cmos入塵可以點搞?

70 回覆
1 Like 3 Dislike
唔想拎去索尼度整,同埋齋清潔cmos好似要收成$5xx

上網睇到呢枝cleaning pen可以印返啲塵出嚟,想問下有無用家用過係work
咁去瑩記問下意見先
買CMOS Cleaner, 抹2野就乾淨晒.  我部nex-6 cmos發埋毛都係咁清. 下面條片有教.  勁正. 

https://www.youtube.com/watch?v=aAiTy3qGg2Y
相信我,sony cs抹完好快又有塵
自己清,小心啲,cmos無咁容易壞嘅
係未green clean
好,因為我打算拎部機去整諗住整完先清cmos

就咁睇好似唔多覺有塵
我部2手nex-6比我鳩抹發埋毛都無事. 

不過唔係用工具清, 好易痴更多塵落去. 
唔係好覺, 有大粒塵會好明顯, 影相好覺眼. 
可能係我多心聽日出去影景費事啲noise影響到
個類既無塵Clean tool la. 一次用完即掉. 加小小抹鏡水抹.  

用綿花棒個D好hi走大粒塵都得, 但抹落去會有水積.   
巴打你部機咁頑強
真心唔覺, 我隻mon仲污濁d 

找吹氣吹下佢, sony a7有震蛋mode, 可以試下. 
最平係未去星際買?
Btw你地會唔會用呢啲去抹下個機身得閒
岩岩試咗可能震埋僅有既塵同埋想問下抹lens係未用cleaning pen抹都係?
部2手nex-6買返黎幾舊水, cmos無幾耐發埋毛, 對正光源會起霧, 無野好怕. 

部A7新機買就無咁搏, 不過去旅行發現有大粒塵, 都頂唔順用酒店綿花棒hi走過. 
我個枝當年係日本相機舖買. 

body用 99%酒精抹. 唔抹finder個d senor 好易亂fing
lens我用鏡頭紙. pen太貴又唔係一次性. 抹野都係用完即掉好d. 

平既可以去12蚊掂買抹眼鏡個d頂住先. 
你放張相入lightroom睇會唔會清楚d
99%驚唔驚抹傷個gay身
Ok
Lr破解唔到之前返學有買plan玩 grad咗之後少咗影相無再續到
用水洗,自然風乾
點會驚, GAY身本來就係用黎傷.

其實電子野用99%抹最好, 揮發得快, 唔使等太耐.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞