其實深圳現在咩市況?

407 回覆
367 Like 16 Dislike
飛邊呀
D機CUT撚哂喎
一係D AIRLINE係咁CUT機又好似樓市咁加價
一係就各種原因唔俾運貨落黎香港
一個星期得兩張新SHPT問你死未
正常係一日幾張
我信樓上講深圳回復正常既
不過個種正常十之八九都係內循環MODE
上海,重慶
反而返唔到香港
落一次香港再返上去要做核酸
$2xxx 自費
我記得成年幾前反送支未開始(2019年頭)
去過嗰個咩平安保險大樓下面個商場食飯
成個商場根本都係吉嘅
得幾間食肆係好有名嘅有人排隊
其他舖頭都係基本上係吉,冇人租
嗰陣時我都不敢講咗句:
有錢就係任性
起個商場用嚟擺
支那唯一德政
李克強話六億一千,九億兩千喎,信邊個先。
超越佐🇭🇰,好似係,都係👂D藍絲帶講🙂
李克強話六億一千,九億兩千喎,咁深圳個發展未放甩全中國幾十層??
淘寶嗰啲客服小妹/小哥哥
分分鐘瞓緊喺度俾人屌緊
另一隻手就攞住部手機覆緊你訊息啦

Multi-Task呢樣嘢佢哋好叻㗎
前世都未見過錢呀嗎
Today best joke

笑L到我gap gap聲!

叫人睇大陸新聞,重衰過叫人睇CCTVB
阿叔有香港同事係深圳東莞同廣州D工廠大半年落唔返香港, 又有香港朋友係北京同上海做嘢, 要坐飛機高鐵周圍去, 佢哋不時會whatsapp group吹水, 有相有片, 仲會上連登(用港版一卡兩號, VPN都唔駛用)

D 油管深圳口岸死城片真過珍珠, 不過支那仲有大把有錢佬, 深圳班本地人收租分紅+收地賠償手上大把現金, 高消費冇乜受影響, 大商場同高檔食肆仲好旺, D友又驚中肺炎, 個個都渣車出入, 搞到周圍都塞到PK

不過好多廠佬D生意跌咗唔少, 咁就炒人/請少咗工人, 班工人收入跌咗2-3成, 咁周未冇加班咪去商場齋行嘆冷氣, 玩唔起淘佬, 就降級玩拼多多咁話

呢兩個月係多返D歐美日急單, 估係去補充年尾歐美過節旺季嘅存貨, 不過而家歐美又爆過, 點知年尾同下年年頭D單會唔會好似今年3-4月咁被cut/delay+收唔到數? 所以都唔敢坐咁多貨

仲有CCTV D大內宣新聞邊有人會睇? 信一成雙目失明
Lm
你只要肯捱14日
你帶萬幾蚊入深圳,應該可以玩到你嘔
睇支那新聞同睇content farm有咩分別
估計1線城市同香港差唔多
市民冇得去旅行 唯有區內消費
帶動內需
但工廠訂單肯定少過之前吧,唔係雜總使嘜限人哋食幾多飯
個個笑笑口,唔知呢枱入面有幾多個係餓死咗呢?
基本上同我所知差唔多
深圳以家內循環緊
但好多時旺丁不旺財
以佢本身嘅底唔會咁快死
下年就會見真章

另外因為工廠關左唔少
啲北方工人大批大批咁返左鄉下
所以街上人係少左
另外啲村中村租盤扑左街少左人租
眼見都未為真 走去信新聞?你視野好廣闊啊
由4 月已經開始番去大陸做野
基本上4 月已經全面復工,
去超過10 個大陸城市, 基本上出街都唔洗帶口罩( 除左機場,或者其它特別地方)
防疫對外人( 包括港人) 好嚴, 飛機入境大陸,d 空姐都係 full gear,
但國內航班就鬆好多。
健康碼係必要, 住酒店,搭車,搭飛機都要。
公司8 月已經跑夠左上年條數,因為防疫攔左好多泡菜同架仔,少左好多人爭飯食。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞