專為全港知名日語達人Kiri老師粉絲而設既くたばれ教室上線啦

584 回覆
48 Like 14 Dislike
くたばれ
但啲文個tone好難頂,好有壞個凱婷嗰種細路/mk串人feel
論肥同老點同切你老師鬥
應該係日文唔好
你好你好
早食飯早肚餓唔緊要
記得自己煮或者自己買野食
唔好搞到人地次次出親去同人食飯都要早走買飯畀你食就得啦
壞過凱婷
笑左
唔係成日碌到呢類KOL私人恩怨,但我覺得最好係有咩問題就直接present出嚟,清楚講明問題優先,唔好掛住諗點樣寫得風趣幽默嗰啲
而家咁樣寫到inside joke咁,對外人嚟講又唔好笑,又唔知除咗私人/感情瓜葛之外仲有咩問題
其實くたばれ 寫得都幾清楚公眾問題係邊度

例如影人浸溫泉
在書房偷怕等等

有時間比個like
究竟係唔係因為追唔到人 因愛成恨
見鬼去吧教室 個名咁有趣既
我以為係「去死喇教室」
去死啦教室應該係 死ね教室 貼切D
無睇內文 唔知呢個係咩教室
[等到喇等到喇][老粉絲(?)定切你老師本人系列]

晚上好デスー🤘🏻
最近小弟忙於追蹤另一單新聞又慢左出文sorry🙇🏻

前幾篇有提到有幾個投稿未出嘅,
其中一個就係呢篇🤡🤡
呢篇投稿要慈愛有慈愛;要讚美有讚美,好似爸爸氹女一樣,簡直「Per fing チ」デス👹

雖然呢位讀者冇留名但對老師咁呵護,
好有sugar daddy感覺,成個慈父咁です。🤡

⋯唉,小弟不材,講切你語好辛苦唔講了,
俾各位睇下個投稿有幾充滿父愛先。

—————————
唔係日本人日文有小小錯有幾咁奇? 你地未錯過既 !一出世就日本人口音既! 唔識咪互相學習囉 人地Kiri 講緊17000 個粉絲,你睇你班haters 得個200 like 就懶得戚。成班人唔抵得人地人靚心地好,Haters gonna hate !
—————————

小弟覺得難得有daddy級留言,
就逐點回應下,以示尊重🤪

「唔係日本人日文有小小錯有幾咁奇?」

呢個point又講得幾好
等小弟介紹香港一個好多人都識嘅人物俾大家識,佢叫何君堯。

//何君堯用雞腸寫信給律政司,被網民恥笑Goodest English,昨天居然高調反駁:「有條友仔喺度豬噏,話你香港律師會會長,英國讀書,點解啲英文咁屎,我依家又唔係同你比拼英文作文。第一,我覺得我啲英文冇乜問題,第二,用語亦係好恰當,第三,個意境好清楚,你喺雞蛋裏面挑咩骨頭啫係咪先?」//

知道知道,
老師同佢一樣,唔係比拼作文吖嘛😌
唔俾人笑老師日文差嘅人,相信都唔會笑何君堯嘅🤡
但唔好意思,小弟有笑過何君堯,所以都有笑過切你老師😖。
你知啦,一位自稱日文老師,講嘢句句錯,寫文篇篇錯,咁可能屬於詐騙喎😮

但如果佢教N1-N2切你語就冇問題desu, ok desu 🤡🤡!!

「唔識咪互相學習囉」
Daddy, 大名鼎鼎切你老師係唔會同你學習嘅好嗎?
佢心地好到會將指出佢錯誤嘅人免費送去火星=delete & block問一句唔啱聽就會俾消失,就好似何君妖一樣//覺得自己冇問題,用語亦係好恰當,同個意境好清楚//,
挑剔切你老師=雞蛋裏面挑骨頭😏!不過佢隻「日語之蛋」可能入面全部都係骨頭啦😫
(呀,切你語係冇問題架!呢度講地球の日本語啫!Sugar Daddy放心,開心返先!要唔要借條切你老師有漬手巾仔俾你抹抹眼淚🤔)

Daddy你話老師唔識日文又講佢錯,
擺明就明讚暗彈!!😤
「切你老師係唔會錯,係世界嘅錯」罰抄三百次
乖,下次唔好啦。

除左日文,daddy都強調切你老師有17000粉絲!講起17000 粉絲,其實小弟同女友仲有唔少大佬個正身仲響入面😎我哋對萬柒係貢獻左少少微力架~

Sugar daddy俾左個幾有趣嘅功課俾大家,
人「靚」唔靚就各花入各眼,
但心地好唔好,除左成日送禮、幫人免費移民去火星之外,其他事跡就要問下大家了。

歡迎留言/投稿話我哋知切你老師心地係點🤡

最後唔好意思,Sugar Daddy你投稿果陣時仲未有200like所以小弟唔敢同大家分享住,我哋呢度人少少真係未夠班,都唔敢post你個投稿出嚟。邊有老師寫足十幾年先有萬柒呢個成就呢!真係唔敢得戚呀,令你誤會唔好意思,失敬失敬。

[不日上映]
稍後會有一個當年炎上事件嘅跟進,
大家密切留意🙇🏻

#真係成個行業俾你搞砸曬👍🏻
#幅圖同切你老師冇關係架應該

(部分文章節錄【蘋果日報】馮睎乾:何君堯英文有幾屎? https://hk.appledaily.com/lifestyle/20160826/7LJRYGFB7RAHWZLAJHIOFLQACE/

莫非係樓主?
Reply主冇覆
但多左個負皮即係點
我都係切粉 比次機會正皮返
MK味濃
上一代既文化遺產
但mk妹正好多
突然諗起本港產H漫
睇完呢篇真係覺得佢唔做marketing 真係徙撚曬。
呀,sorry,忘記咗腦師唔啱打工
睇到都好難頂
打電話鬧人都有

Ching唔通你識腦屍?
Ching係唔係退役兵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞