入門全機械菲林機 求推介

65 回覆
1 Like 11 Dislike
新手極不建議買rollei 35!好撚多鋪推呢部機俾新手,其實喺呃鳩新手。

呢部係畀有攝影經驗嘅人用,因為佢係估焦,冇對焦、測光系統,新手影出來啲相就多數喺 鬆郁矇 or 欠曝、過曝,正常相都影唔到出來,價錢又係炒價,買來JM9?
玩菲林質感真係唔好玩菲林
菲林係比數碼機色彩還原得更加好
而唔係所謂嘅菲林味
買部即棄嘅玩算啦 唔好曬菲林
其實FM2除咗俾人炒之外
根本就係一部好機
個價過到心理關口咪買
由千頭炒到變2千幾
更正,喺3千啊
電腦大爆炸CLS系列
認實答你
當然唔係啦 一早轉晒無反
但當年玩過傻瓜機 LOMO FM2 OM4 645但最好玩都係雙鏡
你po 個三部嘅話

揀SRT201 啦
永遠都有得炒
我有部pentax k1000連 50mm kit
1800文青店買入,想換機,可以1200放比你
新手唔要測光
有無心理準備36張得1張有嘢睇先?
有測光app 都ok 嘅
反正個啲內置測光都唔一定準
-新手買機要注意試測光-
考慮埋om1

機械菲林機都可以有測光,入電芯姐,用埋啦。
新仔炒5筒都可以唔知自己錯咩嫁,冇謂哂錢。

或者用數碼相機練下自己測光先,唔睇相機mon,入咗電腦先睇成品
OM1 唔係咁可靠
除左細部
相比其他同期嘅日本機械單反 OM-1 真係好脆弱

要用OM 就諗下OM2000啦
1200蚊 上ebay買部新淨小小加埋運費差唔多啦
全機械機可以有測光嘅 入電先有咁解

3部機都大路而買 你睇下想玩邊間廠嘅鏡群咪買邊部 不過買機麻煩唔好益黑店

btw 真係入炒價FM2都唔怕
好機又咁好炒 比你執部平 三分鐘熱度放機都隨時有賺
要K1000不如MX,又輕又細部
入晒電腦先睇同炒成筒菲林咪一樣 都可以咩都學唔到

玩菲林機就玩全套 買隻測光錶 set完光圈快門再用測光錶睇下啱唔啱 學得最快 又保險

電話/數碼機測光不如用返直接數碼機
賓得M機都係脆弱類
同OM 一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞