。」少佐望向我。

我思考了一會,坐到桌子上笑:「仲以為你哋將軍澳宜到係天下太平......」

「你嗰到好亂?」

「亂到我幾乎都唔可以主動出擊,太多勢力互相牽連,所以我先想打通將軍澳區嘅隧道,若果有咩事嘅,都有援兵或者逃生門可以走。」我說。

「我哋幫你搞生化防護衣,你幫我清理佢堆走狗,呢個合作唔錯?呢啲事情你最精。」少佐提出。

「就咁話,但聽日幫我搞把武器先。」我把三張電腦椅平放,然後躺到上面。

「嗯,聽日你會收到,詳情再講。」少佐按按眼眉,看來他都累了。

「呵欠~早抖。」我揮手。

「晚安。」少佐離開房間。
加更
感謝支持
m同少佐好似佐助同鳴門
墨B,呢個咩黎架?

虔誠者係最應該出書而又未出嘅故
我都嚇左一嚇
我以為係小松故,點知一禁入去全部都係拉丁文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞