首到同學公屋家 住私樓網民驚覺:原來差咁遠

174 回覆
19 Like 165 Dislike
你自住定租出去先 兩者 買樓都有着數
旺角 有 九龍城都有
笑鳥
公屋又贏
同強國一樣, 次次都係贏
細個住唐樓,好污糟,有老鼠,個天井好似地獄。

長大後見啲新起公共屋村,好似私樓有大花園,半山景致開揚
外面幾靚都無用。。入到屋得百幾呎
如果唔係點會咁多人寧願坐公園
慳冷氣費啫
公園有冷氣
我細個住私樓700呎, 有一日去同學淺水灣屋企開PARTY, 佢屋企可以打WARGAME.....
我自己係細個住成間屋得個正方型果D好撚舊既公屋
之後搬居屋住左幾年
屋企開始有小小錢搬私樓千幾尺有會所
又有車又有工人
過多十幾年屋企搵唔到錢
賣哂d車冇請工人
再過多排樓都賣埋變左租樓
愈住愈細而家住舊樓同公屋差唔多大
我想講既係其實唔洗太在意呢D野
屋企人唔係有精神病痴撚線搞鳩你
唔係要你幫佢還債唔係成日有人上黎淋紅油已經好好
衣食住行似返個人就得
不過如果你老豆老母連俾張書枱你做功課都冇仲生仔既
咁我都要屌你老母啦
公園凉過屋企。
都十幾廿年前 乜都變哂啦
最撚唔明白既反而係廁所乾濕唔分隔
小學個陣去個fd屋企
見到真係呆左
住公屋唔係問題
但住公屋d人心態上都大部分有問題
唔係歧視 公屋撚,但發覺上一代d公屋撚好鐘意搞到屋企垃圾堆填區咁,硬係鐘意成間屋擺滿晒野,d舊野唔會dum,跟住又黐立立好污糟咁

女朋友屋企同阿嫲屋企都係咁,一上去食飯就好撚頭痕,坐都就離唔夠位,點解公屋唔可以執到整整齊齊?
私樓都可以差好撚遠架喎
豪宅就當然唔同講法啦

但香港最多既係偽中產 夾心階層 住啲發水樓 納米樓 1000呎都唔夠
收入一大舊去左供樓 又要交稅 又要咩福利都冇
但又唔係有錢過人 為左層樓要節衣縮 低聲下氣求下老闆唔好炒佢否則供唔起樓

香港最多係呢類人喎
[url]細係細啲但真係會同屋企人親密啲[/url]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞