首到同學公屋家 住私樓網民驚覺:原來差咁遠

174 回覆
19 Like 165 Dislike
但亦有其他網民表示,公屋也有好處,「公屋大,細係細啲但真係會同屋企人親密啲」,有網民便指無需介懷自己居住環境,「中學就好多同學都係有錢仔,住豪宅,個內心都只係「嘩咁大好舒服」,但都係覺得咪又係咁,完全唔會覺得自卑/睇唔起人住公屋。」。

其實究竟有幾自卑先會變到咁厚面皮講得出呢d廢話
有網民留言表示擁有相同的經歷,「一出世住二三千呎唐樓,細個以為係屋企踏單車係好正常,成日叫啲同學仔上嚟踏單車。」

點解我覺得個reply係d假膠玩野所以先咁覆
連登愛抖音
https://lih.kg/2218383
又咁講
而加個差距已經比以前細左

舊式公屋一條長走廊果啲係比較陰暗,亦比較雜
但而家新式果啲一出分左4條走廊果種其實好光猛

而新嘅私樓開則又越來越奇怪,實用面積細
景觀又同某啲公屋差唔多
可能個分別就真係只有樓下個會所
我個間話係明報(講緊15年前)
仲要水喉,花灑,廁所,窗,等等爛左免費有人黎整。
痴線供得起有乜所謂
講到好似人哋搵3萬蚊俾咗2萬出去咁
公屋也有好處
從經濟效益角度⋯⋯ 我拎400萬俾首期養樓。住緊老母既新公屋 等我第日結婚嗰陣再拎黎住
一邊搵幾千蚊
另一邊搵幾十萬
住公屋搵幾多錢
比得起首期買樓搵幾多呀

窮人思想
係啦公屋仔最叻最有地位
你溝女個陣記得大大聲同女神講你住公屋
以前最多人話質素好係明/星。
白粉/太陽當時就出名最失實/最粗鄙/嘩眾。成日比人投訴。
屋企人親密啲 你連睇av,打飛機一行出黎就望撚到你 自己冇哂私隱做乜 仲可以用親密黎打飛機
公屋仲要上水,根本就支那蟲
屋企細=容易清潔打理 唔洗抹餐死 住2千呎個啲好慘 抹死屋主

低能公屋仔唔知人地屋企請工人做家務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞