30歲高血壓可以點搞?

150 回覆
3 Like 16 Dislike
半個鐘其實真係好少,有心既話一定做到
跑步之後又會出現膝頭哥痛
小弟我大約28歲時發現有高血壓, 契機就係買保險時做body check, 仲俾佢加左我保費, 而家3字頭, keep 住4個月睇一次公立, 食住兩款藥, 暫時都禁低到, 因為以前好多時打完籃球就覺得頭痛, 以為係未抹乾汗吹風攝親, 食完藥雖然冇副作用, 但都想唔食藥主動搞掂佢, 問過醫生幾時可以停藥, 佢叫我千祈唔好咁做, 而家身高同體重數字差唔多一樣
巴打點check到?果陣血壓幾多?
就係我買保險果陣佢安排我做body check, 有量血壓發現上壓高到16x, 下壓就正常70左右,跟住就去睇醫生,再轉介我去公立每4個月見醫生拎下藥咁,公立有叫我做尿液測試同抽血,結果就大致正常,不過壞膽固醇有少少高,而家盡量唔好食咁咸既野,多飲水
果陣時係,所以冇辦法唔食藥,佢話我打波/做太劇烈運動會暈,暈我又未試過,係頭痛囉
降壞膽固醇都係話食得清淡D, 試下食麥皮咁囉,都係大路野啦,我初初都食過下麥皮,但後來頂唔順
今日突然好頭暈,再量,149/100。心諗係咪因為頭暈所以高?定因為高,所以頭暈?
點解唔睇醫生
upset 反而冇,而家keep住食藥穩定正常返,本身個人就比較樂觀,唔會話太憂慮太愁,覺得有藥食又唔係咩絕症,改一改自己生活節奏同習慣應該就冇乜大問題

建議巴打除左食得健康D, 做多d 運動,情緒方面可以都控制得好D,唔好太易扯火激動,而家我驚突然升高血壓既機會,係我睇波同打機既時候
麥皮真係好撚難食
係咪高血壓做完劇烈運動都易頭痛?
唔肯定,始終每人體質唔同,我個case就係,有試過冇打波後都出現頭痛,有懷疑係咪偏頭痛,後來量過血壓先知,而家食住藥壓低返血壓,大概兩三年都未試過頭痛,所以都幾肯定之前頭痛原因係因為高血壓,而醫生都話過真係會令人頭痛
有冇話左手定右手先啱

尋日啱啱晏晝入院量左手 131/101
做完手術量右手 120/91
頭先零晨又量右手 110/70
因為緊張? 但係我又覺得果陣好放鬆喎
有時不斷喺心入面叫自己唔好緊張,心跳就會愈來愈快,個腦同個心都會出賣你
今日量完,都係 131/97 下壓可以點搞呀?有無BRO 知點解?
我都會咁,所以我做D運動都係跑步多
用左幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞