【溫柔鄉】《病港II》(14)

976 回覆
931 Like 4 Dislike
墨巴生日快樂呀
墨巴生日快樂
墨兄牛一開心
墨巴生日快樂!
墨巴生日快樂
墨巴生日快樂
每日一推
墨b今日同糖果少女慶祝定同十少年慶祝?
同糖果少女去燒烤大王
墨巴生日快樂
生日快樂
今晚去邊到yo
墨巴生日快樂
Why not both?
介紹阿嫂俾十少年識
一陣墨巴比任行樂打死
Push
只有等文
墨巴生日快樂
感謝各位生日的祝福
孩子們都乖乖的坐在小椅子上,聽我談述這位智者的為人,就像訴說大本營的歷史人物。

不一會,阿玲回來了,她手上還拿著份問卷:「約翰 ‧ 馬克先生,唔該你。」

「唔洗客氣。」我都剛好說完。

我正想離開,阿玲便叫住我:「如果可以嘅,你可唔可以稍為留步?」

「係?」

「請你填咗呢份心理測驗問卷佢。」

「......」為什麼感覺似曾相識。

「麻煩你?」阿玲又踏前一步,遞出問卷給我:「按照內心咁回答,就可以。」

「好。」我接下問卷,站到一邊填充。

我記得,當初也做過一式一樣的心理測驗,後來這位阿玲不斷監視我,又懷疑我很大機會是「不良人」混入來的間諜。

雖然不知理據為何,但六年後的今天,我還是給她做了一份心理測驗。

「做完。」我把心理測驗交回她。

「好啊,唔該你。」阿玲收下,便往問卷略略一望:「約翰 ‧ 馬克先生......?方便借幾步,同你講下份測驗嘅分析嘛?」

「你都幾熱心。」我說。

「我話哂都係呢到嘅社工,關心大本營入面唔同嘅人係我職責。」阿玲擺出一副專業社工的模樣,還有那穩重善良的語氣:「人,有時了解下自己都好?」

「好。」就聽她說一下。

「好,小朋友,你哋自己搵本書睇下先?」阿玲笑瞇瞇的,對孩子說。

「我仲要聽牙賢嘅故事!」孩子們集體暴動,舉著手喊:「牙賢!牙賢!」

「阿賢?」阿玲詫異。

「咳。」為了支開小孩,我立即翻開聖經:「小朋友......我即將要講「五餅二魚」嘅故事。」

我再抬起頭時,眼前的三十多張的小椅子都已空空如也,孩子們都離開了。

「感謝主。」我合上聖經。

「哈,你呢一招幾特別,我都要學下。」阿玲點頭,說。

「送俾你。」我把聖經直接送給她。

阿玲收下聖經,續說:「講返份測驗,你係屬於......」

「唔正常?」我率先答出。
「正常,正常到有啲詭異。」

「即係?」

「即係,你好似呃緊本身出宜份心理測驗嘅人咁。」

「......我邊咁勁。」我低頭一笑。

「咁你呢?」我又問。

「我?」

「你幫過咁多人做心理測驗,你又有冇幫過自己做?」

阿玲微笑、搖一搖頭:「無。」

「啲細路幾開心。」我望向那些四處行行走走的孩子:「一訓醒,就睇書睇到訓。」

「呢啲,都係前人付出得返嚟嘅結果。」阿玲的笑容,帶些惋惜:「係呢,馬克神父你嚟自邊到?」

「我?我嚟自......」一時間想不出任何地方的我,又要借主之名:「有主嘅地方,就有我。」

「嚟到大本營傳教,你都幾有心,咁你傳完教之後有咩打算?」

「唔知,可能又飄泊去第二個地方,主無處不在。」

「哈哈......」阿玲又發笑,說:「不過有一個地方,我認真可以推薦你。」

「係?」

「聽講,最近有個流亡人士聯合嘅組織,係喺將軍澳運動場嗰到建立。」

「流組人士?」我續問。

「艾寶琳嗰邊,好似因為艾康嘅高壓獨裁,令到一部份艾寶琳人出走,佢哋秘密組織咗一班人,大本營、艾寶琳仲有康城三個中間點嘅將軍澳運動場嚟做倖存區。」

「原來係咁......」

「除咗艾寶琳人之外,嗰到仲有一部份大本營人同康城人,暫時好似叫「聯合倖存區」,主張好似係建立美好新社區?我有陣時會帶人去為佢哋提供心理輔導,我諗嗰到啱啱新成立,好多人需要心靈慰藉,你可以去幫下手。」阿玲提供了一個很重要的情報給我。

「我應該好快會去睇下,唔該你。」我溫文一笑。

少佐來到時,我和阿玲的話題剛好結束。

「馬克神父。」少佐站在門口等候。

「再見。」我跟阿玲說。

「再見。」阿玲點頭。

與少佐再度並肩而行,他帶來了好消息:「搵到愛紗,佢喺體育館到。」

說到體育館,我就想起阿玲剛才說的運動場:「將軍澳運動場嗰邊,建立咗新嘅勢力?」

「你邊到聽返嚟?」少佐神色微訝。

「阿玲。」

「都好,阿玲都只係知道表面。」

「咩意思?」

「你算係大本營嘅老臣子,我同你講無所謂,但唔好同其他人透露。」少佐神色嚴正,連說話都要觀察周圍有沒有外人:「嗰個新建立倖存區嘅真正秘密,得極少數人知道......阿玲啱先點同你講?」

「佢話,主要係由俾艾氏政權迫害流亡嘅艾寶琳人建立?主張建立美好社區之類......」我如實交代。

「表面上的確係,但真相係,集我哋三方之力合建嘅聯合倖存區基地。」
「三方之力?」

「包括艾寶琳反對派嘅流亡領袖、我,仲有康城領袖明雲。」少佐繼續說出,當中埋藏的秘密:「因為艾氏皇權嘅高壓統治,呢半年唔少艾寶琳人反對艾康,佢哋變成被政權迫害嘅對象,需要出走他鄉流亡各地,但係無可避免嘅係,任何地方都有艾寶琳皇室嘅耳目,如果我哋明目將膽收留呢批流亡人士,就等於同艾康樹敵,我同明雲作為將軍澳區嘅中、小型倖存區,戰力係唔會夠艾康鬥,所以我哋唯有秘密安置佢哋喺一個地方,暗中支援。」

「你同明雲做到咁,即係都唔係好妥艾康。」我說。

「佢就係嗰種傳統嘅高壓獨裁者,長遠落去會對其他倖存區產生敵意。」

「咁你識唔識艾寶琳反對派嘅流亡領袖,佢係個咩人?」我又問。

「密會過下,遲啲介紹你識。」少佐轉念一想,又說:「不過,如果你想要喺將軍澳區展開新生活嘅話,我諗嗰到幾適合你。」

說著說著,我們便來到調景嶺體育館。

相對剛才的孩子群組,再到更早前的中年人群組,這裡比較多年輕人群組。這些年輕人聚集這裡,不外乎聯誼、玩康樂棋、慢跑、健身、打羽毛球等等,好一個精力充沛的地方。

少佐一入來,就為我介紹場館:「呢到係體育館,主要用嚟訓練搜索隊嘅身手,但一到星期日,就會變成大家嘅遊樂場。」

這裡有個兒童遊樂場,是個連牆壁都由軟墊鋪設的地方,如今成為青少年玩障礙賽的熱門地方,至於室內大館那邊,則一堆人打排球、籃球之類。

「愛紗喺邊?我印象中,佢唔係好動份子。」我往幾個館內望入去,都不見她瘦小的身影。

少佐帶我走入體育館最為深入,最為角落的活動室,並把房門打開就見到愛紗,正跟幾位園藝組員正坐在桌子前插花,眼波看上去有些憂鬱。

「愛紗。」少佐招招手。

大家騰出空間,讓愛紗行出來:「就係佢知道王達尼消息?」

少佐把門關好,在安靜的走廊說:「係。」

「你好,王達尼佢宜家點?」愛紗抬頭望向我。

「放心,佢無事,仲喺港島建立緊自己嘅事業帝國。」我答。

愛紗點點頭:「嗯,都估到佢無咁短命,不過唔好意思你係......」

「我叫馬克。」隱姓埋名,可免去不少麻煩。

「馬克先生你好,我叫愛紗。」愛紗介紹自己。

「愛紗,你可以整到一件生化防護衣出嚟?」少佐為我問。

「生化衣?你係指防毒嗰啲......?」

「係,因為我係喺地鐵隧道嗰邊過海嚟,但途中整爛咗一件,如果無件新嘅話,我應該返唔到去。」我說。

愛紗尋思:「咁要睇,你想要咩級數品質嘅生化防護衣,一般嘅其實好易整到,但如果係生化災難嗰種政府級標準,就可能比較難,我哋工坊應該都無能力做到出嚟......」

「我需要政府級。」我回答。

「如果王達尼喺到嘅話,佢應該就好容易搞到一件返嚟......我可能要啲時間。」愛紗說。

「咁就麻煩你。」

「咁你哋等我消息。」愛紗對我們兩位說。

「嗯。」

愛紗返回活動室後,少佐搭著我膊頭:「咁宜段時間,諗住去邊?」

「大本營宜到,應該仲有空出嘅房位?」

「當然,歡迎。」
仲有冇
今日臨急臨忙畫 有啲角色畫唔切 都無細執
為咗今日之內po到 色都無上
btw墨巴生日快樂
請你食黃金貝果
More more
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞