Samsung S20 FE $699起 旗艦配置

290 回覆
25 Like 70 Dislike
你拎晒d年份就更易解釋

上年代iOS 咁高就因為其他OS 啲機啲plan 啲用戶 (當non smartphone 心態) 冇得上網 (2007 年iOS Mobile Safari 係第一個比到mobile phone desktop class 上網既app)

年份黎講你見到Android 蠶食完上世代OS 後就扶搖直上, iOS 過咗iPhone 4 黃金年份後亦大跌, 市場已比足機會大家去試Android. Android 已成主流

月份黎講我揀7月一黎係年中, 二黎係避開9月打後年尾炒iPhone 咁volatile既市場情況; 新iPhone 前夕即7, 8月係市場相對最平靜既

明明Android 取代完non smartphone market share 咁高咁好既底比足晒機會點解D人2013 年開始走佬轉會退會?
由市佔八十幾跌到得返二十幾,難得升返去六十又跌返去四十
都可以俾你講到係

「最後回應返第一點Apple 個market share 係自己慢慢爭返黎既, 唔係天生既壟斷.
但點解咁多人轉會去iOS? 」
「淨係可以講呢26% 既種子不停發大到影響身邊既人; 或者An 機用戶自己退完會就一去不返」

唔好扮睇唔到啦
唔知三叔有冇後悔note 20 cut到連120 hz都冇
冇, NOTE20出既原因係迫人買NOTE20ULTRA
點解會後悔 你唔買Note20買S20 FE啲錢都係佢落袋
你語文理解能力都幾低
full pic原來係an機反超嘅故事
90hz都唔撚俾,真係痴線
啲idog真係好撚痴線,真係可以一邊屌到iphone反皮一邊用,仲可以無視現實淨係拎佢想睇嗰part出嚟打飛機
仲要有其他人笑佢就立即衝出嚟吠,仲要吠嘅句句都fake

Android人轉會去IOS,咪因為嗰排啲an機廢囉,即係13年嗰排啊
IOS人轉會去Android,咪因為嗰排啲iphone廢囉,即係依家啊

打飛機打到變咗
Apple 個market share 係自己慢慢爭返黎既, 唔係天生既壟斷
淨係可以講呢26% 既種子不停發大到影響身邊既人; 或者An 機用戶自己退完會就一去不返

睇完都面紅
yup samsung 不嬲唔介意機海
真介意求其出多個型號就補足咗120Hz
點解面紅呢?
2013 > 2019 市佔近double 可以用你句"習慣被逼用" 解釋到?

又fake
得喇得喇
唔阻你打飛機
比埋link 好嗎?
真心想知你點解釋市佔double?
quote 住話臉紅果句衹係用你個思路去幫你去諗. 咁你覺得cringe 既, 點解唔諗下係你自己諗野太偏面太可笑呢?
真心想知你點解釋市佔少咗一半?
13年多人an機轉iphone咪因為嗰排啲an機廢囉上面咪講咗囉
依家iphone少咗人用咪因為依家啲iphone廢囉上面咪講咗囉

淨係可以講呢26% 既種子不停發大到影響身邊既人; 或者An 機用戶自己退完會就一去不返

好心你唔好打咁多飛機啦
其實佢有講iOS少咗一半係因為嗰陣時根本未有Android
要解釋少咗一半可能太chur
算啦你解釋咗60%->40%先啦
又或者拎部多bug過iphone嘅an機嚟慢慢屌啦
市佔係慢慢轉
正如我引述既咁
唔係話1, 2部機表演幾好咁就overnight 幫佢反轉張chart

正如我之前quote 7月市佔, 唔單止13 年好打 (其實諗深一層係唔夠好打, 用你個市佔同簡單mindset)
以後每年都好打仲越黎越好打添

iOS Mobile Operating System Market Share Hong Kong in July
2013 26%
2014 27%
2015 32%
2016 38%
2017 40%
2018 44%
2019 47%

最後我重申, 我用你思路去諗你會覺得cringe, 點解唔諗下係自己一直用埋D白痴到自欺欺人既理由去解釋身邊既野呢?

再返到去你講"習慣""成身蘋果野" 論點. 就因為習慣所以市佔double 咗?用你既思維咪就係傳咗個習慣比人囉. 記住呢個係你既簡單思維
唔係喎佢話
Apple 個market share 係自己慢慢爭返黎既, 唔係天生既壟斷.

而且andriod phone 08年已經有
張圖09年先開始

完美無視咗由60%跌到40%嗰段
你真係好啱去做中國嗰啲咩咩數據發表
咁2010年之前成個電話market都仲未好smartphone化
缺乏方向/選擇下有極端數字我覺得唔奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞