[City]又一城大討論區(5)完得 sem 未

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
5:0
豬到仆街

水晶宮擺明上岸回塘啦

btw Marketing MC第58題表情撚

戒賭了

有椰子拖候城落水
水晶宮應該都護級穩陣架喇

水晶宮巴
原來你係city人
我地響HTC post見過面

嘩原來你真係做緊
之前有人話要搵份工係sell HTC,果個唔係你呢下話
有冇巴絲讀過cs1102,知唔知考試係咩形式?

已經唔記得哂考過乜 但最記得開頭好正 係填充題(有選擇 好似小學d填充句子題咁) 同埋有true false題好有良心 易執分
之後都係d短問題
JavaScript都係填格仔 唔洗寫哂成篇code

屌 背撚到我死下死下 完全對CS無興趣既人 簡直係地獄

我對CS無興趣,但當年yr1 bug左第四志願入黎依科讀三年仲慘
呢家成績差到一個點(所有Coding科非C即己所有program科非C即F),而且身邊全部係coding高手(所有科A晒拎埋dean list),我估小妹下年就會因為肥FYP而被踢出校

我岩岩醒起呢科exam好似有問過插左部webcam用唔到點解會咁??答案就係要裝driver同埋有題問顏色果d 16進制 即係白色係FFFFFF 果d 不過有式比你計
同埋有一大題logic gate
我知點解你話要背因為佢d notes同ict textbook一樣都係唔少廢話例如咩harddisk原理根本佢同ict既卷都唔會考不過cs1102起碼唔會f人啦 易過phychemma幾千億倍
有冇巴絲讀過cs1102,知唔知考試係咩形式?

已經唔記得哂考過乜 但最記得開頭好正 係填充題(有選擇 好似小學d填充句子題咁) 同埋有true false題好有良心 易執分
之後都係d短問題
JavaScript都係填格仔 唔洗寫哂成篇code

屌 背撚到我死下死下 完全對CS無興趣既人 簡直係地獄

我對CS無興趣,但當年yr1 bug左第四志願入黎依科讀三年仲慘
呢家成績差到一個點(所有Coding科非C即己所有program科非C即F),而且身邊全部係coding高手(所有科A晒拎埋dean list),我估小妹下年就會因為肥FYP而被踢出校

我原本係排cs做a1因為我中學只得ict呢科唔係做蘿底橙 同埋讀過一陣ive軟件工程 科programming,database,operating system,network都係拎A(不過又係數學果科特別低分 ) 所以自我感覺良好左幾個月.......同埋ive d同學其實好多都好smart 好有責任感 做個唔計gpa既全人project都勁認真 大學先遇得多freerider 但我dse個分真係勁邊緣 我其實得34435 我係最低分入u果d人黎 不過超級好彩入唔到a1入門course可能都讀到 但再深d例如咩data structure我一定一定讀唔掂 一定睇極唔明 cs year3仲要日頭返intern 夜晚上堂喎 我點睇tvb啊
asso仔想問下city year1 degree有冇得轉其他year2既degree?

定係一定係year1轉去year1?
asso仔想問下city year1 degree有冇得轉其他year2既degree?

你意係讀完year 1轉去其他major繼續year 2?

yes
例如sem year1轉去ace year2既科
召喚考完B Law既巴絲

預炒

yes

其實唔係話轉 yr 幾,而係你轉左 major 之後,有幾多科仲可以計落新嘅 major
舉個例子,engine 轉 cb,基本上得啲 GE 科可以 fulfill 新 major 嘅 requirement,咪差唔多要由頭黎過囉
或者 seem 轉 cs 咁,除左 GE 之外仲有 college requirement 可以 fulfill 新 major 嘅 requirement,咁咪可以讀少啲囉
至於使唔使 defer 就睇自己做化啦

yes

EE 轉 ACE

yes

EE 轉 ACE

gpa?幾時轉?

yes

其實唔係話轉 yr 幾,而係你轉左 major 之後,有幾多科仲可以計落新嘅 major
舉個例子,engine 轉 cb,基本上得啲 GE 科可以 fulfill 新 major 嘅 requirement,咪差唔多要由頭黎過囉
或者 seem 轉 cs 咁,除左 GE 之外仲有 college requirement 可以 fulfill 新 major 嘅 requirement,咁咪可以讀少啲囉

係啊屌 千其唔好咁做 勁on99
不過engine year1個個都係讀果幾科 讀哂d ma12001200bch1100ap1201 year2咪可以直接讀ace d科 不過seem新制好差咩??我覺得都幾多元化啊 乜都有得讀仲chur勁多
同埋讀完第1年 就一定係叫year2既了所以有人year 6的無得變返year1

yes

不過engine year1個個都係讀果幾科 讀哂d ma12001200bch1100ap1201 year2咪可以直接讀ace d科 不過seem新制好差咩??我覺得都幾多元化啊 乜都有得讀仲chur勁多
同埋讀完第1年 就一定係叫year2既了所以有人year 6的無得變返year1

咁請問最後會點簡ACE既major? 如果淨係係sem year1個陣讀哂ma, ap1201同bch1100

yes

咁請問最後會點簡ACE既major? 如果淨係係sem year1個陣讀哂ma, ap1201同bch1100

on9左, ma, phy chem bio呢堆好唔好grade先? 最後轉到我係咪要係year2個陣讀人地ace year1+year2既core?
同埋year6係交4年學費定6年學費?

yes

EE 轉 ACE

gpa?幾時轉?

完year 1 cg 3.7x

yes

EE 轉 ACE

gpa?幾時轉?

咩major易入d?
洗唔洗讀番佢地year1既core?

yes

on9左, ma, phy chem bio呢堆好唔好grade先? 最後轉到我係咪要係year2個陣讀人地ace year1+year2既core?
同埋year6係交4年學費定6年學費?

對我黎講ma chem phy極度爛grade囉不過都係睇人既姐 我智商有問題 問我唔準架我唔知ace year 1除左ma chem phy之外仲有冇core要讀 如果無就可以直接讀佢year 2 d科讀落去
defer係要比多d學費架 不過我唔敢諗呢樣野住

yes

EE 轉 ACE

gpa?幾時轉?

咩major易入d?

睇每年對手
BSE應該 易少少掛
但應該都prefer 3.6-3.7

你year 2 讀返CA1167會異常地辛苦
又要擔心defer
諗清楚先好轉

yes

EE 轉 ACE

gpa?幾時轉?

咩major易入d?

睇每年對手
BSE應該 易少少掛

又要擔心defer
諗清楚先好轉

係兩科core 分分鐘要21cred

yes

EE 轉 ACE

gpa?幾時轉?

咩major易入d?

睇每年對手
BSE應該 易少少掛

又要擔心defer
諗清楚先好轉

1167 自己上YouTube 自學BIM就得
Cad 由bim輸出
個professor 自己都未太熟cad 同bim
點解shitty個網仲死緊
睇波睇到攰
垃圾熱刺

我鎚

我琴晚睇produce101直播 諗住睇完再溫 星期一又考啦點知開第一個chapter睇左唔夠5板就訓著左 又浪費哂d時間

101直播

我星期一考2040,超不安

而家我仲差濕9 Management

仲有一個Final咪好

我仲有3科未考
想死

連考3日
而家終於叫做抖抖氣

朱古力新地你琴晚都有睇produce101?????我見佢排名儀式真係忍唔住睇 d人又講到雍雍入唔到頭11咁 好彩有第4我溫書悶都係靠睇佢sorrysorry&that what i like但次次睇都分哂心連考考下試個腦都係咁播
屌我都係考management 真係好多野記啊記唔哂 好後悔唔拎coupon.......始終個grade先係最重要..............點解你仲咁悠閒睇波我忙到岩岩先得閒痾尿

係啊
我幾like Daniel~~~
溫到攰個時睇下101同睇下歌咁

不過好快又要投入番d notes

daniel排名升左好多啊希望佢同雍雍最後都出到道 同埋我好開心金成利都入到頭60 我以為佢係完全無人理無人投票 但佢唱歌明明勁好聽 孫東明入唔到又係超級可惜勇珍入到好撚嬲文福最後跑去佢隊友到喊睇到我都眼濕濕

文福幾warm

正題: 見到d人講1200,我覺得一開始幾易,但後來Maclaurin series開始真係一知半解

之後讀1201,先發現1201易過1200

去到chapter7個難度係高幾千萬倍 如果我捱得過ma1200就好 咁你覺得ma2172難唔難啊??我其實原本今個sem reg哂ma1200&ma2172

2172唔難
利申 1200 2次test唔過30
2172 1次97 1次100

哇好勁 聽人講佢mid term好似勁難架喎 咁你都超級smartma2172係唔係學計h0h1 同埋regression砌條式出黎係唔係計乜鳩ssesst cb2200都係呢d野 但d題目應該易過ma(但我都覺得好難) 你黎讀一定屈哂機

有幾課係h0ha 比起ma真係唔係難 全部都離石開概念
我文科人黎 碌錯左入engine科

搭單問 我政政yr1黎緊想轉去translation 咁sem a就讀過translation college requirement course
呢3cred可唔可以轉過去?
驚要好高gpa先轉到同埋要defer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞