其實深圳現在咩市況?

407 回覆
367 Like 16 Dislike
老實講。。。。香港係用冰鮮雞,人地d 老字號就用新鮮雞。。。。。
勸大家唔好睇咁多YOUTUBE片當了解左。好多都係做出黎吸引VIEW數,因為真係有一大班人好鍾意睇人仆街有幾慘。

大陸班親友同工作上識得果D人(已經唔係有錢果班),照舊食好住好,完全唔似有咩影響。身邊有D親戚做小工廠生意仲多左(出口)
因為大工廠同商家汁笠而受影響果d多數外省人, 佢地會好似曱甴咁,一冇野做就返老家冬眠 ,可以好底生活成本咁捱好耐。換著香港人冇收入兩三個月,樓又斷供,IFC天台滿人都似

利申:岩岩係廣東做完野落返黎,醫學觀察中
佢特9登㨂黎拍
例如平日神咁早去拍
拍黎呃view
岩lihkg 仔口味嘛
不如你解釋下東門嗰段片?

我睇完真係無嘢講,雖然我對上一次去係年幾兩年前...不過去過知地型嘅應該都解釋唔到佢點可以影到咁少人流?就算平日都影唔到!

莫非佢日出扮日落?!
鄉下啲人無野做,都可以結婚生仔,到4-50歲一事無成都唔會死
lm
岩牙 年幾前就算平日朝早東門都無咁少人流!
除非真係朝早7點去拍啦
搵搵埋埋d錢返到鄉下都頂到幾年嫁!
香港咪又係咁 一樣大把人大把錢駛
工又照番 不過你會話香港經濟好咩
但係又解釋唔到d鋪頭開緊門?
7點開晒門?!
經濟唔好就大家都一樣。
問題係如果講捱o既話,就好似一個肥佬同一個瘦佬鬥捱餓一樣,係餓死之前,肥佬痛苦o既情度一定多預瘦佬。
經濟係差左,東莞好多廠執,外省民工有回流現象
至於深圳本地個班錢大把,無咩影響,同香港有錢班一樣,疫情咪照周圍吃喝排晒隊買名牌買樓
好多公司嘅ceo 係三和嘅人
用佢哋個身份證登記㗎
唔信就算啦
繼續打下飛機支爗
其實有啲咩手段阻啲外資走?
真係無計搬走啲錢咩?
咁你就當解釋咗?!
又聽唔到,睇唔到,我唔知?

地溝油 化學物質 假肉 假蛋 假豉油 假菜 假奶粉

你自己食飽佢 唔好落嚟香港
沒有香港人 早就完蛋了
英已超 英國咁窮 中國好撚勁㗎
咁本地人總要食下飯。
其實係因為最大影響係口岸既商鋪同 平時香港去開既地方都有影響
但係咪真非常唔掂, 依家又未去. 始於大陸人多, 十個煲九個蓋
我屋企人有係上面做野, 佢有時都講下上面情況, 好嚴重既時候真係今年啱啱過完新年個期
唔俾提個筆外匯款,你一走=放棄最初個筆錢,所以日本政府一話有補水就個個入紙拎。
大陸你見到一個以前好熱鬧o既地方d鋪汁晒,其實同大家諗果樣野有d唔一樣。就算成個商圈一半鋪結業左變死城,係政府眼中其實只係等於一間大型廠裁員一樣。

步行街商圈呢D你要當佢只係一間工廠去睇。咁大一個地方,就算正常時期做個生意額唔係好多。商家只係員工, 開鋪成本,人工,租金,賣o既野都係成本極低。利潤只要好過打工少少就可以開。 佢地想開鋪就開,想休息就休息, 要汁就汁,做一個決定相對容易。 唔同香港簽死約走唔到,要做每個決定都好困難。玩法同香港完全唔同。
你係咪想死
講到大陸咁撚勁
係都要死落黎香港 把撚咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞