[City]又一城大討論區(5)完得 sem 未

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
終於完 sem
有冇civil 同 bse 既師兄講下前景同就業數據
仲諗緊揀咩好

Surveyng
咁少人上
仲諗緊揀咩好

Surveyng

CIVIL應該好D
Surveying其實爆爆地
仲諗緊揀咩好

Surveyng

CIVIL應該好D

Civil要hku ust poly city thei rmit ive一起爭grad job
Surveying得poly同city爭 (hku仔多數揀GP, 唔洗理)

講左啲咩自己參透下
仲諗緊揀咩好

Surveyng

CIVIL應該好D

Civil要hku ust poly city thei rmit ive一起爭grad job
Surveying得poly同city爭 (hku仔多數揀GP, 唔洗理)

講左啲咩自己參透下

都岩
但SURV收好高?
仲諗緊揀咩好

Surveyng

CIVIL應該好D

講左啲咩自己參透下

對surveying 無咩興趣
Bse呢
想問下如果我申請左J Lau overseas intern awards嘅話 係咪唔會影響J Lau exchange fund果邊 (我同時申請晒兩個)
仲諗緊揀咩好

Surveyng

CIVIL應該好D

講左啲咩自己參透下

都岩
但SURV收好高?

poly surveying 收27分
而shitty收21分
講左啲咩自己參透下
仲諗緊揀咩好

Surveyng

CIVIL應該好D

講左啲咩自己參透下

對surveying 無咩興趣
Bse呢

BSE 應該最穩陣 得poly一齊爭 不過做起野上黎辛苦過civil同survey

呢幾年civil爆 今年啲公司(尤其是consultant) 多數都唔請intern
意思即係呢排無乜job, 唔需要太多人手
而大公司(e.g. 3A)都會搶細公司生意
相對上全部公司都唔太需要人手

雖然話civil survey都好人工
人手唔會長期飽滿, 但係呢幾年實在太差
要等林鄭上位批project

講讀咩呢
civil絕對係難, 尤其是係對數學底同理解能力要好, differentiation integration matrix 都無走雞
而survey都有數, 但係唔多, 而係背比較多(e.g. case, 其他唔清楚)

個人推薦就survey啦 civil讀落好唔抵
你問下讀緊嘅civil仔 我諗一半以上都後悔緊
除左係讀嘅野又多又難之外, 讀書風氣太重同 太多人係學霸都係其中一個辛苦之處

anyway civil絕對唔易讀 三思一下先
為左500蚊咁就7年
為左500蚊咁就7年

為左500蚊咁就7年

500蚊運槍🙂
有冇巴絲知City13醫 係咪有個d旅行裝藥包買
咁多位城大巴絲你地好
我non jupas收到bom as1 offer
我知bom都好似幾受連登仔歡迎同吹捧
有無依家讀緊嘅人可以介紹多d關於bom嘅資料,集中讀邊方面嘅野
畢左業大多行邊行發展

感激不盡

揀BANL其實唔錯

All in BANL

BBA

CS嘅話我應該比人quit咗

但讀到ms都好勁架 ms讀既野好似都勁難咁

岩岩醒起上個sem有科cs2360 係同bom&數學系d人一齊讀 你地遲d係唔係都要讀?? 比email我share d assignment&mid term比你地參考參考

有冇巴打知大約幾時出hon同係邊到睇
有無手足想搵hallmate
已收sem a offer, 未reg hall幾

利伸 易相處
有冇巴打知大約幾時出hon同係邊到睇

出完grade 都知自己咩hon 喇
First hon 無cap

All in BANL

BBA

岩岩醒起上個sem有科cs2360 係同bom&數學系d人一齊讀 你地遲d係唔係都要讀?? 比email我share d assignment&mid term比你地參考參考

All in BANL

BBA

All in BANL

BBA

eddyyim0729@gmail.com
比email就唔好比真名同加密啦
放假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞