大家覺得 Apple Watch 出年仲可以有d咩新功能?

98 回覆
3 Like 8 Dislike
我覺得去到第6代已經去到樽頸位....
加大電池唔計新功能
下一隻唔知仲可以有咩新功能
量血壓就算啦...都係用返血壓計.

之前有人講過話apple研究過度血糖

暫時都係得呢間dexcom搞緊
https://www.youtube.com/watch?v=ozoVpPULySo&ab_channel=CNBC
都仲係要吉肚 吉手臂
所以 non invasive wearable 應該未成熟啩

大家覺得apple watch 仲可以有咩新功能????
睇得太多柯南
偷拍
改樣
量埋血壓 依家有d startup都做左
摺mon掛
好似話同大學研究點樣推算人有冇抑鬱問題
Sensor 黎講似乎冇嘢可以加
已經有always on accelerometer (for pedometer and raise to wake), altimeter, mic
除非佢有技術突破可以always on GPS

改screen 用miniLED 更慳電

改外觀

WatchOS 就base on 今年family share 嘅經驗同code base 下年可以俾埋cellular model 唔駛跟iPhone, 完全變standalone device

話時話watchOS 6 開始已經有好多iOS built in apps
watchOS 7 連shortcuts 都有埋 家下好似除咗Camera 同Safari 2個裝置預裝啲apps 係冇乜分別
可以detect焦慮症就好
功能同S6一樣
粒電大少少少少
粒clip快少少少少
然後換款
用個sensor去演算焦慮/抑鬱?
抑鬱之前都好似講話有研究過....
實際唔知點...

我覺得如果真係可以check埋血糖咁就真係好屈機
溫度計濕度計光度計
轉下新色
血壓血糖唔洗唸
技術唔成熟
Apple 唔會用
加個touchid
太陽能差電
其實大把野擠
但apple 已經同dexcom 合作咗好幾年.

之前tim cook已經吉咗dexcom塊嘢上身. 長期mon住血糖
太陽能差電唔會有啦.
咁慢
要整核電用到一個月啦起瑪
始終都係要吉塊野係身
如果可以同apple watch 連接都仲有得講
淨靠光學驗血糖無可能
https://movano.com/our-difference

呢間都好似做緊.
所以一開頭就覺得 smart watch 都差唔多去到一個樽頸位...

因為都無咩新功能可以再加落去.
https://www.youtube.com/watch?v=605M02_MKEc&ab_channel=CNBC

我覺得又唔係完全無可能嘅....
apple 17年已經有條team係度研究血糖
真係要做既有好多野可以做。under display camera 用黎facetime 會好好玩
血糖計應該過多兩三年就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞