30歲高血壓可以點搞?

150 回覆
3 Like 16 Dislike
下壓好高,睇醫生啦,醫生先叫你去做體檢,睇吓內臟心臟有冇問題,要食藥都無得選擇
睇左醫生先啦
要戒口減鹽減油減糖
Keep住做運動
其實就算keep住食血壓藥都無影響正常生活
利申:80後,2個月前開始食血壓藥
未食藥之前長期上壓14x, 下壓11x
以前無量開血壓
知道呢個數應該係近1,2年
原因唔清楚,本身長期有keep 住每星期做運動
就係呢2,3年太忙又懶左好少運動
可能係誘因
留意呼吸係用口定鼻多

口呼吸會啟動到背側神經系統刺激我地腎上線
令人體處於壓力狀態下
係壓力狀態下我地橫隔膜每收緊

橫隔膜上連接住大動脈,當處於壓力狀態下大動脈會收緊
血液會係哂上半身,由於上半身充血多於需求量就會型成高血壓,其實只要注意返用鼻吸鼻呼就慢慢好轉

如果本身心血管有問題就另計
以上係建議,請向你自己家庭醫生尋求意見或幫助
最好係鼻吸鼻呼,鼻吸口呼係劇烈運動後調節返呼吸用

市面上有d比訓覺用既口貼膠布等你訓覺都用鼻呼吸

記得提醒自己鼻吸喇
都市人好易就口呼吸,惡性循環,口呼吸處於壓力狀態,係壓力狀態下又會用返口呼吸

有一個好值得反思既問題

飲食我地會控制但呼吸我地點解會唔留意呢

唔食野一頭半個月先死
唔飲水一兩日就死
唔呼吸一陣就死

所以呼吸先係首要但好多人會忽略
買皺紋膠紙貼住個咀啦,開頭會唔慣
但你試一排佢就好自然會訓覺唔開口

其實側同仰都會用口呼吸
要做既係令身邊習慣訓覺唔好開口
我用粗身既皺紋膠紙

係呀,要堅持
冇 係懶姐
我有偏頭痛問題,個原因其實同我之前解釋既差不多

但我堅持左大半年多d偏頭痛冇再出現

之後我就開始睇好多講呼吸既野
食清淡啲

冬天了,血壓又會高啲
屋企家診所量?

試過診所同護士入房量, 間房又細坐到勁埋 量到血壓超晒

之後見醫生再量多次 大叔黎 個醫生話好正常無野
我上年做body check 係122/82
今年成日13x /80幾
近排成日覺得胸口好壓 呼吸唔順暢 同埋想嘔
我靜止心率50幾
我係咪可能有心臟病

都係30歲
先減鈉同飲多少少水,睇下身體有咩反應先
各位巴打,我男,廿七歲, 瘦底 ,BMI 19左右
血壓經常維持12x-13x / 8x
兩年前body check冇事, 今年驗就膽固醇高過標準少少,其他肝腎都冇野

我已經平時都每星期有4-5日跑步30分鐘 加 徒手深蹲100下。 出面返工無可避免出去食飯,油鹽糖會高d。

我要點搞
食得再健康D
唔係可以點
前幾日量上壓150

但我平時係貧血、血壓偏低
今日心跳仲有啲快
聽日都係咁就睇醫生
推一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞