學photoshop

57 回覆
3 Like 7 Dislike
近排學緊photoshop,有睇youtube,想問有冇邊本書學photoshop係好?
留名跟進加幫推
搵我教曬你基本野好過
唔該
好呀好呀
冇,我喺書局揭過啲所謂Photoshop書,
大部份都係講廢話,兩個Step就當一頁出,
又冇乜實戰練習比你跟
(淨係睇唔跟住做,轉過頭就唔撚記得)

反而youtube好多片都好實用,
不論你想學執相定用PS畫圖整圖都大把教學,
自學最緊係要睇完跟住試下做
我就係有本類似咁既書
最重要係搵到隻software先
但好很貴
唔係人人學得起
一係有冇啲youtuber好推介?
要幾錢
有冇得買code
睇官方manual
https://helpx.adobe.com/hk_zh/photoshop/tutorials.html
官網已有,當然你要廣東話就要另外搵
如果讀緊U ,有啲係Subscribed 左Linkedin Learning Coursera 可以免費學
上youtube 自學快過睇書
想學咩就search 咩
執走啲頭髮 去底 tune色 咩都有齊
如果想有system啲咁學 可以試吓啲online course...?
想第時開日日韓式照相館幫人執相,0基礎,應該點學
一齊學
佢地話睇官方教學
唔好睇書 會學得好慢
搵自己有興趣嘅project咁跟住tutorial做會學得快好多
介紹你用skillshare學,頭一個月定三個月免費
我唔知應該上course好定youtube好
因為上course又驚有多餘既野浪費時間,上youtube又唔知點樣可以有系統咁學
咁你問問題先得
youtube好多複雜場景教學真心勁
睇緊佢本咩Adobe classroom,教啲野都算basic但係算打好個底先,有時山睇youtube學做過一次都唔記得
好睇用photoshop 做咩,唔同用途有唔同功能,photoshop太勁,做print又得執相又得做animation又得3d又得
點解有時用Lasso tool整走樣嘢,背景會扭曲而某啲圖又

唔會咁?同埋點整番好扭曲個部份?
睇yt不過要睇你想學ps用來做咩
Tg@photoshopbabie
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞