30歲高血壓可以點搞?

150 回覆
3 Like 16 Dislike
無煙酒
我都係,一係醫院度就14x,係屋企度就正常
係醫院度會好緊張,會不斷諗上次都係咁高,今次會唔會都係,之後就心跳加速
一星期跑一次少咗D喎ching跑多啲啦
如果巴打無糖尿 可以試下 每日食最少 一根香蕉
之前check到經常係140-90 附近

keep住食而家變到 125-85 (利申肥仔無運動,等疫情再好轉 再用運動 降血壓)
有啲人話輕斷食有用
似遺傳,我都係咁

但勸你睇醫生
佢會同你做好多checking, 睇下係咪有其他病引發高血壓既可能性先
食唔食藥就見人見智
可以試下飲食清d 睇下有冇效
但佢下壓高
其實下壓高仲難減過上壓,飲食控制未必好work(但都可以試)
講多少少
如果經濟上有困難,可以去私家睇左先,叫佢比advice 同寫紙比你轉公立
公立醫生可能好hea , 但checking 就會做足(而呢一part 先係出去私家做最貴既野)
然後你私家keep 住睇,拎晒公立同私家既advice (申請左唔知咩e service 私家會睇到公立d report)
我同你一樣
身高體重 95%一樣
血壓都一樣

我早兩年做過body check
全部都無問題

睇過醫院要好詳細做就好貴

我依家都係每日食少d 做多少少運動

跟住都正常返

但有時都會高

如果你有打機

打少d刺激既game

因為會令血壓血
師兄依家幾歲?運動keep左幾耐?
師兄你既屋企量正常係低過120/80?
22,每星期跑兩次步維持咗幾個月血壓就降返

不過我嗰陣應該係長期壓力大搞到血壓高,後來睇雞湯書改變咗思維模式就冇血壓高
師兄係食緊咩藥?
你驗完有咩問題?
你下壓高,上壓ok,會不會係遺傳性高血壓,父母有無?
師兄淨係食少d同做運動?
依家幾多?
我想問係真係有人日日都做到半個鐘運動?
咁師兄仲係好後生
應該易降d
其實都一時時,12x/8x
有時13x-14x /8x-9x

不過好認真 食得清淡同做運動 好快見效

問題係你keep到幾耐
師兄介唔介意講下幾歲
係咪check完都冇發現到d咩
同埋洗左幾多錢?我都想check下
我都31啦

之前做果個檢查都係1500左右,不過呢個檢查都係簡單少少。

我check完 之前 所有指數都係正常 係normal range
驗完冇問題, 藥就每日terazosin 1mg, amlodipine 10mg
應該都係遺傳性
要訓夠
飲少d 奶茶/咖啡
試過戒咖啡,冇用
排街症,叫醫生refer你去睇完專科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞