Netgear router 連notebook成日limited access

19 回覆
1 Like 1 Dislike
話說我兩個月前左右就買左Netgear RAX20
因為將舊router拎黎做extender,所以固定左條channel
LAN上網一直都無事,iphone用家都無事
但時不時notebook + 屋企人部舊Andriod電話就會Limited access

reboot都無用,唯一解決方法係轉過條channel
但三兩日轉一次都唔是辦法
上網都唔係好搵到答案,有無Ching有解決方法?
可能係你隻extender 問題
試下唔用隻extender 轉返auto睇下會唔會有問題
講起仲奇怪
部notebook連個extender反而仲用到
唔知關唔關舊電腦firmware事?
想問問各位師兄知唔知以下問題係咩原因同點解決

我而家用緊netgear r7000 (firmware行緊 v1.0.9.42_10.2.44)

用緊HKT 1000mbs

前一牌用iPhone 睇YouTube 已經係不斷顯示(網絡已中斷,要重新連接上網絡) 雖然條片仍然run到

到近排iPad 同iPhone 都update咗上ios14
就有時上唔到部份網站/ YouTube bug撚咗/ iPhone 郵件顯示connect唔到server

一係要開vpn
一係要reconnect 過WiFi先短暫解決到
愛莫能助一齊推下po
謝巴打之後買牙石好撚過
我之前都有個netgear R7000 喪斷WiFi

所以我都唔明點解呢度咁推薦netgear 貪佢可以flash 3rd party 改嘅asus wrt 咩

最後你試下iOS 14.0.1
真心後悔買左netgear
屌...買撚左先睇到呢個post仆街了
Welcome to the party
如果佢唔比我連部notebook就仆街
會唔會係notebook 問題?
唔試下用openwrt 個D Ron?
我都有諗過 唔排除呢個可能
係講緊2部用左5年既Lenovo + an機先有呢個問題
Iphone完全無事
我之前都係會間唔中斷,要reboot router

但刷咗merlin之後就無點再斷過
lenovo notebook 唔知咩事, 成日都線左wifi 但係就無網絡
唔知關唔關佢update 左windows 後, 出既問題....
上星期上ig whatsapp fb成日斷 reset左就ok 可以試試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞