睇完明居正依條片,覺得香港人好有需要讀政治學

28 回覆
50 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=DU3CuKJtf7A
5:24
標淮的政治學權力的定義
第一,誰聽誰的也是權力
第二,能夠壓迫對方改變行為模式也是權力

8:08
當你在追求和氣的時候,你不知不覺會變成追求討好對方

聽緊嘅時候諗緊泛民左膠咁多年霸住個大台又唔識/唔想同中共打交道
咁多年不斷退讓
淨係叫人要「和理非」「堅持」「認清邪惡政權」
睇住香港人嘅自由不斷消失仲要話贏5比0,香港仲有法治之類
冇人識政治,但仲有香港人係信佢地……

香港搞到今日咁就係因為之前啲人淨係掛住揾錢唔理政治(仲好自豪話自己唔識政治,唔好將啲嘢政治化
Exact7ly,不要政治化本身就係愚民思維
所有野都係政治,由屋企到學校到社會

唔識政治永遠都係弱者
其實就係難,就算有民主選舉中央一個命令都可以取消
印度就係板
要係中共手上要民主難如登天,97咁好機會都唔用而家冇啦,有都要永遠堅持抗爭同監察政府先可以保持穩定既民主制度
學咗政治起碼知咩叫左咩叫右先
讀政治唔等於識搞政治
搞政治應該讀人性
成日講民主制度,政治意識,如果唔去思考同學習永遠都只會停留係表面,容易被主流既意識形態去影響
小王子
根本當年基本法就寫得差

無制衡特首
任大陸釋法
唔關基本法事,冇人睇到基本法有問題本身就已經好大問題
就算基本法完美無瑕,香港個一國兩制只有五十年命,五十年之後一樣係死
冇人諗過香港未來要點,班收成期只係想搵埋最後啲錢就走 / 五十年後就已經死咗
個個當香港係提款機,唔理政治就唔會有問題

香港冇政客,依家政界個班只可以叫政工作者
李鵬飛生前都有講過
其中最嚴重的一個問題
係董建華呢條死廢老
在任期間除左冇為"行政長官"同"香港"爭取一個在中國的地位
更加令香港呢個地方完全係一個奴才角色
佢爭取多D或做多D,香港係絕對唔需要中聯辦,
而事實進諫的人唔係冇
係條死廢老依然鐘意做奴才
啲人鬧李柱銘 但係港英政府眼中李柱銘係麻煩友 港英內部啲人仲嫌佢太激進 話佢問得太尖銳 港英政府自己嗰班友遲起步推動民主化 沈旭暉曾經有介紹過一本書由顧汝德寫 書中就係有鬧過個班人

同埋當其時民意係如何先至最緊要 就算當時出咗個梁天琦 連議員講句粗口都要俾人鬧嘅 唔係以為嗰陣時嘅市民會支持佢
政咩工作者 成班商人姐
香港人最叻辦公室政治
民意係廢,只有權力先係真
當時民意係唔好回歸,但係最後尾都係回咗,因為香港人冇權力,亦冇諗過點樣增加自己嘅權力
https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/01/10/59941

咁多年大家淨係識得講民意,講完對方唔理就冇嘢做到
就算嗰個年代有梁天琦嘅出現 但冇人支持結果都係會玩死自己 講句粗口都唔撚投你 到頭佢咪變咗得佢一個嗌 吳靄儀都試過呢種情況(佢寫完支持港獨嗰篇文冇人回應 迴響係水靜鵝飛 佢都話嗰一下覺得好灰 直至2014年睇到啲人話命運自主佢先至好開心)
好勁,將咁正經嘅野用咁輕鬆嘅比喻表達出黎又清楚易明兼唔悶
又借啲移屌泛民
董建華 香港好,中國好;中國好,香港好。
呢句就係佢所講既野 如果香港激嬲中國 香港就會唔好
佢地根本就唔想學
香港政治:
愛侵力 奶共左膠二元對立 印象派論政
個人對政治既定義係如何分配群體中各人利益同權力,所以一切都係政治,只要涉及多於一個人既事就有政治係入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞