首到同學公屋家 住私樓網民驚覺:原來差咁遠

174 回覆
19 Like 165 Dislike
香港一向置業艱難,尋得一個安樂窩是不少人的理想,近日便有網民討論到底公屋與私樓有多大的分別。

「連登討論區」有網民發文,指自己小時候住在私樓,不知道公屋的環境,「細細個住私樓,夏天去樓下泳池游水,得閒去會所做下暑期作業,以為個個人屋企樓下都有泳池」,又指住公屋的朋友都羨慕他,「佢地話上你屋企玩下啦,跟住佢哋入完樓下花園個鐵閘後就哇哇哇,見到個大堂又哇哇哇,入到屋之後就話你屋企好大好靚呀,我同佢講:平時我訓下面個層,佢話:你仲有一層呀,個陣我都無為意,覺得佢地好客氣」,網民並指從小住在私樓的自己從未到訪公屋,直到上同學家才發現公屋的空間比起私樓差得多,「之後去左個公屋朋友屋企叫佢教我入歌落mp3度,個陣先知道原來公樓私樓差咁遠」。

帖文引起其他網民熱議,有網民留言表示擁有相同的經歷,「一出世住二三千呎唐樓,細個以為係屋企踏單車係好正常,成日叫啲同學仔上嚟踏單車。」,亦有網民同意公屋的居住環境十分惡劣,「細個個時去阿婆屋企食飯,佢住公屋,成日都覺得條邨好污糟,就唔想去,從此覺得自己屋企都唔係太差。」、「中學先去留意邊個係住公屋,印象中就係走廊又長又陰沉,廁所好多核突渠管。」

但亦有其他網民表示,公屋也有好處,「公屋大,細係細啲但真係會同屋企人親密啲」,有網民便指無需介懷自己居住環境,「中學就好多同學都係有錢仔,住豪宅,個內心都只係「嘩咁大好舒服」,但都係覺得咪又係咁,完全唔會覺得自卑/睇唔起人住公屋。」。另外有網民指其實現時新式公屋的環境已經改善了很多,「覺得公屋唔係樓上講得咁恐怖,呢10年啲公屋環境好過舊私樓好多,至少廁所乾濕分明又夠光猛,而且爛馬桶、水龍喉都唔使揞荷包去整,我都想整番層嚟住」。
差唔多姐,咪又係咁住
一邊交2千蚊租
另一邊供2萬數
細個去同學屋企
上水天平邨
嚇撚死me 屋企咩都爛
有個家庭主婦都係污糟
屌你垃圾星島一半字數都係直接copy

連登->公海->連登
睇人啫,同佢阿媽或者有無工人無關係

屌,呢d 垃圾media 又係連登攞拎
自住樓又冇租收
根本係消費品

收租樓先係真正資產
星島淪落到咁嘅質素

當年讀小學中學,老師話星島明報以香港中文報章入面最高質
美孚舊樓有部份單位都有D空間
o係個客飯廳,練盤球猜波,玩遙控車,開個帳幕,踢毽,之類好多野玩倒
層樓升咗唔賣都可以靠加按賺升幅
當年都聽過,又話最中肯,文筆最好,又盛。
連登仔硬挑會計theory
笑左,講到自住左以後就冇得賣層樓咁
租果二千 比完 就係永遠冇咗
供樓 除非樓市大跌
否則供完過二萬 永遠係度
仲要有升值潛力

咁都拎來比
仲要唔明
咪就係班人低收入住公屋成世低下階層永續貧窮嘅原因

不過我不嬲都撐佢地 冇佢地
我果三層整邊個幫我交租?
邊個做我司機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞